Putins støttespillere raser: – Et stort steg nærmere tredje verdenskrig

3 days ago 14



Bidens avgjørelse om å lempe på våpenrestriksjonene overfor Ukraina skaper furore i Moskva. Truslene om verdenskrig er likevel ikke noe nytt, påpeker norsk ekspert.

 John Hamilton/AP/NTB
LENGRE REKKEVIDDE: Ukraina har fått tillatelse til å bruke missilsystemet ATACMS mot mål i Russland, ifølge medier. Våpnene har en rekkevidde på om lag 300 kilometer. Her fra en prøveoppskyting i USA. Foto: John Hamilton/AP/NTB

Publisert 18.11.2024 10:58 Sist oppdatert 11 minutter siden

Flere amerikanske medier, deriblant the New York Times og AP, meldte søndag kveld at USA har gitt Ukraina tillatelse til å bruke amerikanske missiler mot mål dypt inne i Russland. 

Avgjørelsen har vært lenge etterspurt av Ukraina, som har tapt stadig mer terreng ved fronten i løpet de siste ukene. 

Russlands president Vladimir Putin har foreløpig ikke kommentert nyheten. I september sa han at bruk av langtrekkende amerikanske missiler i Russland ville bli ansett som «direkte deltakelse» i konflikten, ifølge BBC. 

Reaksjonene har likevel ikke latt vente på seg i Moskva. Blant annet fra Vladimir Dzhabarov, som er senator og medlem av Putins støtteparti Forent Russland:

– Dette er et veldig stort steg mot begynnelsen av tredje verdenskrig, sier han i en uttalelse ifølge det statseide nyhetsbyrået TASS.

 Vyacheslav Prokofyev/NTB
«DIREKTE DELTAKELSE»: Vladimir Putin har tidligere advart mot å bruke amerikanske raketter dypt inne i Russland. Foto: Vyacheslav Prokofyev/NTB

Maria Butina, politiker i den russiske Dumaen, kom også med lignende advarsler mandag morgen, og la til at hun håper at Donald Trump omgjør beslutningen når han tiltrer som president.

– De risikerer seriøst å starte en tredje verdenskrig. Det er ikke er i noens interesse, sier hun ifølge Reuters. 

Kremls talsperson Dmitrij Peskov sier mandag at de amerikanske rakettene vil føre til «en ny situasjon» der USA er tydeligere involvert i konflikten i Ukraina, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov mandag.

– Det er tydelig at den avgående regjeringen i USA ønsker å helle bensin på bålet og eskalere konflikten i Ukraina.

Også fra amerikansk hold har avgjørelsen fått kritikk. Blant annet fra Donald Trump Jr., den påtroppende presidentens sønn:

– Det virker som det militærindustrielle komplekset vil forsikre seg om at de får tredje verdenskrig før faren min har mulighet til å danne fred og redde liv, skriver Trump junior på X. 

The Military Industrial Complex seems to want to make sure they get World War 3 going before my father has a chance to create peace and save lives.
Gotta lock in those $Trillions.
Life be damned!!! Imbeciles! https://t.co/ZzfwnhBxRh

— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) November 17, 2024

– For stor risiko

Forsker ved FHS Sjøkrigsskolen og NUPI , Ståle Ulriksen, mener på sin side at Russland har liten interesse av å eskalere konflikten utover Ukrainas grenser. 

– Dette er noe de har sagt lenge, og de kommer til å fortsette å si det, men Russland vet utmerket godt at det medfører for stor risiko for dem selv, sier han til TV 2. 

Forskeren trekker frem at Russland nylig har fått hjelp på nordkoreanske soldater til å ta tilbake områder i Kursk-regionen. 

– Det sier noe om hvilket styrkeforhold de har akkurat nå, sier Ulriksen. 

 Han er forsker og lærer ved FHS/Sjøkrigsskolen i Bergen og har klare meninger om hvordan Forsvaret må opprustes de nærmeste årene. Foto: Kåre Breivik / TV 2
STYRKE FORSVARET: Han er forsker og lærer ved FHS/Sjøkrigsskolen i Bergen og har klare meninger om hvordan Forsvaret må opprustes de nærmeste årene. Foto: Kåre Breivik / TV 2

Ukraina har tidligere fått lov til å bruke våpensystemet Himars på mål i Russland. Disse har riktignok bare en rekkevidde på om lag 80 kilometer. 

Missilsystemene som USA nå har åpnet for at de kan bruke, såkalt ATACMS, har en mye lengre rekkevidde på om lag 300 kilometer. 

Konflikten er endret

Tjenestepersoner i det amerikanske forsvarsdepartementet har sagt at avgjørelsen kom som et svar på at Nord-Korea er blitt med i krigen, ifølge the New York Times. 

– Det endrer hele konflikten. Det er ikke lenger bare Russland på andre siden, det er en stor blokk som også inkluderer Iran som leverer våpen og Nord-Korea, sier Ulriksen.

Det at Joe Biden kun har noen måneder igjen av presidentperioden, har også noe å si, legger han til: 

– Biden har ingenting å tape på det. Motstanderen hans har sagt at han vil avslutte støtten til Ukraina, sier forskeren. 

Donald Trump, som blir sverget inn som president på nyåret, har lenge vært kritisk til den amerikanske pengestøtten til Ukraina, og har gjentatte ganger hevdet at han kan løse konflikten i løpet av 24 timer. 

Usikker effekt

Ulriksen påpeker også at man ikke vet hvilke føringer USA har gitt Ukraina når de nå har åpnet for å bruke ATACMS-våpnene inne i Russland. 

Han tror ukrainerne særlig ønsker å bruke dem til å ramme russiske flyplasser. 

– Kommer dette til å ha en stor effekt på krigen? 

– Ja. Sannsynligvis ikke nok til å snu den, men det gir en del fordeler. Det spørs også på hvor mange missiler de har av denne typen, svarer forskeren.  

– Har man vært bekymret for at missilene kan ramme sivile i Russland?

– Det vil alltid være en risiko når man skyter på noe annet. Jeg tror ikke det har vært en stor del av diskusjonen. Det som har holdt dette igjen er at man er redd for Putin sine trusler, sier Ulriksen. 

Read Entire Article