Lørdag faller avgjørelsen i VAR-saken når fotballtinget på Ullevaal stadion skal stemme over om verktøyet skal vrakes eller videreføres.
Mange tar allerede for gitt at det blir et soleklart ja til VAR.
Både NRK, VG og TV 2 har undersøkt temperaturen hos norske breddeklubber denne uken, og svarene har vist et klart flertall for videreføring alle steder.
Men Norsk Supporterallianse, som er sterkt kritiske til videodømming, nekter å gi opp.
– Vil komme hele Fotball-Norge til gode
Talsperson Ole Kristian Sandvik sier han har informasjon om at det lørdag formiddag vil bli fremmet et benkeforslag som forbundstinget må ta stilling til.
– Noen kommer til å foreslå å bruke de 17 millionene av VAR-pengene på å profesjonalisere dommerne. Da kan de dra rundt, holde kurs, foredrag og drive aktiv rekruttering av dommere til breddefotballen, sier Sandvik til NRK.
– Det vil da komme hele Fotball-Norge til gode, fortsetter han.
SPENT: Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse.
Foto: Christian Ziegler Remme / NRKBekrefter benkeforslag
VIF-styreleder, tidligere kringkastingssjef og nylig avgått Bane Nor-sjef Thor Gjermund Eriksen bekrefter overfor NRK at det er Vålerenga som kommer med et benkeforslag lørdag formiddag.
– Vålerenga er klare til å fremme et slikt forslag, sier Eriksen til NRK, men tar forbehold om at ikke noen andre klubber kommer dem i forkjøpet med et likelydende forslag det blir naturlig å slutte seg til.
VIF-SJEF: Thor Gjermund Eriksen.
Foto: Ismail Burak Akkan / NRKVålerenga har årsmøtevedtak på nei til VAR.
Forslaget vil gi de fremmøtte noe ekstra å tenke på når VAR-saken skal opp til behandling lørdag.
NFF og Norsk Toppfoball bruker i dag 17 millioner kroner på VAR i Eliteserien årlig.
– Et stort behov
Sandvik tror forslaget er noe som kan overbevise breddeklubbene om at det er en bedre løsning for norsk fotball totalt sett.
– Jeg håper det, for VAR kommer kun Eliteserien, og noen veldig få dommere, til gode. Hvis vi bruker de 17 millionene på å profesjonalisere dommere, lar dem drive rekruttering og kurs for breddedommere, så er det god mulighet for at man greier å øke antallet. Det er et stort behov for flere dommere, sier Sandvik.
Vil heller ha VAR
Overfor NRK har toppdommer Rohit Saggi vært klar på at dommerne selv ikke ønsker en profesjonalisering, og at de heller synes det er viktigere å beholde VAR.
– Vi ønsker de beste verktøyene, de beste mulighetene, de beste forutsetningene for å lykkes. Vi vil jo ikke ha mer lønn for å feile mer. For vi vil feile mer hvis vi ikke har VAR. Det er helt tydelig at det er noen situasjoner som er umulige for oss å løse, sa han nylig til NRK.
Sandvik i NSA vil ikke tippe på hva utfallet blir. Men han misliker det han oppfatter som breddeklubber som har tatt et standpunkt uten å sette seg skikkelig inn i saken.
– Det er stor tradisjon i fotballen for at man bare blindt stemmer det forbundet foreslår. Det har flere breddeklubber sagt også, sier Sandvik.
Han bruker Tromsdalen UIL som et eksempel, som nylig gikk ut i Nordlys og sa at de har for tradisjon å stemme det forbundsstyret foreslår.
Bør fotballtinget avvikle VAR nå?
– Begynner å bli bedre
TUIL Fotball-styreleder Aslak Sokki sier til NRK at klubben har to stemmer på tinget, og at begge vil gå til å stemme for å beholde VAR.
– Vi har lest forbundsstyrets innstilling. Og så har det jo kommet en VAR-rapport som dere sikkert har lest. Man ser at VAR-bruken går framover og begynner å bli bedre. Og så har jo Norsk Ligaforening stilt seg positive. Vi har lyttet til de som jobber med det her og sitter nærmest. På bakgrunn av det så kommer vi til å stemme ja til VAR, sier Sokki til NRK.
– Det er jo et flertall av klubbene i NTF, altså klubbene i Eliteserien og førstedivisjon, som ikke ønsker VAR. Hvor mye vekt legger du på det?
– Nei, jeg synes jo det er kjempeinteressant, for man kan jo si at flere toppklubber har hatt ekstraordinære generalforsamlinger der supporterne har kommet inn og endret det klubben i utgangspunktet hadde tenkt. Så det kan jo hende det er flere klubber som i utgangspunktet hadde stemt ja for VAR en det resultatet ble.
STEMMER JA: TUIL og Aslak Sokki.
Foto: NRK– Synes du det er problematisk at medlemmer skaper et flertall i sin klubb hvis styret i en klubb egentlig ønsker noe annet?
– Ja, det viser kanskje en sårbarhet i klubbprosessene at man kan komme inn og påvirke bare man får nok medlemmer til å fremme sine egne saker.
– Er det ikke det som er demokrati?
– Jo da, absolutt. Og det er lov, det er ingen som har gjort noe galt. Det må være lov å være uenig med hverandre. Det skaper bare flere meninger og en større diskusjon, og forhåpentligvis gi klubbene på tinget et bredere grunnlag til å fatte beslutninger.
– Dommerne er den viktigste delen
Totalt er det omtrent 1.750 klubber i Norge med stemmerett på tinget.
Fredag ettermiddag opplyser NFF at over 500 er påmeldt.
VIL HA VAR: Jarle Birkeli, leder for breddeklubben Rustad Abildsø Sportsklubb.
Foto: Egil Sande / NRKJarle Birkeli, leder for breddeklubben Rustad Abildsø Sportsklubb (R.A.S.K), sier klubbledelsen har bestemt at de vil støtte Norges Fotballforbund og stemme ja i denne saken.
– Vi lever jo i et demokrati, og vi følger NFF. Men vi har også to medlemmer som er dommere i Toppserien, så vi har valgt å høre på hva de sier, og vi stemmer ja for å støtte dem. Vi mener at dommerne er kanskje den viktigste delen av et fotballmiljø. Har vi ikke dommere, så har vi heller ikke fotballag, sier Birkeli.
– Glad vi får være med
Da VAR-spørsmålet skulle stemmes om i NTF i januar, var det et flertall på 11-5 for å skrote VAR så fort som mulig blant eliteserieklubbene. Det samlede tallet var 19-13 mot VAR hos de 32 toppklubbene.
– Noen stusser på at breddeklubber som aldri kommer til å bruke VAR, får ha en stemme. Hva tenker du om det?
– Det er demokrati i Norge, så jeg tenker at det er veldig bra at vi får lov til å være med, sier Birkeli.
– Må respektere avgjørelsen
Supportertalsmann Sandvik mener VAR-saken har splittet Fotball-Norge, ført til en mistillit til NFF som det vil ta lang tid å reparere.
Men hvis det blir JA til VAR lørdag, har han en appell til sine meningsfeller på nei-siden:
– Man må respektere den avgjørelsen som faller. Så kan man være uenig i avgjørelsen, men den må respekteres.
Ble lurt av NRK: – Har satt varige spor i meg 00:36
Publisert 28.02.2025, kl. 15.50 Oppdatert 28.02.2025, kl. 20.09