Hun er kvinnen både Trump og Harris jakter på

3 hours ago 2



Valget i USA:

ALPINE (TV 2): Kvinner i USA lener seg i stor grad mot Demokratene. Men gruppen Christie Cross tilhører, kan vippe valget.

 Frode Hoff / TV 2
JAKTET: Christie Cross er en av mange velgere som er usikre på hvem de skal stemme på under årets presidentvalg. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 09.10.2024 14:38

På bakrommet inne på roedeo-arenaen går diskusjonene høyt. Her diskuteres særlig landbrukspolitikk og immigrasjon.

TV 2 møter to kvinner her. Den ene har drevet rodeoen i tre år. Den andre er veterinær. 

– Rancherne og de som driver med landbruk er i hovedsak mer republikanske og konservative, sier Christie Cross til TV 2. 

RANCH-RODEO: Det er høy aktivitet i den lokale rodeoen i Apine, Texas. Foto: Frode Hoff/TV 2

Selv sitter hun fremdeles på gjerdet.

– Det er ting jeg identifiserer meg med i begge partier. Det kommer til å bli vanskelig for meg å velge, sier Cross. 

– Jeg må bare fortsette å lytte, lese ... og be, sier hun. 

– Så du er faktisk en av velgerne de slåss om?

– Ja, jeg er nok det, ler Cross.

– Jeg håper egentlig bare at en annen melder seg på, for ingen av kandidatene imponerer meg. Han ene lager bare show og gjør lite for å bedre verden. Jeg vil at en leder skal være samlende og hjelpe alle, sier hun.

 Frode Hoff / TV 2
RODEO: Mattie Sargent og Christie Cross viser fram riflen som er førstepremien i rodeo-lotteriet. Foto: Frode Hoff / TV 2

Cross er veterinær og jobber på flere av gårdene i regionen. Hun har forståelse for at de som jobber med matproduksjon stemmer republikansk. 

Årsaken er hovedsakelig skattlegging.

– Jo nærmere man sitter produksjonen i matkjeden, jo mer konservativ blir man, fordi man påvirkes sterkere av politikken som føres, sier Mattie Sargent til TV 2. 

Hun har hatt ansvaret for rodeoen her i tre år, og skryter av samholdet i lokalmiljøet.

SAMHOLD: Kvinnene TV 2 treffer beskriver lokalsamfunnet som trygt og tolerant. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Her tar alle vare på hverandre. Man finner Trump-tilhengere og Harris-supportere side om side. Det er ikke så polarisert som man hører om i media, sier hun. 

Immigrasjon

Ved siden av landbrukspolitikk er det debatten om illegale immigranter som engasjerer mest i dette området. 

– Vi er så nær grensen, så det handler om å beskytte det vi har jobbet så hardt for å bygge opp, sier Cross. 

– Hvis de vil inn i USA, så er det fint, men gjør det på rett måte. Ikke juks, sier hun. 

 Adrees Latif / Reuters / NTB
MIGRANTER: Rundt syv millioner mennesker har blitt pågrepet for å ha tatt seg ulovlig inn i USA fra Mexico siden Joe Biden ble president. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB

De forteller om meksikanere de kjenner som stadig dyttes bakover i køen.

– For hver person som kommer inn ulovlig, går det ut over han som har forsøkt å komme inn på lovlig vis i 20 år, sier Sergant.

– Dumper barn i ørkenen

Hun mener mediene ikke får fram den hele og fulle sannheten om hva som foregår på grensen. 

– Menneskesmuglere tar betalt for å ta med seg barn over grensen, og oppdages de av grensevakter, så dumper de barna i ørkenen og stikker, hevder Sargent og Cross. 

Kamala Harris har vært ansvarlig for grensehåndteringen i sin visepresidentperiode, og fått mye kritikk for å ikke oppnå ønskede resultater.

