Senator: – Aldri sett lignende korrupsjon

3 days ago 15



En senator fra Connecticut har gått gjennom de første seks ukene av Donald Trumps presidentskap. Det skremmer ham.

 Kayla Bartkowski/Getty Images/AFP / NTB
TRUMP-MOTSTAND: Chris Murphy er senator fra Connecticut. Han slår hardt tilbake mot flere av Trump-administrasjonens grep. Foto: Kayla Bartkowski/Getty Images/AFP / NTB

Publisert 29.03.2025 23:53

Det vakte oppsikt da USAs rikeste milliardærer satt på første rad under innsettelsen av Donald Trump som president. 

Det vakte også oppsikt da verdens rikeste mann, Elon Musk, fikk kontroll på Trumps såkalte effektiviseringskontor, Doge, og startet massive kutt i føderale myndigheter. 

Men alle de små – og store – grepene i Trump-administrasjonen som samler makt på få hender, er det mindre oppmerksomhet rundt.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
TESLA-REKLAME VED DET HVITE HUS: President Donald Trump har vært svært kritisk mot elbiler, men holdt et PR-stunt for Tesla sammen med Tesla-eier Elon Musk utenfor Det hvite hus 11. mars. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Da senator Chris Murphy fra Demokratene tok ordet i Senatet 6. mars, var det godt forberedt. 

Med en plansje foran seg gikk han systematisk gjennom 24 eksempler på det han mener er åpenlys korrupsjon i Trump-administrasjonen under president Trumps seks første uker. 

– Det som har skjedd er ekstraordinært. Vi har aldri sett noe lignede korrupsjon i amerikansk historie, slår senatoren fast i talen. 

 Skjermdump / C-SPAN
FØLGER PENGENE: Chris Murphy viste fram en plansje med oversikt over beslutninger og pengestrømmer, Foto: Skjermdump / C-SPAN

– Det er ikke meningen at presidenten og hans milliardærvenner skal stjele fra oss. Det er ikke meningen at de skal bruke sin makt for å rigge reglene for å berike seg selv. Det er galt, og vi kan ikke akseptere det, sier han.

– Problematisk samrøre

Professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, er opptatt av at man må skille mellom korrupsjon i juridisk forstand, og korrupsjon i moralsk forstand, men påpeker at i hvert fall én ting er ekstraordinært:

– Det generelle samrøret mellom presidenten og USAs rikeste og mektigste næringslivsledere er svært problematisk. Selv om de holder seg innenfor lovverket, kan det de gjør være usømmelig og dypt uetisk, sier han til TV 2.

– Rike har alltid hatt stor innflytelse, men techtoppenes nærhet til politisk makt er helt ekstraordinær her. Jeg tror vi må tilbake til Grant-administrasjonen på 1870-tallet for å finne et lignende samrøre, sier USA-eksperten.

 Jenny Eidesvik / TV 2
PROFESSOR: Hilmar Mjelde, professor ved Høgskulen på Vestlandet og USA-ekspert. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Tre eksempler

Murphy trekker fram tre eksempler han mener er spesielt korrumperende:

  1. Lanseringen av Trumps «meme coin» 17. januar. Dette er en kryptovaluta der transaksjoner kan gjøres anonymt. Med Trump som 80 prosent eier, mener Murphy dette åpner for at hvem som helst i hemmelighet kan kjøpe disse myntene for å bestikke presidenten.
  2. En påstått avtale mellom Trump-administrasjonen og New York-ordfører Eric Adams. Ifølge en føderal aktor skal Adams' advokater ha tilbudt at ordføreren ville støtte Trumps innvandringspolitikk, inkludert massearrestasjoner av papirløse innvandrere, dersom justisdepartementet droppet korrupsjonstiltalen mot Adams. Sju føderale aktorer skal ha sagt opp i protest før en aktor gikk med på å henlegge saken mot Adams.

3. Elon Musk skal ha presset de amerikanske luftfartsmyndighetene (FAA) til å si opp en kontrakt med Verizon og i stedet gi den til Musks eget selskap Starlink, en del av SpaceX. Dette til tross for åpenbare interessekonflikter.

 Carlos Barria / Reuters / NTB
PENGER OG MAKT: Elon Musk finansierte Trumps valgkamp, og er nå ansvarlig for Trumps effektiviseringsbyrå, Doge. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Mjelde trekker fram eksempelet med Adams som en sak som kan beskrives som moralsk korrupsjon. Men påpeker at slikt også har skjedd på demokratisk side.

– Jeg vil beskrive både Joe Bidens benådning av egen sønn og Trumps håndsrekning til NY-borgermester Eric Adams som moralsk korrupt, sier Mjelde.

– Systemet vippet av pinnen

Ut over eksemplene Murphy legger fram er det normaliseringen av alt dette som ryster ham aller mest. Han hevder mektige mennesker uimotsagt tar grep som beriker dem selv.

– Hva tenker du er grunnen til at det er relativt lite bråk rundt dette? 

– Trump vipper hele systemet av pinnen. Alle alternative maktsenter i USA – Kongressen, media, akademia, Demokratene og i noen grad domstolene – er på defensiven og svekket, sier Mjelde.

– Det politiske systemet har tradisjonelt vært i stor grad selvregulert gjennom normer heller enn harde regler. En president som blåser i normene er det vanskelig å stoppe, sier han. 

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
VIL HA KONTROLL: Donald Trump Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

– Det er slik demokratier dør

Murphy sammenligner Trump-administrasjonen med Russlands president Vladimir Putin og de russiske oligarkene. 

– Det er slik demokratier dør. Demokratier dør når de mektigste stjeler fra oss så regelmessig, så åpent, så frekt at vi begynner å tro at det er normalt, sier Murphy.

Mjelde mener det er å trekke det for langt. 

– Jeg synes det blir for sterkt. Putin er enehersker i Russland. Trump er ikke det i USA. 

– Næringslivet i USA er fortsatt en uavhengig aktør, selv om de er under press fra Trump. Deres lojalitet til Trump er skjør og kan fort vippe tilbake til Demokratene, sier Mjelde. 

 Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB
DEMONSTRERER: Mange Trump-kritikere frykter at Trump tar USA i en retning som ligner mer på Russland. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

Senatoren trekker også fram at næringslivsledere skal ha blitt invitert til å kjøpe møter med presidenten for fem millioner dollar.

– Å møte USAs president ansikt til ansikt for fem millioner dollar. Kom igjen. Seriøst? Dette er ikke greit, og allikevel skjer det hver dag. De ber oss late som om det er normalt, raser Murphy. 

Mangler klar leder

Mange har etterlyst sterkere motstand fra demokratene. Noe som også gjenspeiler seg i elendige popularitetsmålinger for opposisjonspartiet. 

– Hva tenker du om hvordan Demokratene har tatt opposisjonsrollen til nå?

– De lider av ledermangel. Kongresspolitikerne har ikke en like fremskutt rolle i det politiske systemet. Demokratene vil ikke få noen klar leder før de har valgt en presidentkandidat igjen, og det er tre år til, sier Mjelde. 

Imens kan Trump fortsette veien mot sitt langsiktige mål som, ifølge Mjelde, er å få mest mulig kontroll over USA. 

– Han sentraliserer makten hos seg selv og demonterer det politiske systemets kontrollmekanismer, så langt han kan.

– Men det er ingen lett oppgave i et så gammelt og etablert demokrati som USA, forsikrer professoren. 

Read Entire Article