USAs krisesjef advarer Florida: – Orkanen Milton blir dødelig og katastrofal

2 hours ago 5



WASHINGTON D.C. (Aftenposten): Sjefen for USAs kriseetat FEMA ser dystert på orkanen Milton som nå dundrer på vei mot Floridas kyst.

Publisert: 09.10.2024 16:51

Deanne Criswell, sjef for FEMA, er i North Carolina og jobber med hjelpen etter orkanen Helene. Dette arbeidet er på langt nær ferdig.

Nå drar hun likevel til Florida der orkanen Milton truer. – Jeg har en innstendig beskjed til folk i Florida, sa hun i et møte med pressen onsdag formiddag lokal tid.

– Orkanen Milton blir en dødelig og katastrofal storm. Den vil føre med seg en massiv økning i havnivå, sterk vind og alvorlig flom mens den beveger seg tvers over Florida, sier Criswell.

Største siden 1920-tallet

Milton er nemlig en svært sterk orkan. Den kan i verste fall bli en av tidenes mest ødeleggende i Florida. Det er ventet at den treffer Floridas golfkyst natt til torsdag norsk tid.

Den ser ut til å ramme Tampa, en storby med over tre millioner innbyggere. En orkan av denne størrelse har ikke truffet rett på Tampa siden 1920-tallet. Denne gangen kommer den kort tid etter Helene, som også var en svært ødeleggende storm.

Criswell reiser fra North Carolina til Florida onsdag. Hun vil sørge for at statens myndigheter får sømløs hjelp fra den føderale staten.

– Dette blir en vanskelig dag. Vi ser allerede følger av dette uværet, sier FEMA-sjefen.

FEMA-sjef Deanne Criswell orienterte onsdag Aftenposten og annen presse om orkanene Milton og Helene. Til venstre sitter en døvetolk. Foto: Skjermfoto fra digitalt møte

– Kan være for sent

Hun ber innbyggerne høre på lokale myndigheter.

– Gjør alt dere kan for å være trygg når Milton treffer land. Noen av dere kan kanskje fortsatt trygt evakuere. For andre kan det være for sent, sier Criswell.

Mange millioner mennesker er bedt om å evakuere. Dette gjelder folk som bor nær havet, elver eller innsjøer. Vannet kan stige med opp til fem meter.

Criswell sier det kan holde å komme seg bare noen mil inn i landet eller vekk fra vannveier.

Normalt er det en del som ikke vil evakuere. Enkelte vil passe på sitt hjem og beskytte det mot plyndring. Andre har mange ganger før opplevd at et uvær ikke har vært så alvorlig som myndighetene har advart om.

Millioner av måltider

Criswell understreker at FEMA allerede har utplassert millioner av måltider og liter vann på steder der de regner med at de trengs i Florida. I tillegg har de styrket sin beredskap for søk og redning, strømforsyning og helsehjelp.

– Jeg vil at folk skal høre det fra meg direkte. FEMA er klar. Vår etat er i posisjon til å reagere på denne stormen og hjelpe Florida, sier hun.

Read Entire Article