Nye prognoser: Tror Trump setter fart på inflasjonen igjen

1 month ago 25



Men blir Kamala Harris USAs neste president, tror økonomene i DNB Markets at renten går ned.

 Mary Altaffer / AP Photo / NTB
VERDENS STØRSTE: Hvem som vinner valget i USA i november kan påvirke utviklingen i norsk økonomi påpeker DNB-økonomer i fersk rapport. Foto: Mary Altaffer / AP Photo / NTB

Publisert 21.08.2024 08:00

Onsdag publiserte analyseteamet i DNB Markets nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

En av faktorene som ikke kunne overses når de nye prognosene skulle utformes, er høstens valg i USA.

DNB-økonomene tror nemlig utfallet vil få betydning for hvordan økonomien utvikler seg.

– Det er ikke sikkert implikasjonene for Norge blir veldig store, men det kan være at dersom Trump holder lovnadene om å heve tolltariffene, at det også er noe vi kan merke, sier seniorøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets.

Handelskrig og inflasjon

Vinner Donald Trump valget, tror økonomene i DNB Markets at økt handelskrig vil sette en stopper for nedgangen i inflasjonen og heller føre til en ny inflasjonsoppgang.

Det kan også påvirke Norge.

– Det ene er at det kan bli tolltariffer mot norsk eksport, og det andre er at det kan forsterke generelle handelshindringer, som kan være negativt for Norge, sier Amdal.

Blir derimot visepresident Kamala Harris USAs neste president, tror Amdal og co. at rentene i USA blir 0,5 prosentpoeng lavere, fordi inflasjonen vil oppfattes som mer under kontroll.

Amdal understreker at en fortsatt ikke vet så mye om Harris' politikk, men antar at det vil være en videreføring av Joe Bidens politikk.

DNB Markets har tatt utgangspunkt i at Trump blir valgt i utformingen av prognosene.

Sverige vs. Norge

Mandag satte den svenske Riksbanken ned styringsrenten for andre gang i år.

I den ferske rapporten redegjør økonomene for forskjellene i norsk og svensk økonomi, som gjør at vi må se lenger etter renteheving i Norge.

– Sverige har ikke hatt samme oppsving i lønnsvekst. Selv om Norge kommer fra en periode uten reallønnsoppgang, har svenskene til sammenlikning hatt en begredelig utvikling i reallønn, sier Amdal.

Fremover tror han på økt reallønn og at inflasjonen i Sverige vil være på et lavere nivå enn i Norge.

Økonomene i DNB Markets tror ikke renten i Norge kuttes før mars 2025. De tror også inflasjonen vil holde seg på rundt tre prosent.

Fortsatt svak krone

Når det gjelder kronekursen, tror økonomene den vil legge seg rundt et historisk svakt nivå.

På årsbasis har de et anslag på eurokursen på 12 kroner.

– Det er flere grunner til det, men i hovedsak mener vi den svekkelsen vi har sett i kronen det siste tiåret henger sammen med utviklingen i norsk økonomi, sier Amdal og trekker frem svak produktivitetsvekst.

Gjennom neste år tror han produktiviteten tar seg noe opp, men at det relativt til andre land ikke vil være stor forskjell, slik at det ikke nødvendigvis vil styrke krona.

Read Entire Article