Minst 20 personer er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Myanmar. Røde Kors frykter at dødstallene vil stige betraktelig.

Publisert 28.03.2025 13:50 Sist oppdatert 2 minutter siden
De fleste TV-bildene som har blitt vist, er fra nabolandet Thailand, hvor skjelvet også ble merkbart. Men det er Myanmar som er hardest rammet.
– Bygningsmassen er ikke den samme i Myanmar som i Thailand, og vi har god grunn til å tro at antallet omkomne og skadet vil stige, sier Håkon Jakob Røthing, programansansvarlig for utenlandsinnsatsen i Røde Kors.
Han forteller at sykehus i byen Mandalay og i nabofylkene nå ber om forsterkninger for å håndtere strømmen av skadde.
Kritisk fase
Ifølge Røde Kors er redningsarbeidet nå i en kritisk fase. De neste to-tre dagene vil være avgjørende for å redde liv.
– De fleste som er såret, og som vi må finne i løpet av to dager, befinner seg i kontorbygninger som har vært i dårlig stand, eller større bygninger der folk har vært samlet, sier Røthing til TV 2.
Det er også fare for etterskjelv og jordskred i området.
– Våre mannskaper ble sendt ut med en gang for å hjelpe, men da etterskjelvet inntraff, var det spørsmål om det var ansvarlig å sende de ut. Vi valgte å gjøre det likevel, legger han til.
Røthing forklarer at en av farene nå er at bakken i området har blitt ustabil etter jordskjelvet. Det kan føre til jordskred eller at flere bygninger raser sammen.
– Lappeteppe
Røde Kors har mellom 300 og 400 redningsarbeidere på bakken i de rammede områdene, forklarer Røthing.
Han understreker at informasjonsflyten er krevende, blant annet fordi myndighetene i Myanmar er restriktive med å dele informasjon.
– Vi gjør en skann på sosiale medier annenhver time. Vi ringer systematisk til våre lokale hjelpemannskaper og lokale myndigheter. Men det blir et lappeteppe som vi må sette sammen før vi kan ta de riktige avgjørelsene. Før vi kan sende inn mer hjelp akkurat nå, sier han.