Nobel-lederen gransket: Ba Økokrim om råd

1 week ago 11



Anklages for å ha kjøpt inn egen bok:

To ganger ble Økokrim-sjef Pål Lønseth bedt om å gi råd i prosessen der Nobelkomiteens leder granskes for mulig pengerot i Utøya AS. Ap-ledelsen sier de har tillit til Nobel-lederen.

 Terje Bendiksby / NTB
LEDER NOBELKOMITEEN: I november 2020 presenterte partileder Jonas Gahr Støre Jørgen Wathne Frydnes som Arbeiderpartiets kandidat til Nobelkomiteen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert 16.10.2024 20:58 Sist oppdatert 23 minutter siden

Saken oppsummert

  • Jørgen Wathne Frydnes, tidligere daglig leder for Utøya AS, anklages i en PwC-rapport for brudd på aksjeloven og skattebetalingsloven, samt misbruk av øremerkede gaver.
  • Frydnes skal ha brukt selskapets midler til å kjøpe 1664 eksemplarer av sin egen bok og betalt for oversettelse av boken til engelsk, kostnader som beløp seg til 100.000 kroner.
  • Ingrid Endrerud, nåværende daglig leder i Utøya AS, oppdaget økonomiske uregelmessigheter og kontaktet PwC for granskning, men ikke Økokrim direkte, ifølge styreleder Marianne Marthinsen.
  • Til tross for alvorlige anklager i rapporten, får Frydnes støtte fra noen ansatte i Utøya AS, inkludert markeds- og kommunikasjonsansvarlig Paul Patrick Børhaug, som kritiserer styrets håndtering.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Jeg har tillit til at han ble valgt som vårt medlem i Nobelkomiteen da, og den har jeg fortsatt, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

Men rundt i Ap, AUF og fagbevegelsen er det sterke reaksjoner på avsløringene om det angivelig pengerotet i Utøya AS, som har mottatt mangfoldige millioner i pengegaver i årene etter terrorangrepet 22. juli.

Lederen av Den norske Nobelkomité, Jørgen Wathne Frydnes, var frem til i fjor høst daglig leder for Utøya AS. 

Anklager om lovbrudd

Han er i en rapport fra advokatfirmaet PwC, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til og omtalt, anklaget for mulige brudd på aksjeloven, skattebetalingsloven og for å ha brukt penger som er gitt i gaver til Utøya AS på andre formål enn de var øremerket til.

Frydnes er blant annet anklager for å ha bestemt at Utøya AS kjøpte inn 1664 eksemplarer av sin egenskrevne bok, samt at selskapet betalte 100.000 kroner for å få oversatt samme bok til engelsk.

I et tilsvar til rapporten skriver Frydnes at det ikke var han som tok initiativ til, eller besluttet at bøkene skulle kjøpes inn. Via sin advokat uttrykker han også at han er «sjokkert» og «indignert» over beskyldningene fra sin gamle arbeidsgiver.

 Javad Parsa /NTB
FREDSPRISEN: Fredag forrige uke annonserte Jørgen Wathne Frydnes på vegne av Nobelkomiteen at årets Nobels fredspris går til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo under en pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo. Foto: Javad Parsa /NTB

Jørgen Wathne Frydnes vil ikke kommentere saken.

Eks-Brenna-rådgiver slo alarm

Det var den nåværende daglige lederen av Utøya AS, Ingrid Endrerud, som oppdaget pengerotet i selskapet da hun overtok i fjor høst. Hun kom da fra jobben som politisk rådgiver for Ap-nestleder og arbeidsminister Tonje Brenna.

Ifølge styreleder Marianne Marthinsen kontaktet Endrerud da Økokrim.

«Daglig leder tok kontakt i forkant for å få råd om hvordan man kan gå frem for å få utføre en gjennomgang av virksomhetsstyringen og økonomiforvaltningen hos et eksternt fagmiljø» skriver Marthinsen, og legger til:

 Vidar Ruud
STYRELEDER: Marianne Marthinsen, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud

«For øvrig har vi rådført oss med PwC, og har ikke hatt noen kontakt med verken Økokrim eller andre deler av politiet» skriver Marthinsen i en epost til TV 2.

