Norsk utskytning i natt: – Desidert største i historien

1 month ago 30



Norsk rakettskyting

En historisk norsk rakett har utskytning i natt. Programdirektøren sprekker av stolthet.

 Space Norway
OPPSKYTING: To norske satellitter, ved hjelp av denne raketten, skal snart skytes opp av SpaceX. Foto: Space Norway

Publisert 11.08.2024 23:25

– Dette er Norges desidert største romprosjekt – det største som er gjort i norsk romhistorie, sa programdirektør Kjell-Ove Orderud Skare ved Space Norway til TV 2 i juli.

To norske satellitter skal skytes opp med en rakett fra SpaceX i California i USA.

I natt blir utskytningen et faktum og rakettene er ventet å forlate jordkloden klokken 04:02 norsk tid. 

 Space Norway
I NATT SKJER DET: En lignende rakett står klar i California og skal ut i det uendelige verdensrommet. Foto: Space Norway

– Nå det gjelder

Programdirektør Skare befinner seg i California og er klar for det han og laget har jobbet for i mange år. Skare har ledet arbeidet, som startet i 2016, og som fra 2025 av skal gi Arktis full bredbåndsdekning.

– Vi har jobbet med dette programmet i mange år, og det er nå det gjelder. Vi er svært stolte og veldig glade over endelig å ha kommet hit, sier Skare til TV 2.

Ved hjelp av sin høyelliptiske bane skal satellittene gi kontinuerlig bredbåndsdekning til blant annet fly, forskningsfartøy, fiskefartøy, cruiseskip, kystvakt, ekspedisjoner og andre som opererer i Arktis.

– Oppskytingen er resultatet av mange års arbeid. Dette er viktig for oss som selskap, det er viktig for norsk romindustri og det er viktig for Norge. For oss har hele tiden fokus vært på brukerne i Arktis.

Det er det norske selskapet Space Norway, som er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet, som er ansvarlige for satellittene.

Gir kontroll over strategiske områder

Satellittene vil gi tilgang til det norske Forsvaret som vil være svært viktig kommunikasjonskapasitet, noe som vil være avgjørende viktig i samarbeidet med allierte styrker i nord.

– Norge får med dette kontroll over strategisk viktige kommunikasjonstjenester i et område som til nå har vært uten bredbåndsdekning, forteller Skare.

Både det amerikanske forsvaret, det norske forsvaret og satellittselskapet Viasat har nyttelaster med på satellittene. 

– Det legger til rette for sivil bruk, men også for at forsvaret kan operere og integrere ulike systemer som kommuniserer med hverandre, og vi kan operere enda bedre med allierte i nordområdene, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til TV 2 nylig.

 Space Norway
STORT PROSJEKT: Det har tatt åtte år siden arbeidet begynte med raketten. I natt sendes den ut i verdensrommet. Foto: Space Norway

Nå gleder programdirektøren og alle de involverte seg til utskytningen.

– Blir fest

Skare forteller at slike utskytninger er rutine for SpaceX som gjør dette ukentlig. Likevel er det alltids en spenning rundt utskytningen. 

– Vi er veldig spente, og samtidig gleder vi oss stort. Å skyte opp raketter og sende satellitter ut i verdensrommet innebærer risiko, men vi har stor tillit til SpaceX som skal skyte opp satellittene våre og vi føler oss trygge på at dette går fint. 

På spørsmål om de skal feire, er svaret klinkende klart:

– I kveld skal vi feire! 

Likevel legger han til at det er først nå arbeidet faktisk begynner.

– Det er mange som jobber på spreng, for det er nå jobben egentlig begynner. Etter at vi oppnår kontakt med satellittene, starter en periode med testing før satellittene blir operative en gang på nyåret.

Om du ønsker kan du følge utskytningen i natt på nettsiden til Space Norway, hvor utskytningen blir direktesendt. 

Første nordmann i verdensrommet

Read Entire Article