Ny tung beskjed i Granåsen

2 hours ago 4



I snart ni måneder har giga-investeringen stått tom. Nå har skytterne fått nok en dårlig beskjed.

Granåsen skytehall er en del av det flunkende nye hoppanlegget og ligger under kafeteriaen. Foto: Fanny Feragen Solheim
  • Johannes Strand

    Johannes Strand

Publisert: 25.10.2024 21:45 | Oppdatert: 25.10.2024 21:58

– Det er skuffende, men ikke overraskende.

Karl-Henrik Brinch i Granåsen skytehall ASGranåsen skytehall ASselskapet eies av tolv ulike aktører i skyttermiljøet sukker. Etter å ha ventet i nesten ni måneder på at den flunkende nye skytehallennye skytehallenbestår av to skytehaller skulle åpne igjen, var testskytinga som ble gjennomført denne uka en fiasko.

– Kruttrøyken gikk bakover mot skytteren. Vi som sto bak merket det godt, fortsetter Brinch.

– Unødvendige

Det nærmer seg altså ni måneder siden «Norges beste skytehall» ble åpnet.

Men allerede under åpningsstevnet dukket problemene opp. Utfordringer knyttet til ventilasjonen skapte trøbbel – og hallen tilfredsstilte ikke kravene. Dermed var hallen, som hadde en prislapp på 80 millioner kroner, per definisjon ulovlig å ta i bruk.

Karl-Henrik Brinch og Knut Styve Hornes i Granåsen skytehall AS er oppgitte over det som er blitt et mareritt for skyttermiljøet. Foto: Fanny Feragen Solheim

Siden har entreprenøren jobbet med å finne en løsning.

Denne uka ble det gjennomført en testskyting, men den ble altså en ny stor nedtur for partene.

– Det var åpenbart at det ikke fungerte. Basert på informasjonen vi har fått om den valgte løsningen, og hva eksperter har sagt til oss, var det ikke overraskende at resultatene ble som de ble. Vi ga også beskjed til kommunen i et møte om at tiltakene var unødvendige, ettersom vi visste det ikke ville fungere, sier Brinch.

– Hvordan var stemninga etter testskytinga?

– Fattet. Noen ble nok overrasket, men vi som har jobbet tettest på dette visste at det ville ende på denne måten.

Vil invitere skytterne

Byråd Trond Åm (V) varsler nye tiltak umiddelbart.

– Det var synd at det ikke gikk som vi hadde håpet på. Nå har vi avklart at ansvaret ligger hos entreprenøren, og de skal jobbe med å finne en løsning. Dette har entreprenøren fulgt opp, og det har allerede blitt foretatt ei befaring med fagfolk.

– Planen nå er å komme fram til en skreddersydd løsning for ventilasjon i skytehallene i Granåsen. Skytterne vil bli invitert til en gjennomgang før entreprenøren setter den ut i bestilling og monteres.

– Hvem har ansvaret for at det har tatt så lang tid?

– Entreprenøren har jo jobbet for å finne en løsning, og jeg skal ikke mene noe om det burde gått raskere eller ikke. Jeg er mest opptatt av at vi kommer frem til en løsning som er god.

Trond Åm (V) er byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim kommune. Han har nå bedt om en snarlig tidslinje fra entreprenøren. Foto: Christine Schefte

– De som har jobbet tettest på saken i skyttermiljøet ble ikke overrasket over resultatet, ifølge Brinch. Lyttet dere til deres råd?

– Skyttermiljøet har alliert seg med fagfolk med bakgrunn fra bygningsakustikk. Trondheim kommune har anbefalt at det søkes råd hos fagmiljø med strømningsteknisk spesialkompetanse. Men det er viktig å understreke her at det er entreprenøren som skal stå ansvarlig for valgt løsning.

– Spekulativt

Brinch mener årsaken til problemene er at verken kommunen eller entreprenøren har bygget et lignende anlegg tidligere.

– Der ligger utfordringen, tror jeg. Ingen har gjort dette før, og ingen har tatt ansvar for hvordan en skal få det til.

Slik så det ut da Erling Moe (V) åpnet Granåsen skytehall sist vinter. Foto: Frøy E. Hamstad

Åm reagerer på Brinchs uttalelse:

– Det høres spekulativt ut. Trondheim kommune som byggherre driver ikke og griper inn med konkrete løsninger for hvordan ventilasjonsanlegget skal være. For da hadde kommunen også overtatt økonomisk ansvar og risiko dersom løsningen blir feil. Det er helt grunnleggende. Men vi kan be om at det hentes inn fagekspertise, og det har blitt gjort. Dette kommer til å bli bra til slutt, selv om det tar litt tid.

Fortsetter arbeidet

Adresseavisen har vært i kontakt med NCC om den mislykkede testskytinga. I en e-post skriver kommunikasjonssjef Tor Heimdahl dette:

– Vi har sammen med våre samarbeidspartnere og byggherren Trondheim kommune bygget et fantastisk idrettsanlegg for både toppidrett og bredde. Her vil det i årene fremover bli mange store opplevelser for utøvere i en rekke idrettsgrener. Under skytetesten i skytehallen i går, registrerte vi god forbedring i ventilasjonen, men det ble fortsatt pekt på forbedringspunkter. Sammen med vår leverandør av ventilasjonssystemet vil vi nå se på muligheter for å gjøre ytterligere justeringer og forbedringer. Vi forholder oss til vår oppdragsgiver Trondheim kommune og har en svært god dialog med dem.

Nedenfor ser du kort forklart hvordan ventilasjonen skal fungere, ifølge Brinch (video ble spilt inn i starten av september):

Slik fungerer ventilasjonene i skytehallen Karl-Henrik Brinch i Granåsen skytehall AS forklarer hvordan ventilasjonen skal fungere.

Konfrontert med Brinchs uttalelser om at de på forhånd ga tydelig beskjed om at de gjennomførte tiltakene ikke ville være tilfredsstillende og at det fremstår som at ingen har tatt ansvar for hvordan en skal få det til, svarer Heimdahl slik:

– Vi forholder oss til Trondheim kommune som er eier av anlegget, men selvfølgelig er skytterne en viktig part i dette arbeidet. NCC har i prosjektet fulgt den beskrivelsen som ligger i kontrakten, men har sammen med kommunen og leverandør av ventilasjonsanlegget jobbet med utbedringer. Dette arbeidet fortsetter nå etter tilbakemeldingene fra skytetesten denne uken.

Nå frykter Brinch at nok en sesong går dukken for skytterne.

– Mange håpet at hallen skulle være i orden nå, så dette er en stor skuffelse. Nå kan det være at nok en sesong går uten at vi kan bruke hallen.

Read Entire Article