Økokrim-sjefen bedt om råd

TV 2 har vært i kontakt med Økokrim-sjef Pål Lønseth. På spørsmål om hvorfor og på hvilken måte han har vært involvert i saken, svarer han først at han ikke vet hva det siktes til, men i en epost skriver han senere:

 Goran Jorganovich  / TV 2
I SØKELYSET: Økokrim-sjef Pål Lønseth, her under pressekonferansen han holdt 3. november i fjor der han annonserte at Økokrim ikke åpnet etterforskning mot Høyre-leder Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes etter sistnevntes aksjehandler mens Solberg var statsminister. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

«Økokrim har ikke mottatt den omtalte rapporten og er ikke gjort kjent med saken ut over at daglig leder for Utøya AS, før saken ble gransket av PwC, spurte om råd for hvordan de skulle ettergå mulige misligheter og regelbrudd. Jeg ga henne det råd å søke bistand fra et advokat- eller revisjonshus.»

Men dette er ikke eneste gang Lønseth og Økokrim ble kontaktet i saken, skriver Lønseth:

«Videre ble jeg etter granskingen kontaktet av PwC med spørsmål om hvor saken eventuelt burde anmeldes hvis dette ble aktuelt. Jeg uttalte at det eventuelt burde anmeldes til lokalt politi, hvis en anmeldelse var aktuelt for selskapet» skriver Lønseth til TV 2.

Ap-ledelsen varslet

Lønseth er tidligere Ap-politiker og var fra 2009 til 2013 statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Partisekretær Kjersti Stenseng sier at hun ble varslet om situasjonen i Utøya AS 13. desember i fjor.

– Jeg fikk informasjon om at det var store økonomiske utfordringer på Utøya. Den informasjonen jeg fikk, delte jeg med resten av partiledelsen, sier Stenseng.

AUFs avtroppende leder Astrid Hoem understreker Utøyas betydning for AUF.

– Utøya er det viktigste stedet for AUF, og for veldig mange er Utøya et dypt personlig sted, med en helt spesiell historie. Vi ønsker at unge også i framtida skal få besøke Utøya, det krever at man bygger en sunn og bærekraftig økonomi, sier Hoem.

 Torjus Sagenes / TV 2
ET EGET STED: Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tale til AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud i august i år. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Hun sier AUF har tatt situasjonen på stort alvor.

– Det som kommer fram i rapporten er alvorlig. Vi har satt ned et nytt styre som har fått beskjed om at deres viktigste oppgave er å rydde opp. Man skal være trygg på at midlene som blir gitt til Utøya blir brukt på riktig måte, sier Hoem.

Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere saken.

Får støtte fra gamle kolleger

Selv om PwC feller en hard dom over Frydnes’ tid som daglig leder i Utøya AS, får han også støtte fra ansatte i selskapet. Mandag denne uken tok markeds- og kommunikasjonsansvarlig Paul Patrick Børhaug et oppgjør med styrets håndtering under en middag på Utøya.

Børhaug sier han har støtte fra flere andre ansatte. TV 2 har vært i kontakt med to av disse, som sier de støtter ham.

YouTube har han lagt ut et opptak av en tale han holdt under en middag mellom styret og de ansatte.

– Noen ganger må man stå opp for det som er rett. Prosessen som foregår mot Jørgen nå er dypt urettferdig og uberettiget. Det finnes ikke hold i en rekke av anklagene som rapporten kommer med, sier Børhaug til TV 2. 

 Erik Edland / TV2
STØTTER GAMLESJEFEN: Utøya-ansatt Paul Patrick Børhaug. Foto: Erik Edland / TV2

Han sier han er for åpenhet, men mener rapporten ikke burde vært offentliggjort fordi han mener det er feil i den. 

– Jeg kjenner meg ikke igjen i virkelighetsbeskrivelsen der. Det er et gjennomgående problem at rapporten har et veldig ensidig fokus og ikke inneholder nyanser. Boka til Jørgen tok ikke Jørgen inn, den tok jeg inn. Bonusene som det sies at Jørgen har tatt ut til seg selv, de gikk til alle fast ansatte, sier Børhaug.

Read Entire Article