– Mer enn Netanyahu har drømt om

3 hours ago 2



Det gikk et sus gjennom presserommet da president Donald Trump tirsdag foreslo at fordrevne palestinere i Gaza bør flyttes permanent ut av det krigsherjede området, og at USA bør ta «eierskap» over situasjonen.

Kommentaren kom tilsynelatende ut av det blå.

– Jeg ble sjokkert, sier Benjamin Radd til nyhetsbyrået Reuters. Han er politisk analytiker ved UCLA, og ekspert på USAs utenrikspolitikk med vekt på Midtøsten.

Han mener Trump behandler Gaza som et eiendomsprosjekt, som han kan utvikle slik han vil.

– Det virker som dette kom ut av det blå, uten noen form for presedens og uten noen avtaler gjort på forhånd, sier han, men tar forbehold om at det kan foregå forhandlinger på bakrommet.

Selv om en slik amerikansk «overtagelse» av Gaza vil ha følger for Israel, mener enkelte eksperter at forslaget kom bardust på Israel også.

Midtøsten-ekspert: – Ikke urealistisk

Forslaget kom under et felles pressemøte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus.

Møtet med Netanyahu er det første Trump har med en annen leder etter at han ble president.

Dette har skjedd i Midtøsten siden 1948

Før Israels etablering i 1948, var dagens Gaza en del av et stort område i Midtøsten under britisk kolonistyre.

Etter at Israel beseiret koalisjonen av arabiske stater, og annekterte ytterligere områder, ble den egyptiske hæren igjen med kontroll over en liten landstripe klemt mellom Israel, Egypt og Middelhavet.

Israel tok kontroll over Gaza fra Egypt under seksdagerskrigen i 1967, da de også okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem.

I 2005 ledet daværende israelske statsminister Ariel Sharon en ensidig tilbaketrekning fra Gaza og rundt 9000 bosettere ble fjernet.

Den internasjonalt anerkjente palestinske selvstyremyndigheten, som administrerer delvis selvstyrte områder på den okkuperte Vestbredden, ønsker alle tre områdene for en fremtidig stat.

Gazastripen har lenge vært et kruttønne, og det eksploderte etter at Hamas-krigere stormet det sørlige Israel 7. oktober i 2023 og begynte å drepe og bortføre mennesker.

Dette utløste en 15 måneder lang knusende israelsk militæroperasjon i området som har kostet dyrt for sivile palestinere. Mer enn 47.000 palestinere er drept i krigen som først nylig har nådd en skjør våpenhvile.

Det er Norges holdning at en såkalt tostatsløsning er det eneste alternativet som kan sikre en fremtidig langvarig fred i regionen.

Sjokk-uttalelsen kan føre til nye spenninger rundt enklaven ved Middelhavet, og mange spørsmål dukker opp. 

Deriblant: «Er det noen mulighet for at USA faktisk kan ta over Gaza?».

– Hvis det er en del av en plan for å gjenoppbygge Gaza, så er det ikke nødvendigvis så urealistisk.

Det sier Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, til TV 2.

 Magnus Nøkland / TV 2
IKKE UREALISTISK: Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad sier uttalelsen er «uspiselig», men at det kan være realistisk med riktig plan. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Han påpeker likevel at det er skremmende dersom man ikke har en slik plan.

– Da er det jo rett og slett landtyveri, å ta et annet folks land. Det er helt uspiselig dersom det ikke er del av en større politisk plan eller kontekst.

Om Trump har en slik plan er ikke kjent, men Tuastad tror at også Netanyahu ble tatt på senga av forslaget.

LES: Dette er Trumps «flood the zone»-strategi

– Mer enn Netanyahu noen gang har drømt om

Under pressekonferansen tirsdag holdt Netanyahu seg unna å kommentere forslaget utover å rose Trumps evne til «å tenke nytt».

– Det er en helt ny tanke som man aldri har vært i nærheten av. Det er jo oppsiktsvekkende, påpeker Tuastad.

 Evan Vucci / AP / NTB
ROSTE TRUMP: Netanyahu kom med flere lovord om sin amerikanske kollega, men unnlot å direkte kommentere Gaza-uttalelsene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Selv om Netanyahu tilsynelatende ikke var klar over Trumps planer for Gaza før pressetreffet, kom det nok som en positiv overraskelse for ham.