 Mario Tama / Reuters / NTB / Jacquelyn Martin / AP / NTB
PÅ JAKT: Donald Trump og Kamala Harris kjemper om stemmene i årets presidentvalg i USA. Foto: Mario Tama / Reuters / NTB / Jacquelyn Martin / AP / NTB

Abortspørsmålet

På nasjonalt nivå er abortrettigheter et viktig tema for amerikanerne når de går til valgurnene. Spesielt for kvinnene. 

– Vi diskuterer det ikke så mye her, men det er noe alle har sterke meninger om, sier Sargent. Selv heller hun mot å være abortmotstander. 

– Jeg kommer fra en konservativ familie, jeg har barn, og er selv adoptert. Jeg er glad for at jeg fikk en sjanse til å leve, og at min biologiske mor ville gi meg livet. Så jeg er i utgangspunktet mot abort, sier hun. 

Hun respekterer likevel at andre har et annet syn på saken, og nikker når hun hører Cross sin argumentasjon:

 Frode Hoff/TV 2
UENIGE: I abortspørsmålet er Sargent og Cross på hver sin side, men de har ikke noe problem med å respektere hverandre. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Det er tilfeller der det er snakk om voldtekt, incest eller der graviditeten kan skade moren. Det går ikke an å si at man er for eller mot fri abort, man må kunne gjøre individuelle vurderinger fra situasjon til situasjon, sier Cross.

14 delstater i USA har bortimot totalforbud mot abort. Fire andre delstater forbyr abort etter sjette uke. Det gjør at mange gravide kvinner må reise til delstater med mindre restriktive abortlover. 

Både Cross og Sargent mener det bør være like lover i hele USA. 

Må overbevise kvinnene

At abortrettigheter og økonomisk sikkerhet er viktig for hva kvinner stemmer, kan være en fordel for Demokratene og Kamala Harris. 

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
MACHO-IMAGE: Donald Trump henger med muskelbunter, autokrater og dyrker kampsportutøvere. Han har også en visepresidentkandidat, som signaliserer mange av de samme maskuline verdiene som han selv. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Nylig ga en meningsmåling fra ABC News/Ipsos Trump en ledelse over Harris med fem prosentpoeng blant menn, mens Harris hadde en ledelse på 13 prosentpoeng blant kvinner.

Dette har til dels blitt tilskrevet Trumps utnevnelse av høyesterettsdommere som stemte for å oppheve den grunnlovsfestede retten til abort.

Kvinner som ikke har bestemt seg, eller som endrer mening, kan vippe valget i den ene eller den andre retningen. Derfor er det viktig både for Harris og Trump å vinne tilliten til kvinner som Cross.

Klarer Trump å få nok av disse kvinnene til å stemme på seg, kan det avgjøre valget til hans fordel. 

 Carolyn Kaster / AP / NTB
ENGASJERTE: Skolelever i Ohio demonstrerer i kampen om abortrettighetene i USA. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

– Tonedøvt

I et forsøk på å nå ut til kvinnelige velgere, kom Trump nylig med følgende løfte om å beskytte dem:

– Dere vil ikke lenger være forlatte, ensomme eller redde. Dere vil ikke lenger være i fare. Dere vil bli beskyttet, og jeg vil være deres beskytter, sa Trump under et arrangement i Pennsylvania.

Mange kvinner reagerte med avsky på den nedlatende tonen. Også republikanske kvinner. 

«Prøver du å tape valget? Spør for en venn #Tonedøv #DonLemonVibes» skrev tidligere presidentkandidat for republikanerne, Nikki Haley, på sosiale medier, ifølge AP.

Debbie Walsh, direktør ved Center for American Women and Politics ved Rutgers University, mener at språkbruken sannsynligvis vil støte fra seg flere kvinnelige velgere.

Se «Uforente stater» på Play

TV 2 Play

– Denne forestillingen om at kvinner trenger beskyttelse, at kvinner på en eller annen måte er svake eller sårbare – denne beskyttende, nedlatende tonen... Jeg tror at det for mange kvinner bare vil forsterke følelsen av at han ikke forstår deres liv, sier Walsh til nyhetsbyrået AP. 

Read Entire Article