– Så langt ikke mistet én eneste pasient i selvmord

1 month ago 17



I fjor tok 693 nordmenn livet sitt. I tillegg var det 450 alkoholutløste dødsfall og 363 dødsfall knyttet til narkotika. 

Leder av Norsk Psykiatrisk forening sier dette er tall som må ses i sammenheng.

– Vi vet at 70 til 80 prosent av dem som begår selvmord, har alvorlig depresjon. Misbruk og depresjon henger ofte sammen fordi man vil redusere plagene. Da kan rusmidler virke som en løsning, sier Lars Lien.

Han er til daglig professor i psykiatri ved Høgskolen i Innlandet. Han mener at mange pasienter med alvorlig depresjon mangler et godt helsetilbud.

Ikke mistet én pasient

Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Moss, ved Sykehuset Østfold, mener at de har en behandling som kan snu den dystre statistikken. Metoden er å kombinere samtaleterapi og små injeksjoner med legemiddelet ketamin. 

Tilbudet startet opp for fire år siden og 250 personer med alvorlig depresjon har til nå fått ketaminbehandling.

 Thomas Evensen / TV 2
GOD EFFEKT: Overlege Ingmar Clausen ved DPS i Moss merker en stor etterspørsel etter ketamin-behandling mot depresjon. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Vi vet at rundt halvparten har hatt god effekt. Så langt har vi ikke mistet én eneste pasient i selvmord, sier overlege Ingmar Clausen ved DPS i Moss.

Han understreker at alle pasientene som har fått denne behandlingen i utgangspunktet befinner seg i en høyrisikogruppe for selvmord. 

DPS i Moss det eneste offentlige poliklinikken som tilbyr denne behandlingen i Norge. 

 Marte Christensen / TV 2
GAMMELT LEGEMIDDEL: Ketamin brukes vanligvis som bedøvelse og til smertelinding. Foto: Marte Christensen / TV 2

Årsaken er at de gir ketamin «off label», som innebærer at godkjente legemidler brukes til annen behandling, mot at legen som gir det tar ansvar for det. Ketamin brukes vanligvis til smertelindring, og er foreløpig ikke godkjent til bruk i psykiatrien. 

Overlege Clausen står derfor personlig ansvarlig for at behandlingen mot depresjon gis under forsvarlige rammer.

Nå håper han at helsemyndighetene vil tillate bruk av ketamin på alle sykehus i Norge. 

– Reddet livet mitt

En av de 250 som har fått ketaminbehandling ved DPS i Moss er Bjørn Erik Refvik (50). 

Siden ungdomsårene har mannen fra Vikeså i Rogaland slitt med alvorlig depresjon og brukt ulike antidepressiver. 

Etter flere selvmordsforsøk ble 50-åringen overbevist om at ketaminbehandling var det eneste som kunne redde ham.

– Programmet «Norge bak fasaden» for to år siden er grunnen til at jeg lever i dag. Jeg hadde gitt opp alt og var egentlig død, sier Refvik.

Episoden han henviser til heter «Dop i møblerte hjem». Den handlet blant annet om ketamin.

Det er to år siden 50-åringen startet behandlingen ved DPS i Moss.

Dette er ketaminbehandling:

Ketamin er et velkjent legemiddel som har vært i bruk som narkosemiddel og i smertelindrende behandling. Det har vist seg også å ha god effekt på pasienter med depresjon og suicidale tanker.

Prosedyren varer 2 timer, og selve infusjonen 40 minutter, mens pasienten ligger i seng. Pasienten er våken og bevisst under behandlingen, men kan oppleve en drømmeliknende tilstand. Angst og ubehag kan forekomme.

Ketamin kan øke nervecellers evne til å lage nye forbindelser, samt endre den elektriske aktiviteten i hjernenettverk. Dette åpner et vindu der hjernen midlertidig får evne til å danne nye nervebaner.

Ketamin brukes av enkelte som rusmiddel. I studiene, som er gjort hittil, er det imidlertid ikke rapportert om avhengighet når ketamin gis i en klinisk kontekst.

Kilde: Sykehuset Østfold

Flere bør få samme tilbud

En strålende fornøyd Bjørn Erik Refvik avsluttet terapien og injeksjonene for ett år siden. Han er overbevist om at det har reddet livet hans. 

– Det har vært noen tøffe perioder, men det har jo blitt en solskinnshistorie, sier han med et smil.

I dag er tobarnsfaren tilbake i full jobb og nå brukes fritiden på travhester og trening. 

 Privat
HEST ER BEST: Bjørn Erik Refvik avsluttet ketaminbehandling for et år siden. I dag bruker han fritiden på hest og trening. Foto: Privat

– Jeg synes det er helt utrolig at jeg skulle bli glad for å leve igjen og komme meg videre. Det er trist at ikke flere får den hjelpen jeg har fått, avslutter Bjørn Erik Refvik.

Utålmodig

Leder av Norsk Psykiatrisk forening, Lars Lien, hadde håpet at myndighetenes godkjenningsprosess gikk raskere. 

Han tror legemiddelet blir et viktig redskap for å hjelpe en pasientgruppe som mangler et godt helsetilbud i dag.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
MANGLER TILBUD: Leder av Norsk Psykiatrisk forening tror ketamin kan hjelpe pasienter som mangler et godt helsetilbud i dag. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

 – Ketamin har en rask effekt som kan hjelpe ved akutt selvmordsfare. Vi har ingen andre medikamenter som gjør det i dag, forteller Lien.

Han forstår ikke hvorfor helsemyndighetene bruker så lang tid på å godkjenningsprosessen. 

– Dette er både billig og et trygt medikament som helsevesenet har brukt i hundre år. Det finnes gode studier som viser god effekt, sier Lars Lien.

Lang prosess

Det er det offentlige systemet Nye metoder som skal godkjenne om ketaminbehandling skal tilbys i hele Norge. De jobber for tiden med saken, men kan ikke svare på når det vil foreligge en endelig konklusjon. De sier at det er mange instanser som er involvert i prosessen.

 Gorm Røseth/TV 2
VENTER: Leder av Bestillerforum, Ulrich Spreng, venter på en fullstendig metodevurdering. Foto: Gorm Røseth/TV 2

– Det viktigste er å ha den nødvendige dokumentasjonen som først nylig er vurdert å være tilgjengelig, for deretter å gjøre en vurdering som sannsynliggjør at nytten overstiger risikoen. Noe annet ville vært uforsvarlig, sier Ulrich Spreng. 

Han er leder av det som kalles Bestillerforum hos Nye Metoder.

Read Entire Article