– Nu e det pinadø nok!

1 day ago 4



– Jeg har aldri sett så mye skit i Lofoten som denne sommeren. 

Lisa Lennertsen fra Ramberg i Lofoten har en hobby som kalles «geocaching». Dette kan sammenlignes med orientering der man bruker GPS i stedet for kart og kompass for å finne postene.

I en liten privateid skog, som ligger bare noen få hundre meter fra den populære parkeringsplassen og stien til den kjente stranden Kvalvika i Lofoten nasjonalpark, ligger en slik post. 

Da Lennertsen tok seg inn i skogen, fikk hun sjokk. Der lå det dopapir, våtservietter, bind, bæsj og søppel i store mengder.

– Det er faktisk det verste jeg har sett. Jeg ble sjokkert, forbannet, lei meg og kanskje mest skuffet.

– Jeg tipper at folk har campet i området her og brukt skogen som toalett, forteller hun oppgitt. 

I sommer ble det satt ny turistrekord i Norge i antall besøkende. 

 I juni, juli og august var det 2,9 prosent flere overnattinger sammenlignet samme periode i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Spesielt for Nord-Norge er økningen i antallet utenlandske overnattinger på hele 9 prosent i august 2024 sammenlignet med samme måned i fjor. 

 Lisa Lennertsen
BÆSJ OG DOPAPIR: Slik ser det ut like ved stien inn til det idylliske området Kvalvika i Lofoten. Foto: Lisa Lennertsen

– Jeg blir kvalm

Nordland og Lofoten har hatt den største økningen. Det har Lennertsen merket godt.

– Jeg kjenner at jeg blir litt kvalm når det gjelder denne sommeren. Vi som er lokalbefolkning blir så lei. Det er så mye gal kjøring på smale veier, villcamping, skit og søppel i naturen. Det blir bare verre år for år.

– Utviklingen skremmer meg. Jeg vet ikke om jeg klarer å bo her lenger. Folk stopper faktisk opp for å se inn i vinduene våre. Nu e det pinadø nok!

 Privat
LOFOTIDYLL: Det er ren og pen natur Lisa Lennertsen ønsker å vise fram til de som vil besøke Lofoten. Foto: Privat

Hun har opplevd flere ubehagelige hendelser i Lofoten denne sommeren. 

– Jeg har faktisk sett at mye folk har gjort ifra seg midt på stien de har gått på. Det er helt utrolig at det går an. De har ikke engang tatt seg bryet med å gå ti meter unna, sier Lennertsen.

Reiselivssjef i Lofoten, Line Samuelsen, er ikke overrasket. 

– Jeg kjenner at jeg blir trist og lei meg når jeg høre noe slikt. Dette går utover Lofoten sitt omdømme, og vi ønsker at turistene vil komme tilbake, forteller hun.   

Ordfører Einar Benjaminsen, som representerer Flakstad Fellesliste, har hørt flere lignende historier i sommer.

– Dette er ikke den første og heller ikke den siste. Jeg syns at dette ikke er bra. Det dreier seg om folkeskikk. Det er jo et toalett like i nærheten i dette området også, forteller han. 

For på parkeringsplassen ved den populære turstien til Kvalvika i Flakstad kommune, er det satt opp toaletter. 

 Lisa Lennertsen
LITE INNTEKT: Mange turister er ikke villige til å bruke penger for å gå på do, eller holder døren åpen for hverandre slik at man unngår å betale. Foto: Lisa Lennertsen

Det koster 25 kroner å bruke disse.

– Folk vil ikke betale for å gå på do. De vil at alt av opplevelser skal være mest mulig gratis, sier Lennertsen.

Universelle skilt

Det er ikke rare inntektene kommunen får på å ha toaletter tilgjengelig og i bruk. Flakstad kommune vil se på flere muligheter for å opplyse turister om at det ikke er greit å gjøre ifra seg i naturen. 

– Jeg har tatt opp dette med nabokommunen Moskenes. Vi må sette opp skilt med tegninger og advarsler om at det ikke er lov å drite i naturen. Noe universelt som folk skjønner og forstår, forteller han. 

– Men har kommunen råd til dette?

– Nei, det har vi ikke. Vi har brukt penger på besøkende fremfor våre innbyggere som trenger kommunale tjenester som skole og eldresenter. Derfor savner vi et besøksbidrag eller en turistskatt, forteller ordføreren. 

 Lisa Lennertsen
EKKELT: Det er lite trivelig å møte dopapir og skit når man vil oppleve ren og pen natur i Lofoten. Foto: Lisa Lennertsen

Denne lovnaden har kommet fra Nærings- og fiskeridepartementet flere ganger helt siden nyheten ble kunngjort av tidligere næringsminister Jan Christian Vestre i begynnelsen av 2023. 

– Arbeidet med besøksbidrag er høyt prioritert, og vi vil sende et forslag på høring i løpet av høsten. Dette er nybrottsarbeid, så innretningen og detaljene kommer vi tilbake til så raskt det er klart, sier statssekretær Tomas Norvoll.

Reiselivssjefen i Lofoten er utålmodig.

– Vi har jobbet med denne saken lenge, og det er synd at dette tar så lang tid å få til. Et besøksbidrag er et verktøy som vi trenger for å kunne gi de besøkende et godt tilbud, sier Samuelsen.  

Advarte mot dette

Lisa Lennertsen jobbet selv i turistnæringen for 20 år siden, da som kokk på Ramberg Gjestegård. Allerede den gangen pratet man om problemene som økt turisme og villcamping ville gi.

 Denne skogen ved inngangen Lofotodden nasjonalpark har turistene brukt som toalett i sommer.
SVINESTI: Denne skogen ved inngangen Lofotodden nasjonalpark har turistene brukt som toalett i sommer. Foto: Lisa Lennertsen

– Vi advarte mot dette. Fortsatt har ingenting skjedd. Vi er avhengig av turister, men man kan ikke bare ta seg til rette på denne måten. Det må settes i et bedre system, gjerne med turistverter som veileder folk, sier hun.

– Er det noen konkrete tiltak som en turistskatt kan brukes til? 

– Ja, flere tømmefasiliteter for bobiler og helårsåpne toaletter. I dag stenges ofte disse på høsten når turistsesongen er over. Villcamp for biler uten toalett og telt, burde ha vært regulert på de mest populære plassene.

– Flere informasjonsskilt. Det tror jeg er et problem over hele Norge. Opplysninger på flere språk vil hjelpe turistene til å forstå hvordan vi vil ha det her i Lofoten, sier Lennertsen.

Read Entire Article