Støre anklages for å trikse med tall: – Uærlig og alvorlig

3 hours ago 3



Regjeringen får kritikk for flere utspill om statsbudsjettet. Erna Solberg ber Jonas Gahr Støre snakke sant. – Uærlig og alvorlig, sier Guri Melby.

Jonas Gahr Støre ble møtt med mye kritikk i Stortingets spørretime onsdag, blant annet fra Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 09.10.2024 17:12

Kortversjonen

Mandag la regjeringen frem forslag til statsbudsjett. Onsdag ble det høy temperatur da Støre møtte til debatt i Stortingets spørretime.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun må faktasjekke uttalelser regjeringen og Støre kommer med.

Hun mener flere av regjeringens lekkasjer om budsjettet ikke holder vann.

– Vil statsministeren begynne å snakke ærlig om de budsjettprioritetene som de faktisk gjør? spurte hun.

Det likte Støre dårlig.

– Det er et oppsiktsvekkende spørsmål, svarte han og la til at «svaret på det er selvsagt ja».

Solberg mener regjeringen har oversolgt egen politikk. Hun er ikke alene om å reagere. Flere saker får opposisjonen til å reagere.

Bløffet Støre om naturvern?

Støre varslet til NRK før statsbudsjettet ble lagt frem, en historisk innsats mot naturtap. Han lovet 100 mill. kr. Han sa tydelig at pengene ikke ville bli tatt av andre natursatsinger.

Nå peker kritikerne på at regjeringen blant annet vil kutte over 400 mill. kr i skogvern. I sum blir det et kutt til naturvern.

Triksing og miksing, mener Venstre-leder Guri Melby.

– Naturen bygges ned i et voldsomt tempo, og så bruker regjeringen tiden sin på dette. Det er uærlig og alvorlig, sier hun.

Støre avviser at han ga et feilaktig bilde.

– Det jeg beskrev der, var oppfølgingen av naturavtalen. Vi setter kommunene i stand til å beskytte mer natur. Bevilgningen til skogvern er rundt der vi foreslo i fjor. Så ble det økt i budsjettforliket med SV, sier Støre.

Fikk de mer eller mindre penger?

Der er Støre inne på noe sentralt i kritikken. Også på et annet område sammenligner regjeringen årets budsjettforslag med hva de selv foreslo i fjor. Da kan de vise til en økning.

Men hvis de sammenligner med hva Stortinget faktisk vedtok etter at Ap og Sp hadde blitt enige med SV, så blir det kutt.

Regjeringen sier at de styrker Enova i neste års budsjett. Det er ikke riktig hvis du sammenligner med hva Stortinget vedtok i fjor.

– Enten prøver Støre å villede folk mens det pågår en klimakrise, eller så har han null oversikt over sitt eget statsbudsjett. Uansett er det ganske alvorlig for en statsminister, sier Melby.

Støre svarer at Enova er blitt betydelig styrket siden Ap og Sp kom i regjering.

Lovte penger som allerede var gitt

Støre og helseminister Jan Christian Vestre slo på stortrommen forrige uke. De lovte å styrke sykehusene med 5,5 mrd. kr.

Men 1,7 av de milliardene ble vedtatt i revidert budsjett allerede før sommeren. Nok et oversalg?

– Satsingen blir videreført i 2025, sier Støre til sitt forsvar.

Solberg er ikke imponert:

– De skryter og lager litt diffuse budskap sånn at folk sitter igjen med at det er mye større satsinger enn hva det i realiteten er.

Vedum skapte forvirring om skatt

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum skapte mandag morgen forvirring om hva skattelettene ville bli.

Han sa at for en person med 700.000 kr i inntekt, «så er summen av det vi gjør, ca. 4800 kr i lavere skatt». Mange trodde han mente skatteletten for neste år. Men Vedum hadde lagt sammen skatteletten for alle årene regjeringen har styrt.

– Støre, kan du forstå at mange ble lurt av det Vedum sa?

– Ingen kan lure noen i norsk politikk, hvor tall legges frem i uttalelser og dokumenter. Han sa at skattene kuttes med over 4000 kr i sum. Da mener han jo hele perioden. Det er det han har sagt, og det er det han har ment.

– Men hvorfor føre en retorikk som er vanskelig for folk å forstå?

– Folk må tenke gjennom hva de har hørt, og hva de har oppfattet. Det er mange tall. Vi har kuttet 10,5 mrd. i inntektsskatten siden vi tok over. Det går til de med middels og lavere inntekter.

Erna Solberg kaller det et problem at journalister skriver gladsaker som det kanskje ikke er dekning for.

– Det er et problem for journalistikken, men det er også et problem for politikken. Folk kan miste tilliten til at vi snakker sant. Vi politikere må heller være mer trauste og sannhetssøkende.

Read Entire Article