Nå er Listhaug tre ganger så stor som Vedum

2 hours ago 2



Regjeringen sliter ett år før valget:

Trygve Slagsvold Vedum har som mål at Senterpartiet skal være større enn Frp. Men velgerne hans flykter i hopetall til Frp-leder Sylvi Listhaug, viser TV 2s ferske måling.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BAKSIDEN: Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget under fremleggelsen av statsbudsjettet mandag denne uken. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 09.10.2024 17:16

– Det er alltid gøy når det går bra, sier Sylvi Listhaug til TV 2.

Hun kan glise over Verians oktobermåling for TV 2. Der får Frp sin beste oppslutning på seks og et halvt år: 17,9 prosent. 

– Jeg håper selvsagt at det varer til valget, men det er langt frem dit. Jeg tror folk ser at Frp er alternativet i norsk politikk, sier Listhaug.

Frp har ikke gjort det bedre på TV 2s målinger siden mars 2018, da Listhaug gikk av som justisminister etter Facebook-angrepet på Arbeiderpartiet.

For Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet er situasjonen snudd helt på hodet:

I desember 2020 fikk Vedum hele 22,1 prosent på TV 2s målinger, og før valget i 2023 kronet partiet ham til statsministerkandidat. 

Men på TV 2s oktobermåling får Vedum fattige 5,7 prosent. Dermed er Sylvi Listhaug og Frp tre ganger så store som Senterpartiet.

– Jeg synes denne målingen er for lav, sier Trygve Slagsvold Vedum til TV 2. 

Tidligere har Vedum uttalt at det er et mål for Senterpartiet å være større enn Fremskrittspartiet. Onsdag bekrefter Vedum til TV 2 at dette fortsatt er noe han ønsker. 

– Jeg ser at det er langt unna akkurat nå. Nå er det bare å jobbe og stå på. Jeg tror ikke folk vil ha en regjering med Venstre og Fremskrittspartiet. Det gir nesten alltid større forskjeller for folk. 

For regjeringen er det imidlertid lysglimt å spore i målingen:

Arbeiderpartiet går mest frem, samtidig som Høyre går mest tilbake.

Dermed er avstanden mellom landets to største partier skrumpet inn til 2,7 prosentpoeng i Høyres favør.

Så tett er har det ikke vært mellom partiene siden januar 2022. Da hadde Høyre nettopp passert Arbeiderpartiet og blitt landets største parti på målingene. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
MØTES I DØREN: Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg møter finansminister Trygve Slagsvold Vedum i den såkalte keiserfløyen på Stortinget. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Vi får ta det som er bra. Det er oppmuntrende. Så skjuler jeg ikke det at jeg ønsker vi skal gå enda mer frem. Vi må bare arbeide videre, sier Jonas Gahr Støre. 

– Det er liksom annenhver gang opp og ned for Ap. Kan du forklare hvorfor?

– Det er snittet du må basere deg på. Vi er liksom på vei oppover på 20-tallet. Det er sånn jeg tenker, da. Vi har fortsatt et godt stykke å krabbe, sier Støre.

Høyre-leder Erna Solberg erkjenner at partiet har falt på målingene det siste året, men peker på at partiet nå ligger stabilt midt på 20-tallet i oppslutning. 

– Det ligger omtrent på snittet av målingene våre fra september, rundt 24 prosent. Det er vel det nivået vi faktisk ligger på. Det som skjer nå er at det stort sett på alle målinger er et tydelig borgerlig flertall, og det er viktig for oss.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
REGJERINGSKAMERATER: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum i stortingssalen under fremleggelsen av statsbudsjettet for 2025. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Er det sånn at det største partiet skal ha statsministeren hvis dere vinner valget?

– Det har vi aldri sagt. Vi har sagt at det partiet som kan samle størst støtte bak seg på borgerlig side bør ha statsministeren, sier Erna Solberg.

Om tallene

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 1.000 personer er intervjuet i perioden mandag 30. september til fredag 4. oktober 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Read Entire Article