Natt til søndag skal klokken stilles. Alt styres fra dette rommet i Lillestrøm.

6 days ago 10



Natt til søndag stilles klokken frem en time, og vi går fra normaltid til sommertid.

Mindre søvn natt til søndag, men mer dagslys fremover er i vente når vi stiller klokken til sommertid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: 29.03.2025 10:46

Kortversjonen

– Når vi stiller klokken en time frem, så mister vi en time søvn, men vi får en time mer dagslys. Vi går lysere tider i møte, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Som næringsminister er hun ansvarlig for Justervesenet, som sørger for at de norske atomklokkene går riktig, og at tiden er så nøyaktig som mulig.

Når vi stiller klokken én time frem «mister» vi timen mellom klokken 2 og 3. Denne timen «får vi tilbake» til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid. I år skjer det natt til søndag 29. oktober.

Det har vært diskusjon i flere land om å slutte med å stille klokken frem og tilbake.

EU-kommisjonen stemte for dette i 2019, og EU-parlamentet i 2020. Koronapandemien og senere krigen i Ukraina og energikrise satte imidlertid en stopper for nye behandlinger av forslaget.

I dette rommet hos Justervesenet på Kjeller i Lillestrøm er atomurene som bestemmer hva som er korrekt norsk tid. Foto: Jil Yngland / NTB

Mye bråk

Sommertidsordningen ble første gang innført i Norge i 1916, ifølge Store norske leksikon.

Ideen bak ordningen var å oppnå en arbeidsmessig og helsemessig sett bedre utnyttelse av døgnets lyse timer. Deretter fulgte mange år med kontrovers der ordningen ble avviklet og innført flere ganger.

Det er ikke entydig påvist at ordningen med sommertid totalt sett har positiv effekt, siden endringene også kan påvirke døgnrytmen negativt for mange.

Sommertid siste gang innført i 1980 og har vært praktisert siden.

Klokkestillingen er blitt et mindre ritual i takt med at flere av klokkene våre er blitt koblet til internett, og derfor stiller seg selv.

Slik husker du hvilken vei klokken stilles

Og for deg som sliter med å huske hvilken vei man skal stille klokken finnes det flere huskeregler.

  • Én er at man stiller klokken mot sommeren, altså frem om våren og tilbake på høsten.
  • En annen er at man lengter frem til sommeren om våren og tilbake til sommeren om høsten.
  • En tredje og mer konkret regel er at hagemøblene settes frem før sommeren og tilbake når sommeren er over.
Read Entire Article