Presser Kina om klima

1 month ago 18



BEJIING/BRUSSEL (TV 2): Kina er en økonomisk supermakt og slipper ut mest klimagasser i verden. Likevel får landet unntak fra å være med på klimadugnad.

 Daniel Sannum Lauten /TV 2
KLIMAPRESS: Under Kina-besøket vil statsminister Jonas Gahr Støre be Kina bidra mer for å finansiere klimtatiltak. Foto: Daniel Sannum Lauten /TV 2

Publisert 09.09.2024 20:25

– Jeg mener Kina må være med og ta et større ansvar for klimaet, sa statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 før avreisen til Beijing, hvor han er på en tre dagers reise. 

Tirsdag skal han møte statsminister Li Qiang. Da vil klima bli et mer omfattende tema, enn på Kina-besøkets første dag. 

Om to måneder samles nesten 200 land til klimatoppmøte i Baku i Aserbajdsjan. 

EU og en rekke andre land presser på for å løfte klimafinansering helt til topps på dagsorden i Baku. 

Rike land opprettet allerede i 2009 en ordning hvor de skal bidra med hundre milliarder dollar i året til klimatiltak i fattige land.  

Prinsippet er at land som historisk sett har sluppet ut mye klimagasser, skal betale for at fattige land tilpasser seg klimaendringene.  

Kina er i kraft av sin størrelse, folketall og avhengighet av kullkraft verdens største klimaforurenser. 

 Daniel Sannum Lauten/TV 2
VERDENS STØRSTE: Støre på besøk i landet som slipper ut mest klimagasser i verden. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

– Jeg mener Kina, i tråd med sin økonomiske tyngde, bør bidra til de store internasjonale målene på klimafinansiering, sier Støre.  

Fortsatt u-land 

I klimasammenheng defineres fortsatt Kina som et utviklingsland. En status landet har hatt siden 1992 i klimaspørsmål. 

I dag er Kina verdens nest største økonomi, etter USA, men før Japan. Kina er blitt en økonomisk supermakt. 

EU presser på for at Kina skal bidra med klimatiltak gjennom FN. EU bidrar med 30 milliarder i året til klimafinansering i fattige land, og er den aller største bidragsyteren. 

I sommer sendte EU innspill til klimasekretariatet før COP29 i Baku og strammet til det diplomatiske språket. 

«Land med høye klimagassutslipp og økonomiske evner» burde «bli med i arbeidet», skrev EU-kommisjonen og det ungarske EU-formannskapet. Også medlemmer av EU-parlamentet presser på mot Kina før årets klimatoppmøte. 

 Borja Puig de la Bellacasa/AFP/NTB
I KØ: Mandag møtte Spanias statsminister Pedro Sanchez sin kinesiske kollega Li Qiang. Tirsdag er det Støres tur. Både EU-land og Norge presser på Kina i klimaspørsmål. Foto: Borja Puig de la Bellacasa/AFP/NTB

Kina forsvarer seg 

Canada og Sveits har allerede kommet med konkrete forslag om å inkludere Kina og andre store CO2-utslippsland, som Saudi Arabia, i FN-ordningen. 

 – Kina har jo i mange år sagt at vi er et utviklingsland, så det gjelder ikke oss. Jeg mener at Kina må være med og ta et større ansvar, som de også gjør i noen sammenhenger, sier Støre. 

Kina har forsvart seg med at landet finansierer grønne prosjekter gjennom sitt Belt and Road Initativ (BRI). Og gjennom såkalt sør-sør-samarbeid. 

Read Entire Article