Reddet potetgull fra søppelet – fikk bot på 3000 kroner

1 month ago 19



– Jeg har berget mat. Er det rettferdig at det straffes? spør Nils Jørgen Selbekk (38). 

Han er en aktiv dumpster-diver. I snart to tiår har han hentet ut spiselig mat fra dagligvarebutikkenes søppelkasser.

Politiet har han aldri hatt trøbbel med. Før nå.

3000 kroner i bot 

– Jeg har fått 3000 kroner i bot for å redde noen titalls poser med chips fra å bli kastet, forteller Selbekk.

Torsdag 1. august var han utenfor Europris i Kristiansund. I en grønn søppelkasse med hengelås kastes det ofte spiselig mat, forteller han.

– Søppelkassen var låst, men lokket kunne løftes, så det var bare å stikke ned hånden og fiske opp potetgullet.

Fangsten var mellom 20 og 30 poser med chips.

 TV 2
LÅST SØPPELDUNK: I søppelkassen til venstre fant Nils Jørgen de ulovlige varene. Potetgullet gikk ut på dato i juni, men var fortsatt fullt spiselig, ifølge søppeldykkeren. Foto: TV 2

Vekter skal ha ringt politiet

Den drevne søppeldykkeren forteller at det dukket opp en vekter som lurte på hva han drev med. 

– Han var ganske sur og likte ikke at jeg hadde tatt ut potetgullet. Han ba meg om førerkortet og ringte politiet. 

Vakten skal ifølge Selbekk ha bedt ham om å legge potetgullposene tilbake i søppelet, noe han skal ha sagt pent «nei» til. 

38-åringen dro hjem med potetgullposene og ante fred og ingen fare, men i forrige uke dukket det plutselig opp et brev fra politiet.

Der sto det at han hadde fått et forenklet forelegg på 3000 kroner for tyveri. 

– Jeg har aldri opplevd dette før. Syns det er overraskende og trist at det skal brukes ressurser på å straffe folk som redder mat. Jeg har ikke brutt opp noe eller gjort noe skade eller hærverk, sier han. 

Dumpster-diving:

I Norge kastes det mer enn 450.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer rundt 84,7 kg per innbygger.

Dumpster-divere, eller søppeldykkere, forsøker å redusere matsvinnet ved å hente mat fra konteinere bak matbutikker og andre steder som selger mat.

Dagligvarebutikkene er skeptiske til dumpster-diving, blant annet fordi man ikke vet årsaken til at varene er kastet.

Paragraf 323 i straffeloven, som handler om mindre tyveri, blir ofte pekt på som den relevante lovgivningen for henting av mat fra søppelkassene til matbutikker, da søppelet fortsatt teller som privat eiendom. Likevel har det generelt vært stor aksept for praksisen så lenge man ikke roter ved søppelkassene eller bryter seg inn i låste rom eller konteinere.

Kilde: Matsentralen.no, Politiet, Fremtiden i våre hender

Politiet anslår at tyvegodset har en verdi på 2000 kroner. Det reagerer Selbekk på. 

– Utsalgspris var maks 600 kroner. Men i og med at det er søppel, tenker jeg at det er mer lik null kroner. Jeg ser jo ikke for meg at Europris hadde planer om å selge chipsen.

– Ble kastet på grunn av dato 

I en SMS til TV 2 bekrefter toppsjef i Europris Espen Eldal at det var de som anmeldte saken.

– Når det gjelder denne hendelsen var containeren låst, og da anså vekter dette som et innbrudd. Mannen nektet å levere varene til vekter, og det endte med en anmeldelse, skriver Eldal. 

Eldal skriver at «personen heller bør kontakte butikken enn å ta seg til rette». 

– Varene ble kastet på grunn av dato og vurdert som ikke forsvarlige å selge eller gi bort.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORSVARER CHIPSEN I SØPLA: Europris-sjef Espen Eldal sier potetgullposene ble kastet fordi de var gått ut på dato. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Når det gjelder dumpster-diving, er vi ikke positive til det ut fra et sikkerhetshensyn. Det er fare for skade på den personen som gjør dette. Det kan oppstå klemskader, og man kan skade seg på annet avfall i containeren, skriver Eldal videre.

