KOMMENTAR: Olaug Bollestad bør gjøre KrF en tjeneste og la partiet gå videre uten henne.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.
Avgått leder i KrF, Olaug Bollestad, stilte tirsdag kveld i Debatten på NRK. Der skulle hun fortelle en historie som hun sa var «slik jeg opplevde det».
Bollestads historie var så full av datoer og detaljer at selv programleder Fredrik Solvang ble forvirret. Det var mye snakk om et notat hun mente hun var lovet innsyn i, men ikke hadde fått.
Hun sa det var hun selv som hadde foreslått å trekke seg, men at dette kom som en reaksjon på press fra resten av ledelsen og varslene hun mottok i sommer. Og at hun endret seg da hun så planen partiet la fram for hennes avgang.
Kupp?
Bollestad gikk ikke så langt som å si at dette handlet om et kupp mot henne som partileder, men det var ingen tvil om at hun mener hun ble presset ut.
Ingen vet hvor varslene kommer fra. Bollestad mener hun ikke får gjort opp for seg. Og mener at hun ikke har fått sagt sitt i saken. Hun pekte på demokratiske prosesser, men tok egentlig liten selvkritikk.
«Jeg er kjempelei meg for om jeg har blitt opplevd slik,» sa Bollestad om varslene hun har fått på lederstilen sin. Det kom fram at mye har vært uforutsigbart, og at Bollestad kan ha store humørsvingninger.
Bollestad beklager altså overfor varslerne hvis det er slik at de oppfattet henne som baksnakkende og vrang i humøret. Men det er vel i grunnen Bollestad selv som skal beklage sin oppførsel, og ikke legge skylden over på andres opplevelse av den.
Bollestad var i intervjuet med Solvang flere ganger ydmyk, og hun la seg på mange måter flat. Likevel var det noe som skurret.
To historier
For da Bollestad forlot studio og fungerende KrF-leder Dag Inge Ulstein tok plass, kom det en ganske annerledes historie fram.
Ulstein la ikke skjul på at det var Bollestads lederstil som hadde ført til beslutningen om å trekke seg både fra en nominasjon til Stortinget neste periode, og som nestleder i partiet. Mens Bollestad mener at hun gjerne ønsker tilbakemeldinger, var det nettopp det Ulstein mente han hadde gitt henne.
Mens Bollestad virket mer som hun kjempet for sitt ettermæle, virket Ulstein oppriktig opprørt på vegne av et parti han har brukt store deler av sitt voksne liv på. Og han var tydelig på at det var Bollestad selv som sa hun ville gå av som partileder.
Ifølge Ulstein er varslersakene behandlet etter KrFs rutiner for dette, og de er avsluttet i partiet. Ifølge Bollestad er varslersakene ikke ferdigbehandlet, og hun sa at hun verken har sett det tidligere omtalte notatet eller fått sagt sitt.
Oppslutning
Bollestad har uten tvil vært en populær politiker utad. Det har meningsmålingene om hvilken partileder som er mest populær vist. Og hun har vært den politikeren med flest følgere på sosiale medier. Samtidig har ikke dette ført flere KrF-velgere, for oppslutningen om partiet har falt de siste årene.
Og etter at nyheten om kaoset i ledelsen, varslene mot Bollestad og hennes avgang sprakk, viser de siste meningsmålingene en oppslutning på mellom 2 og 2,9 prosent på landsbasis. Langt under sperregrensen.
Det er ingen tvil om at partiet siden 2018, da Knut Arild Hareide tvang fram et veivalg i partiet, har vært enda mer splittet enn tidligere. Og det er ikke noen tvil om, spesielt etter Bollestads intervju på NRK, at hun som partileder ikke har klart å samle partiet igjen.
Ulstein sa at Bollestad har skaffet seg advokater, så dette er nok ikke siste gangen vi hører om denne saken. Det er ikke noe som kommer til å skape ro i partiet, og det taler ikke bra for KrFs framtid at det nå verserer to helt ulike historier om det som skal ha skjedd.
Publisert:
Publisert: 18. september 2024 10:48