Politiet raser: – Veldig irriterende

3 weeks ago 17



Store ressurser rykket ut etter melding om en synkende fritidsbåt i Lindesnes lørdag. Det som møtte dem irriterer politiet.

 Redningselskapet
REDNINGSSKØYTE: Flere fartøy fra Redningsselskapet rykket ut til stedet. De sleper båten til land. Foto: Redningselskapet

Publisert 05.10.2024 12:10 Sist oppdatert 9 minutter siden

Nødetatene fikk ved 10.30-tiden lørdag melding om at en fritidsbåt var i ferd med å gå ned sør for Ballasstskjæran i Lindesnes.

– Hovedredningssentralen fikk melding fra et lasteskip som observerte båten med bare baugen som stakk opp over vannflaten, opplyste operasjonsleder Øyvind Hægland i Agder politidistrikt.

Både brannbåter fra Kristiansand og Mandal, redningsskøyte fra Mandal og redningshelikopter fra Sola rykket ut til stedet. Hovedredningssentralen koordinerte oppdraget. 

Tre store hull

Det ble raskt avklart at det ikke var noen om bord, og det ble oppdaget at det var boret tre store hull i baugen.

– Dette er noe vi ser, at folk forsøker å kvitte seg med gamle båter på denne måten. Det er både svindel og miljøkriminalitet, og forsøpler. Nå var jo dette et mislykket forsøk, og vi skal undersøke båten grundig, for å se om vi kan komme fram til den som har gjort det, sier Hægland til TV 2.

En redningsaksjon av den som ble satt i gang, er også svært ressurskrevende.

– Det svekker den øvrige beredskapen, og er veldig irriterende for oss i nødetatene og redningstjenesten, sier han.

Båten blir nå slept i land ved Ålo, og skal gjennomgå undersøkelser som en del av den videre etterforskningen.

Utstrakt problem

TV 2 har tidliger omtalt at flere tusen båter senkes på havet hvert år.

Forlatte eller utslitte fritidsbåter er et stort miljøproblem som sist ble beskrevet av Økokrim i fagbladet Miljøkrim i juni i år. 

Ifølge rapporten fra Økokrim kan en flytende båt i dårlig forfatning på sekunder gå fra å være avfall til å bli akutt og langvarig forurensning på havbunnen.

Kongelig norsk båtforbund (KNBF), som står bak undersøkelsen, estimerer at rundt 5000 fritidsbåter senkes ulovlig hvert år i Norge.

Det er verken krav til ansvarsforsikring eller registrering av mindre fritidsbåter, det kan derfor være vanskelig å finne fram til eieren av båter som senkes ulovlig.

Read Entire Article