Personsøker-produsent var israelsk skalkeskjul

3 weeks ago 12



New York Times:

Hizbollah-lederens oppfordring om å legge mobiltelefonen i en jernboks, ble en gyllen mulighet for israelsk etterretning.

 AFP / NTB
ØDELAGT: Slik ser en av personsøkerne ut etter eksplosjonen. Tirsdag ettermiddag eksploderte flere tusen slike personsøkere over hele Libanon. Foto: AFP / NTB

Publisert 19.09.2024 12:58 Sist oppdatert 10 minutter siden

Tirsdag ettermiddag begynte personsøkere over hele Libanon å pipe. Angivelig skal det ha sett ut som det kom en melding fra Hizbollah-ledelsen, men få sekunder senere smalt det. 

Minst 12 personer ble drept, og flere tusen skadet.

Dagen etter ble ytterligere 20 mennesker drept og hundrevis såret da også walkietalkier begynte å eksplodere. Noen av de døde og sårede var Hizbollah-medlemmer, men andre var sivile, deriblant fire barn.

Cyberkrigføringsenheten

Selv om Israel ikke har kommentert den oppsiktsvekkende etterretningsoperasjonen, har angrepet satt søkelyset på Israels hemmelighetsfulle «8200»-cyberkrigføringsenhet.

New York Times siterer hele 12 nåværende og tidligere forsvars- og etterretningsoffiserer på at det var Israel som sto bak angrepet.

Angivelig i et samarbeid mellom etterretningstjenesten Mossad, og 8200-enheten som ligger under IDF, skriver Reuters.

Enhet 8200, skal ha vært involvert i utviklingsfasen av operasjonen, som hadde vært under planlegging i over et år, ifølge kildene til Reuters. 

De skal blant annet ha vært involvert i den tekniske delen med å teste hvordan sprengstoff kunne settes inn i løpet av produksjonsprosessen. 

IDF har ikke villet kommentere disse opplysningene overfor Reuters.

Ifølge kildene var det Mossad sto bak gjennomføringen av den sofistikerte operasjonen.

 Ronen Zvulun/Reuters/NTB
TOPPSJEFER: Israels forsvarssjef Herzi Halevi (helt til høyre) hilser på Mossad-sjef David Barnea (i midten). Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB

Små team med stor frihet

I Israel er enheten kjent som «8200» som på hebraisk lyder: «shmone matayim». De er en del av den militære etterretningstjenesten i det israelske militæret (IDF), skriver Reuters.

Enheten rekrutterer folkene sine blant unge mennesker i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Noen kommer fra konkurransedrevne videregående skoleprogrammer - ofte rettet mot høyteknologi og cybersikkerhet.

Tidligere medlemmer beskriver enheten som om det skulle være en nyoppstartet gründerbedrift. Det er små team som jobber med stor grad av frihet for å fremme kreativitet innen problemløsning, skriver Reuters. 

Så en mulighet

Ved flere anledninger har Israel klart å drepe Hizbollah-topper i Libanon og personer i Iran i målrettede angrep.

 Al Manar/AP / NTB
KOMMANDO: Hizbollah-leder Hassan Nasrallah ba i februar sine krigere legge vekk mobilen. Foto: Al Manar/AP / NTB

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah mente at Israel brukte mobilsporing for å lokalisere disse sentrale personene, og har lenge oppfordret alle medlemmer til å legge fra seg vanlige mobiltelefoner. 

I februar i år ble oppfordringen til en kommando.

– Begrav den. Legg den i en jernboks og lås den, sa Nasrallah i en TV-sendt tale.

Ifølge amerikanske etterretningskilder, så Israel en mulighet i dette. 

The New York Times skriver at israelsk etterretning etablerte et skallselskap som utga seg for å være en internasjonal produsent av personsøkere. 

 Krisztina Fenyo/Reuters/NTB
SKALLSELSKAP: BAC Consulting KFT var i følge New York Times et israelsk skallselskap drevet av etterretningen. Foto: Krisztina Fenyo/Reuters/NTB

På overflaten var BAC i den ungarske hovedstaden Budapest et vanlig selskap med lisens til å produsere personsøkere for det taiwanske selskapet Gold Apollo. 

Tre anonyme kilder har til avisen opplyst at selskapet i virkeligheten var et israelsk skalkeskjul drevet av etterretningsagenter. 

Selskapet tok på seg bestillinger fra vanlige kunder, men produserte også personsøkere med batterier som inneholdt sprengstoffet PETN, spesielt for Hizbollah.

Kaos og panikk

Personsøkerne begynte å bli sendt til Libanon sommeren 2022, og leveransene økte etter Nasrallahs tale i februar.

Tusenvis av personsøkere med eksplosiver og en utløsermekanisme ble distribuert til Hizbollah-offiserer og deres allierte. 

Personsøkerne inneholdt bare noen få gram sprengstoff, men det var nok til å forårsake alvorlige skader. 

Vitner og videoopptak viser at voksne menn ble kastet av motorsykler og inn i vegger. Fotgjengere falt om på bakken i smerte, med røyk som steg opp fra lommene deres.

Eksplosjoner forårsaket kaos og panikk i gatene, butikker og hjem over hele Libanon. I Israel ble operasjonen i stor grad hyllet.

Read Entire Article