Meteorolog brøt sammen på direkten – slik forklarer han det

2 hours ago 4



Den erfarne orkan-eksperten (62) brast i stemmen da han skulle rapportere om orkanen Milton som snart feier inn over Florida.

 X/Nasa/Montasje: TV 2
REDD: Den erfarne Florida-meteorologen klarte ikke å skjule frykten da han skulle rapportere om orkanen Milton. Foto: X/Nasa/Montasje: TV 2

Publisert 09.10.2024 13:37

En av Floridas mest erfarne meteorologer, John Morales, brøt sammen på direktesendt TV da han skulle rapportere om kreftene til den voldsomme orkanen Milton.

– Det er bare en utrolig, utrolig, utrolig orkan, sa Morales og forklarte at trykket hadde falt med 50 millibar på 10 timer. Det fikk stemmen hans til å briste. 

– Jeg beklager, sa han med skjelvende stemme. Dette er bare forferdelig.

Klippet av Morales har gått viralt, og understreker alvoret i ødeleggelseskraften til orkanen som kommer til å feie over Florida natt til torsdag norsk tid. 

– Sjokk og angst

Morales er ekspert på orkaner og sjefmeteorolog hos WTVJ/NBC6 i Miami. Mandag hadde Milton akkurat blitt oppgradert til en kategori 5-orkan. 

– Flere faktorer bidro til den følelsesladde sendingen. Sjokk over uværets raske intensivering, angst for stadig hyppigere og sterkere ekstremvær, og frustrasjon over myndighetenes manglende evne til å begrense klimaendringer, sier Morales til New York Times.

Ikke minst handler det om empati for alle som vil rammes av orkanen Milton, fortsetter han.

Koster liv

– Det koster liv, sier Morales. Det ødelegger også liv. Man må føle med de som er i orkanens bane. 

 Octavio Jones
KLAR FOR EVAKUERTE: En stadion i St Petersburg, Florida, står klar for å ta imot evakuerte. Foto: Octavio Jones

Morales har vært meteorolog i over 40 år. Han har gått fra å etterstrebe en nøktern formidlingsmåte av varslede uvær, til å åpent innrømme at han er skremt av klimaendringene og ekstremværet som rammer oftere. 

Han sier til New York Times at han gikk flere runder med seg selv før han delte klippet fra NBC 6 på X. 

Fire millioner har hittil sett klippet på X. Det har også nådd mange på TikTok. Morales sier at spesielt unge mennesker har vist ham støtte de siste dagene. 

Stor klimaskepsis

Diskusjoner om menneskeskapte klimaendringer er betent i Florida. 

Guvernør Ron DeSantis signerte i mai en lov som fjernet begrepet «klimaendringer» fra delstatens lover. 

Meteorologer som har advart mot klimaendringer har opplevd trusler og presset ut av jobbene sine. Morales sier at selv om han aldri har opplevd drapstrusler, har motstanden i debatten eksplodert de siste årene.

– Vi konstaterer bare det som er der ute, det som kommer, og vi ser det utspille seg rett foran øynene våre. Klimakrisen er her. Det er ikke et fremtidig problem, det er et problem i dag, og det fortjener all vår oppmerksomhet, sier han til New York Times.

Enorme ødeleggelser

Det er bare to uker siden orkanen Helen rammet Floridas vestkyst. Helene tok en nordlig retning, og etterlot seg områder Georgia, Sør- og Nord Carolina, Tennessee og Virginia i ruiner. 

Mange som fikk hus og hjem ødelagt av Helene, kan nå vente seg en enda sterkere orkan, med påfølgende ødeleggende stormflo.

Det er ventet at Milton treffer land som en kategori 4 orkan. Den kommer til å gjøre en dreining mot øst, og feie på tvers over Florida. Flere storbyer ligger i orkanens bane. 

Read Entire Article