Ny EU-lov: – Vil kunne presse opp prisene

3 weeks ago 18



Råvareprisen på kakao har allerede økt kraftig. Nå kan en ny EU-lov presse opp prisen ytterligere, mener analytiker.

 Kan denne ble dyrere som følge av EUs kamp mot avskoging? Foto: TV 2
LITE STYKKE NORGE: Kan denne ble dyrere som følge av EUs kamp mot avskoging? Foto: TV 2

Publisert 19.09.2024 08:10

Kakaoprisene har nådd nye rekorder i år

Tørke og sykdommer i kakaoavlingene har fått mye av skylden. 

Nå kan en ny EU-lov påvirke prisene ytterligere. 

EU skal nemlig 30. desember i år implementere en ny lov for å bekjempe global avskoging.

Loven innebærer at EU-land ikke vil kunne importere, eksportere eller selge soya, storfekjøtt, palmeolje, trevirke, kakao, gummi og kaffe, som er produsert på arealer som har blitt avskoget. 

Freia vil følge EU-regler

Gina Bjerck Heitmann er bærekraftssjef for Mondelēz i Norge og Danmark. Hun bekrefter at selskapet i Europa vil implementere reglene samtidig med EU.

Det vil si at all kakao, palmeolje, papir og soya de kjøper inn til det europeiske markedet, ikke kan komme fra produksjon som har ført til avskoging.

 Mathias Kleiveland / TV 2
TYPISK NORSK: Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til sjokoladespising, med om lag ni kilo sjokolade i året. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Hun sier at Mondelēz jobber for å sikre at alle europeiske markeder er i samsvar med EUDR-kravene og eventuell fremtidig lokallovgivning. 

– Dette betyr at leverandører som leverer kakao til markeder som Storbritannia, Norge og Sveits vil bli pålagt å vise samme EUDR due diligence som leverandører som leverer til EU-land. Freia kommer derfor til å følge dette regelverket når det trår i kraft, sier Heitmann til TV 2. 

Også Orkla, som eier Nidar, kommer til å benytte seg av det nye regelverket.

– Vi må vi fremover dokumentere at våre råvarer ikke er knyttet til avskoging. Dette gjør vi ved å sikre at leverandørene og partnerne våre kan dokumentere dette overfor oss, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim. 

– Ettersom vi allerede jobber på denne måten, antar vi ikke at ny lovgivning i særlig grad vil bidra til økte kostnader, fortsetter hun. 

Prisene på kakao har samtidig økt betraktelig det siste året, ifølge tall fra Nasdaq. Høyest var det i sommer, da lå prisene på 10.000 dollar tonnet.

Noen mener den nye lovgivningen vil påvirke sjokoladeprisen ytterligere i Norge, mens andre sier dette er vanskelig å si med sikkerhet. 

– Det er svært mange faktorer som påvirker råvareprisene, og å isolere en enkeltfaktor som denne er ikke mulig, sier kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen i Mondelez Norge og Danmark.

Heller ikke NorgesGruppen mener de kan si noe sikkert om hvordan loven vil påvirke prisene. 

– Hovedgrunnen til at vi ikke vet enda, er fordi vi fortsatt ikke har fått direkte føringer fra norske myndigheter om hva, og hvordan direktivet vil bli håndhevet. Vi regner med å få vite mer om ikke lenge, sier Bård Gultvet, som er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen. 

Han understreker samtidig at NorgesGruppen støtter hovedprinsippet bak direktivet.

– Omstridt

Analytiker og daglig leder Christian Anton Smedshaug i AgriAnalyse, mener derimot at loven vil kunne drive opp sjokoladeprisene også her i Norge.

 Håvard Sjursen / TV 2
PRESSER PRISENE: Prisene på sjokolade kan økes i Norge som følge av den nye EU-loven. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

– Slik jeg har forstått det vil denne loven først og fremst gjelde EU-landene, men siden vi importerer via EU vil dette kunne presse opp prisene også på disse varene her i Norge, sier Smedshaug.

Europaparlamentet godkjente loven i april i fjor, men forbudet trer i kraft ved årsskiftet. 

EFTA-landene, deriblant Norge, vurderer nå om de også kommer til å implementere denne loven.

– Når og hvordan forordningen skal implementeres i Norge er ikke vedtatt, men departementene jobber nå med hva dette vil bety for Norge, sier Pål Vidar Sollie, ekspedisjonssjef i landbruks- og matdepartementet. 

– Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan forordningen vil bli praktisert, og det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil innvirke på prisen i Norge på matvaregruppene som forordningen regulerer. Forordningen er omstridt innad i EU, og sterkt kritisert av mange handelspartnere over hele verden, fortsetter han.

– Risikoen spres

Uavhengig av den nye loven er det flere faktorer som vil kunne påvirke prisene på sjokolade framover.

– Det har vært vanskeligere forhold for å dyrke kakaobønner en stund nå, med både for mye regn og tørke de siste årene. Det har blant annet gitt en del soppangrep som har ødelagt en del. I tillegg har det vært plantet lite de siste 10–15 årene grunnet lave priser, og trærne må fornyes da avlingen faller raskt etter at trærne blir 25–30 år, sier Smedshaug.

 EDUARDO SOTERAS / NTB
KAKAOBØNNER: Prisen på kakaobønner har nådd nye høyder i år. Foto: EDUARDO SOTERAS / NTB

Han er likevel forsiktig med å være for dyster i spådommene sine.

– Dette er forhold som kan endre seg på mellomlang sikt, det vil si tre-fem år. Det plantes nå mer kakaotrær flere steder i Sør-Amerika som ikke har satset like mye på dette før, som Ecuador og Brasil og også i Indonesia. Ved høyere produksjon på flere kontinent, og ikke bare Elfenbenskysten og Ghana så spres risikoen over tid, sier Smedshaug.

Read Entire Article