– Pappa ville vært veldig stolt

1 month ago 21



Martin Luther Kings sønn til TV 2:

CHICAGO (TV 2): Martin Luther King III var 10 år gammel da hans far ble myrdet. Han sier til TV 2 at fredsprisvinneren ville vært stolt over å se Kamala Harris som presidentkandidat.

 Mathias Ask / TV 2.
LANDSMØTE: Martin Luther King III på Demokratenes landsmøte sammen med sin ektefelle Arndrea Waters King. Foto: Mathias Ask / TV 2.

Publisert 21.08.2024 00:52

Martin Luther King III har vært på mange landsmøter opp gjennom årene, og holdt en tale i 2008 da Barack Obama ble nominert.

– Jeg har ikke sett denne type entusiasme på lang tid, sier han om stemningen i Chicago. 

TV 2 treffer ham på United Center noen timer før Obama skal holde sin landsmøtetale. 

 Kevin Lamarque
OVERRASKELSE: Kamala Harris overrasket forsamlingen ved å holde en kort tale på landsmøtets første kveld. Foto: Kevin Lamarque

King sier hans far ville vært stolt over Kamala Harris sitt kandidatur. 

– Pappa ville vært veldig stolt. Og også misfornøyd med at vi ikke har kommet lenger. Han trodde dette ville skje mye tidligere. Både han og Robert Kennedy, da de var i live, trodde det ville skje rundt 15 år før det egentlig skjedde. Nå har vi hatt en svart president og vi er nære å få en kvinnelig svart og indisk president, sier King. 

«I have a dream»

Martin Luther King jr. var den mest kjente lederen av borgerrettighetsbevegelsen på 50- og 60-tallet. I 1964 fikk han Nobels fredspris for sine fredelige demonstrasjoner mot raseskillet i USA. 

Han er best husket for sin «I have a dream»-tale i Washington i 1963 om hans drøm om like rettigheter for svarte og hvite amerikanere. 

Sønnen sier det fortsatt er arbeid som gjenstår før drømmen er oppfylt. 

– Valget av en svart president eller en svart og indisk kvinne er ikke drømmen hans som går i oppfyllelse. Det er et steg på veien til å oppfylle den, sier han. 

 AP / NTB
DRØM: Martin Luther King jr under hans «I have a dream»-tale i 1963. Foto: AP / NTB

King peker på at hans far også var svært opptatt av å bekjempe fattigdom i USA. 

– I USA burde alle ha en god jobb med god lønn. Alle burde ha et godt hjem og tilgang på helsetilbud. Noen vil si at det ikke er mulig. Det er mulig, sier han bestemt. 

Gaza-demonstranter

Under landsmøtet har det vært flere demonstrasjoner mot Biden-administrasjonens Gaza-politikk. På mandag ble fire demonstranter arrestert fordi de forsøkte å ta seg forbi sperringene ved United Center, der landsmøtet finner sted. 

 Mathias Ask / TV 2.
ARRESTERT: Fire demonstranter ble arrestert etter at de forsøkte å ta seg forbi sperringene. Foto: Mathias Ask / TV 2.

Martin Luther King III sier han sympatiserer med demonstrantene og støtter en våpenhvile, men oppfordrer dem på det sterkeste til å holde seg til fredelige metoder. 

– Protester er alltid nødvendig. Makten gir ikke etter uten videre og du må endre folks meninger. Vi oppfordrer alltid til ikkevoldelige demonstrasjoner. Av og til har det blitt voldelige opptøyer, men for oss som direkte etterkommere av Martin Luther King jr. og Coretta Scott King, vi er for ikkevoldelige og fredelige demonstrasjoner, sier han. 

Kjærlighet, ikke bitterhet

Da Martin Luther King jr. ble myrdet den 4. april 1968 på et motell i Memphis var sønnen bare 10 år gammel.

Seks år senere ble familien rammet av nok en tragedie. 

 Jose Luis Magana / AP / NTB
MARKERING: Martin Luther King III avbildet under en markering ved Martin Luther King jr-monumentet i Washington. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

– Hva folk flest ikke vet er at da jeg var 16 år ble min farmor også myrdet, sier han. 

King fulgte i farens fotspor som leder av Southern Christian Leadership Conference fra 1997 til 2004. I dag driver han King Center, som ble startet av hans mor etter farens død, sammen med søsknene. 

– Jeg kunne vært veldig bitter og hatet alle, men jeg har valgt å prøve å dele kjærlighet og positivitet i stedet, sier han.

Read Entire Article