Fredag kveld landet visepresidenten i USA, JD Vance, i Pitufikk på Grønland.
Der er han på besøk hos amerikanske Pitufikk Space Base, hvor han senere på kvelden holdt en tale – og så reiste hjem til USA.
USA-ekspert Eirik Løkke kaller Vance sine uttalelser et uvennlig angrep på Danmark.
– Det er en skandaløs tilnærming å true en lojal alliert på denne måten.

Skjelte ut Danmark
Et av punktene Vance brukte mest tid på å snakke om var at Grønland ikke er trygt sted, og at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sørge for sikkerheten på øya.
– Vi vet at Grønland er mindre trygt nå enn for 30–40 år siden, sa Vance i talen.
– Danmark har feilet i jobben på å holde Grønland trygt. De har ikke gjort en god jobb, fortsatte han.
Norges utenriksminister Espen Barth Eide reagerer også sterkt.
– Jeg oppfatter visepresident Vance sin tale på den amerikanske basen på Grønland som både urovekkende og urimelig overfor Danmark. Vi er enig i at det er viktig å ta vare på sikkerheten i Arktis, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en e-post til TV 2.
Slikt bør man diskutere enten gjennom NATO eller bilateralt som gode allierte, mener han.
– Norge gir sin fulle støtte til Kongeriket Danmark. Den gjensidige respekten for territoriell integritet og andre lands suverenitet er det bærende prinsippet i folkeretten, sier Eide.

Løkke fulgte talen fredag kveld, og sier til TV 2 at det viktigste og mest sjokkerende Vance snakket om var anklagene mot Danmark, og at det er grunnen til at USA har den politikken de har om overtakelse og sikkerhet på Grønland.
– Konteksten og alt Trump har sagt kan ses på som en legitimering av hans aggressive ekspansjonspolitikk.
Også Janne Haaland Matlary peker på kritikken av Danmark som det mest sjokkerende fra talen.
– Det er et dårlig argument fra USA sin side.
Hun er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet.

Anders Romarsheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, mener Vance fremstår som en utilslørt imperialist på avveie.
– Hans spinnville påstand om at Danmark ikke har beskyttet Grønland godt nok blir ironisk nok simpelthen ris til egen bak og en selvoppfyllende profeti.
– For den eneste staten som truer eller har truet Grønland i det siste er USA. Det er Trumps USA Grønland trenger å beskyttes fra.
Tidligere leder for Foreningen Rigsfællesskabet, Nauja Lynge, kritiserer tidspunktet besøket finner sted.

– Det er veldig provoserende å arrangere et møte midt i en regjeringsdannelse. At møtet i siste liten ble flyttet til Pituffik, skyldes utelukkende at ingen ville møte dem i Grønland. De respekterer ikke Danmarks og Grønlands nei til innblanding, sier hun.
Om selve innholdet i talen mener Lynge at Vance sine uttalelser er helt ute av proporsjon.
– Han har dempet bruken av ord som annektering, men regelrett slakter Danmark. Ifølge Vance har sikkerheten rundt basen blitt dårligere på grunn av Danmark. Men det er amerikanernes ansvar, slår hun fast.
Hvorfor akkurat Grønland?
Dette svarte Vance i talen:
– Hvis en missil blir sendt av fiende mot USA er det folket på Grønland som kan sørge for at vi er forberedt. Vi vet at både Russland og Kina er interessert i de arktiske områdene. Vi må sørge for at USA er ledende i de aktuelle områdene. Hvis ikke vil andre nasjoner komme oss i forkjøpet.
Matlary kaller hele reisen til Grønland for ekstraordinær og et press fra amerikansk side.
– USA er interessert i mineralressurser. Det er sannsynligvis hovedgrunnen til interessen for øya.
Hun avviser at argumentasjonen om den sikkerhetspolitiske situasjonen er den faktisk årsaken til at USA vil ha kontroll over Grønland.

– Det er ingen hindring for større amerikansk tilstedeværelse på Grønland. De kan øke sitt nærvær i en avtale med Danmark. Det er ingen reelle sikkerhetspolitiske argumenter.

Hun avviser også det Vance sier om økt russisk og kinesisk aktivitet i de arktiske områdene.
– Det er helt sikkert økt interesse, men det har ikke skjedd noe ennå som tilsier at det er en prekær sikkerhetspolitisk situasjon.
Skepsis
I forkant av besøket har grønlendere vært skeptiske til det amerikanske besøket og for Trumps fremtidsplaner for øya.

Også den påtroppende statsministeren på Grønland, Jens-Frederik Nielsen, har vært tydelig på hva han mener om Vances besøk.
Fredag ble den nye regjeringen presentert. Samme dag som Vance ankom øya.
– J.D. Vance lander på et anlegg som er deres. Å besøke når det ikke er en sittende regjering, mener vi ikke viser respekt for en alliert. Det er synd, sa Nielsen til Danmarks Radio om hans budskap til visepresidenten.
Med seg på turen har visepresidenten med seg kona Usha Vance, sikkerhetsrådgiver Mike Waltz og energiminister Chris Wright.
Ingen av dem fikk noen invitasjon i forkant, og det skal ikke være planlagt noen møter med myndighetene på Grønland.
Reagerer
Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), uttrykker etter Vance sin tale at det er viktig at Nato står sammen om å beskytte felles interesser i Arktis.
– Nato står overfor et mer aggressivt Russland og et Kina med økende ambisjoner i nord.
Videre sier hun at det er svært urovekkende at USAs administrasjon gjentatte ganger fremmer krav og forventninger knyttet til Grønland.

– Uttalelsen fra visepresident Vance, der han kritiserer Danmarks innsats for det grønlandske folk, er en utidig innblanding i et annet lands interne forhold. Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, i dialog med det danske riksfellesskapet.
Søreide legger til at Grønland har stor strategisk og sikkerhetspolitisk betydning for både Nato og USA. Likevel presiserer hun at amerikanske interesser må ivaretas i tett samarbeid med Danmark og øvrige allierte.
Veien videre
– Det er helt vilt maktspill fra USA sin side. Dette bryter med alt vi kjenner og er rett og slett uhyre uakseptabelt, mener Matlary.
Videre forklarer hun at hun håper Danmark nå er skarpe og prinsipielle i svaret sitt.
– Danmark er nødt til å svare klart på at de ikke vil frasi seg suverenitet. Og da må Norge og andre europeiske land støtte dette.
Situasjonen fremover nå vil ifølge Matlary bli intensivert.
– Hvordan skal Danmark være alliert etter dette?
Gunhild Hoogensen Gjørv er professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Hun sa i fredagens utgave av Nyhetskompaniet på TV 2 at USAs ønske om å ta over Grønland kan utfordre NATO-samarbeidet.
– Det er vanskelig å si hva som skal skje mellom USA og Grønland. Det har vært mange overraskelser siden Trumps innsettelse, men det vi ser er et tydelig maktspill.

Hun legger til at Grønland har presset USA til å trappe ned besøket.
For det som i utgangspunktet skulle være en tur på tre dager for å utforske Grønlands kultur, har nå blitt redusert til en dagstur.