– Aldri vært flere inkassosaker

3 hours ago 3



Nesten 6,5 millioner inkassosaker registrert:

Nordmenn har den økonomiske kniven på strupen, og sliter med rekordmange saker og et rekordhøyt inkassobeløp på 129 milliarder.

 Frode Hoff / TV 2
NYE REKORDER: Det har vært en stor økning i forbrukslån, og nå ser vi en rekordstor økning i inkassosaker. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 09.10.2024 19:02

– Det har vært en stor økning i forbrukslån, og nå ser vi en rekordstor økning i inkassosaker, sier daglig leder Geir Grindland i Zero-Zero Kreditt.

Grindland har studert de ferskeste tallene fra Finanstilsynet. 

Millioner av inkassokrav

– Ved utgangen av første halvår 2024 hadde inkassoforetakene 6.456.568 inkassosaker under utførelse, som er en økning på 5,5 prosent sammenlignet med utgangen av første halvår 2023, forklarer Grindland til TV 2.

Inkassosaker under utførelse er misligholdt gjeld til inndrivelse i inkassoforetak.

 Håvard Smeland / TV 2
UROVEKKENDE TALL: Geir Grindland i Zero-Zero Kreditt har saumfart ferske tall fra Kreditttilsynet. Foto: Håvard Smeland / TV 2

Strømmer på

– Økning i inkassosaker under utførelse innebærer at det har blitt avsluttet færre inkassosaker enn det ble mottatt nye saker, forklarer Grindland.

Avslutning av inkassosaker skjer ved at skyldner betaler kravet, at det foreldes, eller at kreditor avskriver kravet. 

– Ved utgangen av første halvår 2024 var 89,6 prosent av inkassosakene under utførelse mot forbrukere og 10,4 prosent overfor næringsdrivende. 

Mer om inkassotallene fra Finanstilsynet kan du lese her.

Samlet rekordbeløp

Samlet såkalt fordringsmasse til inndrivelse er summen av hovedstol, renter og omkostninger for alle misligholdte krav som er til inndrivelse. 

– Ved utgangen av første halvår 2024 var samlet fordringsmasse på 129,3 milliarder kroner, som er en nominell økning på 6,5 prosent sammenlignet med utgangen av første halvår 2023.

– Også dette er rekordhøyt, ifølge Grindland.

Read Entire Article