Med dette innlegget gjør jeg ting enda verre

1 month ago 23



Skjermdump av historier Rasisme i Norge publiserte på sin Instagram-konto. Meldingen til høyre ble sendt direkte til Oslo katedralskoles (i bakgrunnen) Instagram-konto. Foto: Audun Braastad, NTB/Skjermdump Instagram. Collage: Ingeborg Senneset

Med dette innlegget gjør jeg ting enda verre. Men jeg er en av de få bruningene som er i posisjon til å ta dritten.

Publisert: 27.08.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Mitt debattinnlegg i Aftenposten om Fritt Ords pris for Katta-lærernes kronikk utløste et monsterskred av illsinte og rasende motinnlegg i kommentarfeltene og i sosiale medier. Tusenvis av krenkede, sinte, hvite nordmenn som mener å vite best hva man ikke bør si om rasisme.

Når følelsene styrer, går man for personangrep, ikke saklige argumenter. Jeg blir stemplet som aktivist, en inkompetent tulleprofessor, en idiot, en som ikke forstår, en skrulle, en kverulant, en slem og farlig person, en ekstremist, en som ikke kan lese, og dessuten en rasist fordi jeg snakker om hudfarge – kort sagt en ondskapsfull mørkemann.

Samtlige sinte innlegg har kommet fra hvite nordmenn, og det er som å snakke til en vegg. Alt jeg sier, er dumt.

Den viktigste tilbakemeldingen fra svarte og brune mennesker, eller hvite utlendinger som har opplevd rasisme, var tusen takk for at du orker.

Hvor er monsteret?

I Dagsnytt 18 på NRK la jeg vekt på at Fritt Ord hadde gitt prisen til kampen mot et ikke-eksisterende og konstruert problem. Det viktigste motargumentet til styreleder i Fritt Ord Grethe Brochmann, bortsett fra at jeg er vrang og ikke kan lese, var at mange lærere opplever at det finnes et monster der. De føler at det er der, derfor må det være sant. Men hvor da?

Arbeiderpartipolitiker Eivor Evenrud og Aftenposten-kommentator Joacim Lund mener de har funnet det. De peker på Jamal Sheik, som står bak Instagram-kontoen «Rasisme i Norge». Ja, han er virkelig et stort monster, til og med en voksen mann og har dessuten nesten 50.000 følgere. Men hvor er de tusenvis av illsinte mennesker som ble oppildnet av innlegget hans?

Dette var posten som ble lagt ut på Rasisme i Norge. Foto: Skjermdump

Det er vel heller snakk om en svart mann som prøver så godt han kan å spre informasjon om rasisme i Norge, men stakkars ham hvis han gjør en feil. Det er vel heller slik at det er han som kjemper mot et massivt monster, ikke de hvite lærerne.

Eller mener dere på alvor at ett enslig Instagram-innlegg fra én enslig influenser, som ble lagt ut ved en feiltagelse, er et monster for læreres ytringsfrihet?

Bare klappe, ikke bue

Hvor lenge tror dere unge svarte mennesker, som Jamal, orker å stå i det? Til slutt vil han også gi opp og la seg fortie av den illsinte norske hvite majoriteten – for det er det jeg mener med monsteret.

Det er ikke det at dere ikke har ytringsfrihet. Dere må nå bare holde på, men det blir litt latterlig når det ropes alarm fordi én enslig svart svale har svart med samme mynt tilbake – og så er det lærerne som vinner en pris.

Ja, jeg vet, Joacim Lund, jeg har med dette svarinnlegget gjort ting enda verre. Jeg hører allerede brølet fra den norske hvite konsensuskulturen. Det klokeste hadde vært bare å klappe for de flinke prisvinnerne. Da hadde jeg nok blitt mer populær, men jeg tror ikke at livet handler å hige etter popularitet. Jeg er en av de få bruningene som er i posisjon til å ta dritten. Som professor har man et sterkt stillingsvern, og jeg har heldigvis en arbeidsgiver som forstår verdien av akademisk frihet.

Read Entire Article