Sikret opprykk og skrev norsk fotballhistorie

5 hours ago 5



JESSHEIM (Aftenposten): Skeid slo Ull/Kisa 1–0 og er tilbake i 1. divisjon.

Vilde Mollestad Rislaa under en tidligere kamp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: 26.10.2024 14:55

Saken oppdateres!

«Vilde Rislaa! Klapp-klapp-klapp! Vilde Rislaa!»

To busslaster med Skeid-supportere ropte trenerens navn. Blå og rød røyk la seg som salt og pepper i Jessheim-luftens tåke før kampstart. De møtte opp med forventninger om en stor dag.

Det ble det. Skeid gjorde jobben borte mot Ull/Kisa.

Neste år blir Vilde Mollestad Rislaa den første kvinnelige hovedtreneren på norsk herrefotballs nest øverste nivå.

Her er historien om hvordan det gikk til.

Hva skjedde?

Lørdag ble siste serierunde i 2. divisjon spilt. Skeid kunne sikre opprykk med seier eller hvis de matchet Tromsdalens resultat.

Et Skeid med nok av ballinnehav stanget mot Ull/Kisas forsvarsrekke store deler av førsteomgangen. På sidelinjen var Rislaa aktiv. Stemmen hennes hørtes godt på Jessheim stadion, selv om fansen fra Oslo dro seg gjennom hele sangboken.

– Opp med tempoet! var en av Rislaas klare beskjeder da Skeid iherdig forsøkte å åpne hjemmelagets forsvar.

Etter 40 minutter måtte Ull/Kisas keeper gi retur etter skudd. Bendik Rise var på plass og satte inn 1–0 til ellevill jubel hos de tilreisende.

I annenomgang ble hjemmelagets Martin Bergum utvist da han gikk hardt inn for å vinne ballen etter en lang touch. Men det sto bare 1–0. På Skeid-benken vandret spillere og støtteapparat hvileløst frem og tilbake. Rislaa fortsatte å gi sine instruksjoner.

Og Skeid halte i land seieren – og opprykket.

Hvem er Rislaa?

31-åringen ble Skeids nye hovedtrener i desember i fjor, etter at laget rykket ned fra 1. divisjon. Med det ble hun den andre kvinnelige treneren i norsk toppfotball for herrer – Renate Blindheim har vært Sotra-trener siden 2020.

Før det hadde Rislaa hatt en rekke trenerroller i Grorud siden 2013. Hun har mastergrad fra Norges idrettshøgskole og Uefa A-lisensUefa A-lisensNest høyeste nivå på trenerkurs i Norge..

Tidlig i fjor ble hun fagansvarlig for barnefotballen i Skeid, før hun altså tok over A-laget etter nedrykket. Hun ga kjapt beskjed om at klubben skulle være et tilholdssted for Oslo-talenter.

At hun er kvinne, ble også tema. I mars sa sørlendingen følgende til Aftenposten:

– Det er så viktig for meg at jeg behandles som en trener. For det er det jeg er. Lykkes jeg, så er det på grunn av den gode jobben jeg har gjort, helt uavhengig av kjønnet. Og lykkes jeg ikke, så er det ikke på grunn av kjønnet mitt.

Read Entire Article