Nora Haukland er innkalt til politiavhør

1 month ago 27



Marius Borg Høibys ekskjæreste Nora Haukland er kalt inn til avhør, bekrefter hennes advokat, John Christian Elden.

Elden opplyser til TV 2 at Haukland ble kalt inn til avhør klokken 15 torsdag.

– Politiet har ikke opplyst tema, sier Elden.

Dagbladet omtalte saken først.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, og Oslo-politiet, men ikke fått svar. 

Vil svare på spørsmål

Haukland har gått ut med anklager om at hun ble utsatt for fysisk vold i forholdet med kronprinsesse Mette-Marits sønn.

– Hun er innkalt til politiavhør, og vil selvsagt svare på politiets spørsmål, sier Elden.

Han påpeker at Haukland selv ikke har levert noen anmeldelse.

Dette skal ha skjedd i leiligheten før Høiby ble pågrepet

Marius Borg Høiby er siktet for vold og skadeverk etter en hendelse i en leilighet på Frogner i Oslo forrige helg. Etter at den saken ble kjent, gikk også to av hans ekskjærester ut med anklager mot ham.

Høiby har erkjent at han utøvde vold mot kvinnen i leiligheten på Frogner. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til anklagene fra ekskjærestene.

Gikk ut med anklager

Etter at Marius Borg Høiby ble pågrepet og siktet for vold, gikk Haukland ut på sosiale medier og sa at hun hadde det vanskelig.

140824_Front
SIKTET: Marius Borg Høiby er siktet for vold og skadeverk. Foto: Lise Åserud / NTB

Høiby gikk onsdag ut og sa at han hadde hatt store rusproblemer og slitt med psykiske problemer.

I etterkant av den uttalelsen, gikk Haukland ut med flere detaljer om sine anklager.

– Han sa også at han skulle få hjelp da jeg forlot ham. Marius har vært fysisk mot meg. Han har slått meg i ansiktet med en knyttneve, han har sparket meg, han har kvalt meg og rasert leiligheten min. Han har også ødelagt ting i mamma sitt nye hus, sier Haukland i en video på Snapchat.

TV 2 har ikke lyktes i å få en kommentar fra Haukland.

Flere anklager

Haukland viste også til en Instagram-melding som en annen av Høibys ekskjærester, Juliane Snekkestad (29), publiserte mandag. TV 2 har tidligere valgt ikke å omtale denne meldingen.

 Lise Åserud / NTB
ANKLAGER: Juliane Snekkestad har sagt at hun er blitt utsatt for psykisk og fysisk vold. Foto: Lise Åserud / NTB

«Ja. Jeg har tidligere blitt utsatt for psykisk og fysisk vold av personen det er snakk om», skrev Snekkestad i meldingen. 

TV 2 har igjen forsøkt å få tak i Snekkestad etter at Haukland ble kalt inn til avhør, men har ikke fått svar på om hun også er kalt inn.

Eksperter med oppfordring til politiet

Flere jurister og eksperter TV 2 har snakket med, mener nå at politiet bør vurdere å åpne etterforskning av det de to kvinnene beskriver.

En av dem er advokat Trine Rjukan. Hun har i mange år vært bistandsadvokat for fornærmede i saker som handler om vold og overgrep.

– I saker der det kommer påstand om vold i nære relasjoner bør politiet kjenne sin besøkelsestid. Dette er et alvorlig samfunnsproblem og det er viktig at politiet åpner etterforskning i disse sakene, sier Rjukan til TV 2.

Asbjørn Strandbakken, professor i strafferett på Universitetet i Agder, sier at politiet står helt fritt til å åpne etterforskning selv om det ikke foreligger noen anmeldelse.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
INGEN HINDRING: Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener det er anledning for politiet å etterforske anklagene. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Det er ingen rettslige hindringer i veien for at politiet skal gå inn og undersøke disse anklagene, sier Strandbakken.

Han sier det er noe han ville vurdert dersom han jobbet med saken.

– Bør vurderes

– Jeg ville kalt inn til et møte i etterforskningsledelsen og drøftet opplysningene som har kommet frem. En mulighet er å kalle inn disse til vitneavhør for å få mer informasjon, sier han.

Strandbakken får støtte av en annen professor i strafferett, Morten Holmboe ved Politihøgskolen i Oslo.

– Opplysninger om at det skal ha foregått mishandling i nære relasjoner og i kjæresteforhold tidligere, gjelder i seg selv så alvorlige forhold at det er grunn for politiet å vurdere om man skal åpne etterforskning, sier Holmboe og understreker:

– Jeg vil ikke ta stilling til om det er grunnlag for etterforskning eller tiltale, men politiet bør vurdere spørsmålet.

Politiet har opplyst at de vil gjennomføre et avhør med Marius Borg Høiby i neste uke.

– Kan føre til strengere straff

Han er nå siktet for kroppskrenkelse, den mildeste voldsbestemmelsen i straffeloven, og skadeverk.

– Kroppskrenkelse etter straffeloven § 271 dekker et bredt spekter av handlinger, og særlig de mest graverende kroppskrenkelsene er alvorlige straffbare handlinger, sier Holmboe.

Han legger til:

– Det er likevel slik at alvorlig eller gjentatt mishandling i nære relasjoner, for eksempel i samboerforhold, gjennomgående fører til strengere straff. Jeg tar selvsagt ikke stilling til skyldspørsmålet i denne saken, eller om vilkårene for å straffe for mishandling i nære relasjoner er oppfylt.

Førsteamanuensis på Politihøgskolen, Hild Rønning, sier at politiet skal sette i gang etterforskning når de får opplysninger om alvorlige forhold.

– De må foreta en konkret vurdering av faktum som er presentert og vurdere om det er hold i det som sies. Dette vurderes av både politifolk og jurister, sier hun.

Politiet har på generelt grunnlag sagt at en siktelse alltid kan bli utvidet.

Read Entire Article