– Helt hinsides 

Leder Anja Bakken Riise for Fremtiden i våre hender reagerer kraftig på boten Selbekk har fått. Hun mener det er «helt hinsides» at han blir straffet for å «dumpster-dive». 

– Det er noe som er riv ruskende galt med systemet når det er lovlig å kaste mat som kan spises, mens det er ulovlig, og nå kan du til og med få bot, for å ta spiselig mat fra søppelkassen. 

 Erlend A. Sørbø / TV 2
SJOKKERT: Anja Bakken Riise, leder, Framtiden i våre hender reagerer på at politiet har bøtelagt en mann for dumpster diving. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Riise mener den gjengse oppfatningen har vært at man ikke får bot for å søppeldykke. Hun sier hun er sjokkert over at politiet nå har gått til det skrittet hvor de har bøtelagt. 

– Jeg har aldri hørt om det før. Man vet jo at det teknisk sett er på kanten av loven å hente ut mat av søppelet, men det har vært en gjengs tanke om at man kan gjøre det fordi man ikke blir straffet. 

Hun mener det haster å få på plass en ny matkastelov. 

– Nå må politikerne komme på banen og få på plass en matkastelov. Det burde være ulovlig å kaste spiselig mat, ikke å ta spiselig mat fra søppelkassen, smeller hun. 

Matvarebransjen mener på sin side at det kastes for mye mat i Norge, men det kan i noen tilfeller være gode grunner til at maten må kastes. 

– Det kan være et produkt som er trukket tilbake eller varer som er feilmerket. Men i utgangspunktet ønsker ikke butikkene å kaste mat. Det jobbes hardt i hele bransjen og med myndighetene for å redusere matsvinnet som er direkte ulønnsomt, sier Anne Grete Haugen, daglig leder i Matvett.

 Privat
JOBBER MOT MATSVINN: Anne Grete Haugen, daglig leder i Matvett. Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn. Foto: Privat

– Har ikke høy prioritet 

I en epost til TV 2 svarer politiet i Møre og Romsdal at de har bøtelagt Nils Jørgen på bakgrunn av anmeldelsen fra Europris.

– Forelegget er skrevet på bakgrunn av sakens dokumenter, noe som i enkelte tilfeller gjøres dersom saken for øvrig er godt nok opplyst. Verdien er oppgitt av anmelder. Boten er standardstørrelse for mindre tyveri, skriver påtaleleder Elin A. Drønnen i Møre og Romsdal politidistrikt.

 Møre og Romsdal politidistrikt
IKKE VANLIG PRAKSIS: Påtaleleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Elin Drønnen, er ikke kjent med at de har bøtelagt for «dumpster-diving» tidligere. Foto: Møre og Romsdal politidistrikt

Saker om dumpster-diving har ikke høy prioritet hos politiet, skriver hun videre. Ifølge Drønnen, foreligger det heller ingen retningslinjer i disse sakene.

– Politiet har tidligere uttalt at dumpster-diving ikke er straffbart. Hva er grunnen til at politiet vurderer denne saken annerledes?   

– Forskjellen fra saken i media som det henvises til, er at mannen tok seg inn i en låst søppeldunk.

Vet ikke om han skal godta boten

Etter Selbekk publiserte historien i en Facebook-gruppe for dumpster-divere, har han fått mange støttemeldinger. 

Flere har rådet ham til ikke å godta boten på 3000 kroner. 

– Det er fristende å ikke gjøre det. Det er jo det prinsipielle: Jeg har berget mat. Er det rettferdig at det straffes? spør han. 

Men han har ikke bestemt seg enda. Skulle han tape, kan det fort bli dyrt.

En ting er han imidlertid sikker på: Politiet har ikke skremt ham fra å stikke hånden ned i flere søppelkasser. 

– Jeg kommer ikke til å stoppe med det. Så lenge verden er slik den er, så kan man ikke holde på med å kaste eller brenne mat. Det er helt perverst.

Read Entire Article