Tannbørsten og dusjhodet på badet ditt er trolig proppfulle av virus. Det kan være gode nyheter.
Publisert 15.10.2024 04:38
Det er ikke bare Karius og Baktus som har bosatt seg i tannbørstene på badet.
Det varme, fuktige miljøet gjør tannbørsten og dusjhodet til den perfekte grobunn for mikroorganismer som bakterier, mykoplasmer og virus.
Nå har forskere ved Northwestern University i Illinois gjort overraskende funn på baderommet, melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.
– Helt vilt
Forskerne har i en ny studie identifisert hundrevis av virus på bor på tannbørster og dusjhoder.
– Mengden virus vi fant er helt vill, forteller leder av studien, førsteamanuensis Erica Hartmann til CNN.
Det er riktignok snakk om en annen type virus enn den vi først tenker på. Denne typen virus gir verken forkjølelse og influensa, men er heller bakterienes naturlige fiender.
Disse mikroorganismene kalles bakteriofager, og hver enkelt av dem har utviklet seg til å jakte på og angripe spesifikke bakteriearter.
Forskerne identifiserte hele 614 ulike virus i prøvene.
– Vi fant mange virus som vi vet svært lite om, og mange andre vi aldri har sett før, sier Hartmann.
Kan drepe bakterier
Det mest spennende med disse bakteriofagene er ifølge studien deres potensial i kampen mot antibiotikaresistens.
Ved å infisere og formere seg inne i vertsbakterier, kan bakteriofager nemlig drepe sykdomsfremkallende bakterier. På den måten kan de danne grunnlaget for nye medisiner mot antibiotikaresistente superbakterier.
Verdens helseorganisasjon har kalt antibiotikaresistens for en av de største globale helsetruslene vi står ovenfor, da det blant annet kan øke risikoen ved rutineprosedyrer som keisersnitt, cellegift og ulike kirurgiske inngrep.
I USA alene blir det meldt om over 2,8 millioner antibiotikaresistente infeksjoner hvert år.
– I stedet for å ta bredsprektret antibiotika som utsletter hele mikrobiomet ditt, kan man heller ta en medisin som kun påvirker den sykdomsfremkallende bakterien, og la resten av mikrobiomet i kroppen være i fred, forteller forskeren.
Er overalt
Ifølge CNN kommer mikrobene på dusjhodene hovedsakelig fra vannkilder, mens de på tannbørster stammer fra en blanding av munnhulen og omgivelsene.
Hartmann understreker at selv om tanken på alle disse mikroorganismene i hjemmet vårt kan virke litt ekkel, bør vi lære oss å sette pris på våre små gjester.
– Mikrober er overalt hele tiden. Vi hadde for eksempel ikke klart å fordøye maten vår, eller kjempe mot infeksjoner om vi ikke hadde mikrobene våres, sier hun.
Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV 2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her:
https://hjelp.tv2.no/info/artikkel/slik-jobber-vi-med-ki-i-tv-2