– Det er mer enn Netanyahu noen gang har drømt om. Dette er jo mer i tråd med den messianske høyrevridde, religiøse sionismen og ultranasjonalismen i Israel, som vil fordrive palestinerne, forklarer Tuastad.

Tuastad mener også at Trumps uttalelser utløser et slags comeback for brannstifterne i den israelske regjeringen, som har vært tydelig på at de vil ha palestinerne bort.

 Ilan Rosenberg / Reuters / NTB
ISRAELSK IVER: Tuastad tror at den ultranasjonalistiske delen av den israelske regjeringen er begeistret over Trumps forslag. Foto: Ilan Rosenberg / Reuters / NTB

To millioner palestinere bor på Gazastripen. Ytterliggående israelere ønsker kontroll over området, og det innebærer at de ønsker at palestinerne skal fordrives til Jordan eller Egypt. 

Begge land har avvist at dette er en realistisk mulighet.

– Jordan og Egypt vil aldri gi palestinerne statsborgerskap eller rettigheter, så da er det jo å fordrive palestinerne og lage dem til et slags undermenneske i andre land som de aldri har ønsket å bosette seg i, sier Tuastad.

– Det blir jo en slags israelsk-amerikansk etnisk rensing av palestinerne til land som ikke vil ha dem, og da de vil leve som en rettsløs underklasse.

Tenker som eiendomsmagnat

Hvorvidt Trump faktisk mener det han sier, og har en politisk plan for Gazastripen, kan man ikke fastslå.

HAR HAN EN PLAN?: Trumps uttalelser om Gazastripen har sjokkert mange. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB
HAR HAN EN PLAN?: Trumps uttalelser om Gazastripen har sjokkert mange. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB

– Men jeg tenker at hvis man hadde hatt tillit til USA og til Trump, så ville man kunne tenkt at å bygge opp en midlertidig by i et område et annet sted kunne vært en realistisk måte å utvikle Gaza igjen på, etter at det nå ligger i totalt ruiner, forklarer Tuastad.

Men Trump har nok andre hensikter. Han tenker som en eiendomsmagnat og har tidligere uttalt seg om potensialet til regionen som ligger ved kysten til Middelhavet. 

– «Midtøstens Riviera». Dette kan bli så fantastisk, sa han på pressekonferansen.

 Abdel Kareem Hana / AP / NTB
«RIVIERA»: Trump har flere ganger uttalt hvilket potensiale som ligger i middelhavskysten til Gazastripen. Nå er strendene dekket av teltlandsbyer som huser internt fordrevne palestinere. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Tuastad sier at de fleste i Midtøsten reagerer negativt. 

– De ser jo dette som at Trump vil ta over Gaza og fordrive palestinerne.

Og dersom det ender med en fordrivelse av palestinere, er det kritisk for folkeretten, mener Tuastad.

– Det blir en dehumanisering man knapt har sett maken til i noen historie, poengterer han.

Gaza – fremtidens Doha?

Den nyinnsatte presidenten er kjent for å komme med eksplosive uttalelser, som ikke alltid nødvendigvis har rot i virkeligheten.

Men mener Trump det han sier om Gaza?

– Man snakker om bølletaktikken hans, men det er jo de som mener at han har en større logikk bak seg enn som så. Det handler om å skape en usikkerhet, forklarer Tuastad.

 Hatem Khaled / Reuters / NTB
RUINER: Det er dette landskapet, lagt i ruiner, at Trump sier han vil ha kloa i. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Usikkerhet kan være nyttig for Trump når han eventuelt skal inn i forhandlinger om Gazastripen. 

UCLA-analytiker Benjamin Radd spekulerer i at slike forhandlinger for eksempel kan dreie seg om å utvikle Gaza til å bli et slags fremtidens Doha ved hjelp av internasjonal bistand.

– I bytte mot dette, kunne man se for seg opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden, sier han. 

Men det ville bety at de arabiske landene vil gå med på å gi opp palestinernes rett på Gaza.

Radd understreker at det vil bryte med internasjonal lov dersom USA forsøker å ta kontroll over Gazastripen. Spørsmålet er hvilket eller hvilke land som faktisk vil gripe inn og som kan forhindre at dette skjer?

Analytikeren peker på at dette vil være nok en situasjon der FNs sikkerhetsråd fort blir handlingslammet.

– Man kan se for seg krisemøter i Sikkerhetsrådet, men på grunn av USAs vetorett, så er det ikke mye som kan skje, konkluderer Radd.

Read Entire Article