Rivalen drepte ungen i juli – nå er hun historisk

2 hours ago 4



Fat Bear Week 2024:

Noen mødre er fetere enn andre.

 M. Carenza / National Park Services
DEN BESTE: Denne binna er det få som kan måle seg med. Foto: M. Carenza / National Park Services

Publisert 09.10.2024 21:41 Sist oppdatert 14 minutter siden

For ellevte gang har bjørnefans denne uken kåret årets beste feite bjørn i nasjonalparken Katmai i Alaska. 

Men det skjedde ikke uten dramatikk. 

I tirsdagens finale møttes nemlig bjørn 128 Grazer og 32 Chunk til omkamp av fjorårets finale av Fat Bear Week. 

Men mye har skjedd siden Grazer tok sin første tittel i fjor. Hun er nemlig blitt mamma til sitt tredje kull med to små bjørnunger. 

Det kan være omveltende nok for både dyr og mennesker. Men i juli skjedde noe som kan sette spor hos selv de sterkeste blant oss. 

En ettermiddag ble nemlig begge de to bjørnungene hennes dratt med av strømmen og mot den mest dominante bjørnen langs elva. Hannbjørnen angrep, og selv om Grazer hastet til, rakk hun bare å redde den ene av de to.

Bjørnen som drepte den andre? Du gjettet riktig, det var Chunk.

Fryktløs

Derfor var spenningen stor da de to bjørnene igjen møttes til tittelkamp denne uken. 

Men det skulle vise seg at å drepe en konkurrents unge var en aldri så liten bjørnetjeneste. Det ga i hvert fall begrenset med sympati. I finaleavstemningen endte han nemlig opp med kun 30.468 stemmer mot Grazers 71.248, skriver CNN.

Dermed ble hun den første bjørnen som har vunnet konkurransen mens hun har hatt bjørnunger, ifølge Explore.org, som arrangerer konkurransen. 

De omtaler Grazer som en bjørn høyt oppe i bjørnenes eget hierarki, kun under de største hannbjørnene.

– Hennes fryktløshet blir respektert av de andre bjørnene, som ofte velger å gi henne plass istedenfor å risikere en konfrontasjon, skriver Explore.org.

Populært

Fat Bear Week er skapt av nasjonalparken for å øke menneskers kunnskap om de ville brunbjørnene i Alaska. Publikum kan både lese og se seg opp på deltakerne før de stemmer på sine favoritter. 

Konkurransen, som er holdt siden 2014, har de siste årene fått mye oppmerksomhet, og ble i fjor kalt «Alaskas mest sette popularitetskonkurranse» av nyhetsbyrået AP.

Det finnes til og med en egen wiki, der flere av bjørnene, inkludert Grazer, har lange artikler.

Navnet kommer av at konkurransen holdes i perioden da bjørnene feiter seg opp før vinterdvalen.

Reddet

Det er verken første eller siste gang Fat Bear Week opplever dramatikk. Sist uke fanget nemlig et webkamera opp at en av hannbjørnene, med det fengende navnet 469, drepte en hunnbjørn, 402, ifølge CNN.

– Vi elsker bjørnene, men dette er en påminnelse om hvor store og sterke disse dyrene faktisk er, sa Mike Fitz i Explore.org den gang.

I fjor reddet en turgåer i nasjonalparken trolig livet på grunn av konkurransen. Mannen hadde gått seg vill, men fant et av viltkameraene som strømmer direkte på arrangørens sider. 

Han stilte seg opp foran kameraet og signaliserte at han trengte hjelp ved å vise tommel ned og si «hjelp meg». Takket være bjørneentusiaster som fulgte med på kameraet ble hans rop om hjelp oppdaget, og det ble satt i gang en redningsaksjon.

Mannen var uskadet da han omsider ble reddet ut fra tåken.

Read Entire Article