Så lenge må du vente på rentekutt

3 weeks ago 17



Norges Bank:

Norges Bank spår at renten kan settes gradvis ned fra første kvartal i 2025.

 Frode Sunde / TV 2
UENDRET: Norges Bank holder styringsrenten uendret. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 19.09.2024 10:00 Sist oppdatert 2 minutter siden

– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Pengepolitisk rapport er en økonomisk rapport som utgis fire ganger i året av hovedstyret i Norges Bank.

Siden forrige rapport har prisveksten vært lavere enn ventet. Styringsrentene ute ser ut til å komme raskere ned. På den annen side har kronen svekket seg, skriver Norges bank i en pressemelding.

– Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

I rapporten fremgår rentebanen som er Norges Bank sin spådom om renteutviklingen de neste årene. Prognosen i denne rapporten indikerer en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent ut året, før den settes gradvis ned fra første kvartal 2025, skriver Norges Bank. 

Prognosen er lite endret fra Pengepolitisk rapport 2/24, men indikerer en litt raskere nedgang i renten gjennom 2025, skriver Norges bank.

– Dårlig nytt for norske husholdninger

Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne sier følgende om rentebeslutningen:

– At Norges Bank opprettholder budskapet om at renten ikke skal ned før neste år er dårlig nytt for norske husholdninger. Dette viser at vi vil ha høye bokostnader også i året som kommer, sier Pihl.

– Boliglånsrenten vil nå fortsette å være over 6 prosent for veldig mange. Samtidig øker andre bokostnader som kommunale avgifter, forsikring og vedlikeholdskostnader, sier Carsten Henrik Pihl, leder for politikk, samfunn og bærekraft i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Norges Bank skal holde en pressekonferanse med sentralbanksjefen klokka 10.30.

På rentemøtet 15. august besluttet Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Da sa Wolden Bache at renta trolig vil holdes på det nivået «en god stund fremover». 

Read Entire Article