– Misvisende av Støre

2 weeks ago 13



Politiets Fellesforbund:

Regjeringen til Jonas Gahr Støre får kritikk etter fremleggelsen av Statsbudsjettet 2025.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
MANDAG MORGEN: Statsminister Jonas Gahr Støre på vei til Stortinget for å legge frem statsbudsjettet. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 07.10.2024 17:01 Sist oppdatert 23 minutter siden

– Politiets Fellesforbund har hatt en klar forventning om en reell styrking av grunnbemanningen i norsk politi, men det ønsket kan vi se langt etter, sier nestleder Ørjan Hjortland i en pressemelding.

Regjeringens statsbudsjett inneholder 2,8 milliarder kroner til å bekjempe kriminalitet, gjennom det som kalles «Gjengpakke 2».

Politiets fellesforbund får støtte av Mari Holm Lønseth, justispolitisk talsperson i Høyre, som også kritiserer justisminister Emilie Enger Mehl og beslutningen om å åpne politikontorer i små distrikter.

– Fasit etter Støre-regjeringens tre første år er at vi mange hundre færre politifolk ute i gatene, mens justisministeren reiser rundt og åpner små kontorer der det ikke skjer kriminalitet, sier Lønseth.

Spises opp

2,4 milliarder skal gå til å styrke arbeidet mot kriminelle nettverk og gjenger. De vil også styrke grunnfinansieringen av politiet, blant annet for å få flere politifolk ut i gatene.

Det mener altså Politiets Fellesforbund at regjeringen ikke kommer til å oppnå.

Det meste spises opp av økte pensjonskostnader, lønns- og prisvekst og investeringer i IKT, mener forbundet. 

– Politiets Fellesforbund kan ikke se at det blir noen reell styrking av grunnbemanningen i politidistriktene. Dette budsjettet gir ikke flere politifolk i distriktene, sier Hjortland.

– I 2024 ble politiet tilført ekstra midler i revidert nasjonalbudsjett og under budsjettsalderingen. Det var en helt nødvendig brannslukking for å kunne opprettholde et minimumsnivå av hva etaten skal levere i samfunnsoppdraget, legger han til.

Viser til pressekonferanse

Ifølge Hjortland er politiposten i regjeringens statsbudsjett kun en videreføring av dette nødbudsjettet.

– Når statsminister Jonas Gahrs Støre under stort presseoppbud 16. september sier at pengene skal gå til å styrke grunnbemanningen i norsk politi, så mener vi at dette misvisende.

Også Mari Holm Lønseth viser til Støres pressekonferanse i september.

– Støre-regjeringen lovet så sent som i september en massiv satsing mot den økende kriminaliteten. I realiteten ser dette ut til å være nok penger til at politiet ikke vil trenge å kutte mer enn de allerede har gjort, bemerker Høyre-politikeren.

P.S. Regjeringen foreslår også 405 millioner kroner til målrettede tiltak for forebygging av barne- og ungdomskriminalitet.

Read Entire Article