Drikker du dette, kan det tilsvare en løpetur på en mil

5 hours ago 6



Ny forskning:

Danske forskere har i flere år jobbet med å utvikle et stoff som kan etterligne effekten av trening. Men norsk professor er skeptisk.

SAMME EFFEKT?: Ved å få i seg stoffet de danske forskerne har utviklet, kan det etterligne effekten av en løpetur. Særlig én gruppe vil kunne ha særlig god nytte av det. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
SAMME EFFEKT?: Ved å få i seg stoffet de danske forskerne har utviklet, kan det etterligne effekten av en løpetur. Særlig én gruppe vil kunne ha særlig god nytte av det. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 27.10.2024 18:32

Saken oppsummert

  • Danske forskere har utviklet et nytt stoff, LaKe, som etterligner treningseffekter ved å øke laktat og ketonstoffer i kroppen.
  • Stoffet er ment som hjelp for de som sliter med regelmessig mosjon eller diett, men erstatter ikke fysisk trening.
  • Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole er skeptisk til effektiviteten av slike stoffer sammenlignet med faktisk trening.
  • Stoffet er foreløpig kun testet på rotter, og mennesketester er påbegynt for å undersøke mulige bivirkninger og effektivitet.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

«Treningspillen» er allerede under utvikling, og eksperter har spådd at det kan bli verdens mest solgte legemiddel dersom det blir godkjent. 

Nå har danske forskere gjort enda et fremskritt på dette feltet. De har nemlig utviklet et nytt molekyl eller stoff, kalt LaKe, som kan etterligne effekten av trening. 

– Helt konkret betyr det at vi kan øke kroppens nivåer av laktat og ketonstoffer (BHB) ved oralt inntak, altså via en drikke, sier professor Thomas Poulsen ved universitetet i Aarhus til TV 2. 

– Svært gunstig 

Sammen med flere andre forskere har han over flere år jobbet med å utvikle dette nye stoffet. 

 Simon Byrial Fischel / Aarhus universitet
OPTIMIST: Professor Thomas Poulsen står i spissen for utviklingen av det nye stoffet. Foto: Simon Byrial Fischel / Aarhus universitet

– Begge disse molekylene er kjent for å ha en svært gunstig effekt, spesielt på hjernen, hjertet og energiomsetningen. 

I forbindelse med intensiv trening og periodisk faste, øker disse stoffene i kroppen, forklarer forskeren. 

– Ved å ta dette stoffet kan man altså etterligne denne økningen, og dermed oppnå mange av de gunstige effektene som laktat og BHB har i kroppen, sier Poulsen. 

Farvel til trening? 

Men betyr utviklingen av både treningspillen og dette nye stoffet at vi kan kansellere medlemskapene våre på treningssenter? 

Nei, er det klare svaret. 

– Det er primært ment som en løsning for folk som har vanskeligheter med å mosjonere regelmessig, eller har utfordringer med å overholde en streng diett, forklarer Poulsen. 

– Store overskrifter 

Professor ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad, er imidlertid skeptisk.

– Det kommer med jevne mellomrom store overskrifter om at det har kommet en treningspille, og nå dette. 

SLUTTE Å TRENE?: Til tross for utviklingen av treningspillen og LaKe, understreker Truls Raastad at det ikke betyr at du kan slutte å trene. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2
SLUTTE Å TRENE?: Til tross for utviklingen av treningspillen og LaKe, understreker Truls Raastad at det ikke betyr at du kan slutte å trene. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Raastad forteller at stoffet eller pillene som foreslås, påvirker stort sett en eller to fysiologiske endringer som skjer ved trening. 

– Men når du trener, så påvirker du mange tusen ulike mekanismer i mange ulike deler av kroppen, sier professoren. 

Han mener den eneste treningspillen som faktisk vil fungere, er dersom man lager en pille som gjør at man trener mer. 

– Det er ingenting som klarer å etterligne alle virkningene av trening, slår Raastad fast. 

Rotteforsøk 

Det er imidlertid en stund til dette stoffet faktisk kan brukes av folk flest. Firmaet som står bak håper at det kan være klart til bruk i løpet av noen år. 

De er nå i gang med å se på hvordan mennesker reagerer på dette stoffet. Foreløpig er det kun testet på rotter. 

Man vet derfor ikke om det er risiko for bivirkninger.

– Dette er et nytt stoff, så man vet jo aldri presis hva som kan skje. Det er derfor vi nå gjennomfører kliniske forsøk. 

Men forskerne forventer minimale bivirkninger, fordi stoffet blir direkte omgjort til stoffer man allerede har i kroppen. 

– I forsøk på rotter har stoffet blitt dosert i svært høye nivåer, uten at vi har observert markante bivirkninger, sier professor Poulsen. 

«Quick-fix?»

Truls Raastad er positiv til at det hele tiden skjer utvikling og uttesting på dette feltet. Men han ber folk puste med magen, og ikke få for høye forhåpninger. 

– Det som er negativt er at man overselger tidlig hvilke muligheter dette kan gi, sier han. 

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
PROFESSOR: Truls Raastad er professor ved Norges idrettshøgskole, og har en doktorgrad i idrettsfysiologi. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Raastad er også opptatt av å formidle at dette ikke er en «quick-fix».

– Alt tyder på at vi fortsatt må bevege oss selv, for å få alle de positive effektene som trening gir. 

Read Entire Article