Ser økende trend: – Ikke lett å stå i

1 month ago 19



Stadig flere nordmenn må selge boligen som følge av samlivsbrudd. – Mange har ikke råd til å gå fra hverandre, sier banksjef.

 Olav Wold / TV 2
SAMLIVSBRUDD: Privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet, Elisabeth Landsverk, har selv stått i et samlivsbrudd. Foto: Olav Wold / TV 2

Publisert 27.08.2024 09:36

Høye renter, dyrere boliger og inflasjon skaper trøbbel for par som ønsker å gå fra hverandre. 

– Vi opplever at flere nå enn før må selge boligen som følge av samlivsbrudd, sier privatøkonom i Sparebank 1 Elisabeth Landsverk.

Hun forteller at nordmenn i mindre grad har mulighet til å kjøpe ut ekspartneren, slik at en av partene får beholde boligen.

– Det krever mer å ta opp lån. Nåløyet er trangere og man skal tåle en ganske stor økning i utgifter etter et samlivsbrudd. Det kan være veldig tøft å stå i.

Har ikke råd

Også storbanken Nordea merker at kundene som går gjennom et samlivsbrudd sliter med å få pengene til å strekke til. 

 Nordea
BAKSJEF: Eddy Syversen i Nordea. Foto: Nordea

– Flere kunder enn før ser seg nødt til å selge boligen som følge av samlivsbrudd, sier Eddy Syversen, banksjef i Nordea Oslo.

For noen er det så trangt økonomisk at de ikke har råd til å gå fra hverandre, ifølge Syversen.  

– Vi opplever flere tilfeller der de velger å bli i forholdet fordi de rett og slett ikke har råd til å gå fra hverandre. Dette gjelder spesielt de med felles barn, sier han.

– Vi ser en økende trend i kunder som ønsker rådgivning fra oss, enten fordi de står midt i et samlivsbrudd eller ønsker å gå fra hverandre.  

Ser endring på boligmarkedet 

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 8500 par skilte seg i fjor. Det er en liten økning fra året før. 

I tillegg ble det registrert i overkant av 9000 separasjoner. Alle som ønsker å skille seg må ha vært separert i minst ett år. 

Administrerende direktør i EIE eiendomsmegling, Hedda Ulvness, forteller at boligmarkedet også merker konsekvensene av samlivsbrudd og en trangere økonomi. 

– Økonomisk er det særlig utfordrende å gå fra hverandre dersom man bor i en by med høye boligpriser, for eksempel i Oslo-området. Der krever det mye å ta opp boliglån med bare én inntekt. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
SER ENDRING: Administrerende direktør i EIE eiendomsmegling, Hedda Ulvness. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Økte renter gjør at man må tåle en boliglånsrente på opp mot ni prosent. 

Med dagens boliglånsforskrift kan man ikke låne mer enn fem ganger inntekt, og kravet til minst 15 prosent egenkapital må innfris. 

Ulvness ser nå en økning i antall eneboliger som legges ut for salg. 

– Vi er i høysesong for eneboligsalg og et poeng i den sammenheng er at færre har mulighet til å kjøpe ut sin ekspartner som bidrar til veksten, sier hun og legger til:

– Man kan faktisk gjøre noen gode kjøp nå, fordi det er nok av eneboliger å velge i. Dette er en boligkategori som tidligere har vært ekstremt attraktiv, men som nå kan gå for under prisantydning.

– Stor overgang 

Landsverk i Sparebank 1 gikk selv gjennom et samlivsbrudd noen år tilbake. 

– Det var en veldig stor overgang. Vi eide en enebolig sammen, som jeg heldigvis hadde mulighet til å ta over. Det hjalp veldig å bo på bygda, hvor boligprisene er betydelig lavere. 

– Hadde jeg derimot bodd i en større by, hvor boligprisene var høyere, hadde det blitt vanskelig for meg, sier hun. 

 Olav Wold / TV 2
BRUDD: Elisabeth Landsverk i Sparebank 1 Østlandet vet hva mange går igjennom nå. Foto: Olav Wold / TV 2

Hun forteller at noe av det viktigste hun lærte om økonomi som følge av samlivsbruddet var at det er viktig å be om rådgivning tidlig i prosessen. 

– Banken kan ofte hjelpe deg med å se muligheter du ikke har sett selv. Jeg opplever at mange blir overrasket over hvor dyrt det kan være å gå fra to til én inntekt. 

– Det er mye å få oversikt over. Det er ikke lett å stå i alene, og da er det fint å ha en fagperson å sparre med, som kan hjelpe deg med å finne gode løsninger. 

Read Entire Article