Kortversjonen
- Tjenestene til Marita koster 10,2 millioner i året, men kommunen får det meste av lønnskostnadene tilbake fra staten.
- Ecura doblet bemanningen til Marita uten at Herøy kommune skrev et nytt vedtak om endret tjenestetilbud, slik loven krever.
- Kommunedirektøren i Herøy kaller det for en «saksbehandlingsfeil».
– Marita er blitt et produkt som kommunen har forhandlet om, mener moren Sonja Hjelmeseth.
Da Herøy kommune skulle kjøpe tjenester til Marita i fjor høst, ble ikke oppdraget lyst ut gjennom en anbudsprosess.
Det private selskapet Ecura får i dag 10,2 millioner kroner i året for å levere tjenester til Marita på Toten. Kommunen på Sunnmøre kan få størstedelen av lønnskostnadene tilbake gjennom en statlig tilskuddsordning.
– Den eneste som ikke får noe glede av dette, er Marita, for hun vil bare hjem, sier moren.
VG har skrevet flere saker om Marita, som i fjor høst ble flyttet fra Herøy til Toten mot foreldrenes vilje.
Nå krever Statens helsetilsyn svar fra statsforvalteren i saken og setter i gang en nasjonal gjennomgang av lignende saker.
I Herøy fikk Marita bistand fra én assistent fra morgen til kveld. Om nettene delte hun nattevakt med tre andre personer.
På Toten får Marita både våken og hvilende nattevakt – og to assistenter rundt seg på dagtid.
– Det er mystisk at hun fikk behov for dobbelt så mye helsehjelp over natten, sier faren Bjarte til VG.
Les også: «Kommunenes flytteverktøy»
Ecura formidler gjennom fagdirektør Jonny Finstad at de behandler tjenestemottagere og deres behov med stor respekt, og leverer det tilbudet som er nødvendig.
Kommunedirektør Trond Arne Rossi Aglen i Herøy sier til VG at Ecuras kostnader inkluderer et høyt administrasjonsgebyr og driftstilskudd.
Men Herøy kommune kan få mesteparten av lønnsutgiftene tilbake igjen.
Doblet bemanning uten å si fra
Noen kommuner har mange kostbare brukere. Andre har få.
Staten har derfor en tilskuddsordning for alle kommuner som leverer særlig ressurskrevende helse- og omsorgstjenester.
Hvert år rapporterer norske kommuner lønnsutgiftene sine til Helsedirektoratet for brukere som Marita. Kommunene får så tilbake 80 prosent av beløpet som overstiger 1,6 millioner kroner i året.
Det er en svært kostbar ordning.
Det årlige utbetalingsbeløpet har økt fra 1.5 milliarder kroner i 2004 til 13.5 milliarder i 2024.
– Statens finansieringsordning gjør at vi får refundert store deler av kostnadene våre. Så økonomi har aldri vært noe tema i forhold til hvilken tjeneste Marita skal få, sier kommunedirektøren i Herøy.
Det er kun lønnsutgiftene knyttet til direkte brukertid som gir rett til refusjon. Det vil si når Marita er i interaksjon med en assistent, for eksempel gjennom en samtale eller pleie.
Kommunen er ansvarlig for at tallene de rapporterer er riktige og like viktig: Det må foreligge et gyldig enkeltvedtak som gir brukeren rett på tjenester etter helse- og omsorgslovgivningen.
– Kommunikasjonssvikt
Kommunedirektøren i Herøy sier til VG at de for noen år siden hadde 2:1-bemanning på Marita i en periode.
Men da hun ble flyttet fra Herøy i oktober 2023, hadde hun kun en assistent. Det skulle hun fortsette med på Toten, ifølge flyttevedtaket til kommunen.
Nå kan VG fortelle at Ecura allerede måneden etter, i november 2023, doblet bemanningen til Marita.
Dette skjedde uten at Herøy kommune skrev et nytt vedtak om endring av tjenestetilbudet, slik loven krever.
Til VG opplyser kommunedirektør Aglen at de først i et samarbeidsmøte med Ecura i januar 2024 fikk vite at Marias bemanning ble doblet i november.
– Det har vært kommunikasjonssvikt fra Ecura til oss på dette, skriver han i en e-post.
– I avtalen som ble gjort med Ecura, er det 1:1 bemanning. Bakgrunnen for det var at behovet til Marita i stor grad ble dekket gjennom 1:1 i Herøy tidligere, uttaler Aglen.
Glemte å gi beskjed
Fagdirektør Jonny Finstad i Ecura erkjenner svikt i kommunikasjonen, men forteller at kommunen takket ja til et kartleggingsopphold, som normalt er bemannet med 2:1.
Det var Ecura selv som sto for kartleggingen.
– Vi fortsatte med 2:1-bemanning etter kartleggingen, for det er et riktig tilbud for brukeren. Men dette fikk ikke kommunen vite før i januar, sier Finstad.
Selv da Herøy kommune ble kjent med Maritas ekstra bemanning, ble det ikke skrevet et nytt vedtak.
I slutten av februar 2024 forlenget kommunen Maritas opphold på Toten med et år. Men heller ikke da ble det skrevet et vedtak om 2:1-bemanningen.
I en e-post til VG kaller kommunedirektøren det for en «saksbehandlingsfeil.»
Ifølge en generell uttalelse fra Helsedirektoratet kan det også være et lovbrudd:
– Hvis kommunen ikke har fattet enkeltvedtak, der det etter loven er krav om dette, vil det være et brudd på loven, formidler en pressevakt på vegne helserettsavdelingen.
Først i juni 2024 skriver kommunen at Marita har fått 2:1-bemanning. Men dette er ikke et vedtak om økte tjenester, slik loven krever for å få refusjon. Det står omtalt i et klagesvar til familien om selve flyttingen av Marita.
I klagesvaret står det også at Marita fikk økt bemanningen 1. mars 2024, selv om kommunen var klar over at det skjedde allerede i november 2023.
– Vedtaket ble avtalt muntlig på telefon
Maritas mor, Sonja Hjelmeset, forteller at hun i september i år kontaktet Herøy kommune og etterlyste et formelt vedtak om 2:1-bemanning.
Ifølge Hjelmeseth fikk hun da vite at Ecuras bemanningsøkning i november i fjor ble avtalt på telefon med kommunen.
– Kommunen beklaget så mye og sa at de skulle skrive det nå, fortalte hun.
Det var derfor først nå, i september i år, at det ble for første gang ble gjort et vedtak om 2:1-bemanning for Marita på Toten.
På dette tidspunktet hadde Marita mottatt helsetjenester fra Ecura på til sammen 9,3 millioner kroner – uten at det forelå et gyldig vedtak om det.
Ifølge veilederen til Helsedirektoratet omfatter heller ikke refusjonsordningen tjenester som ytes før kommunen har fattet et enkeltvedtak om det.
Til VG formidler avdelingsdirektør Elise Husum i Helsedirektoratet at kommuner har plikt til å melde avvik til Helsedirektoratet hvis de blir kjent med det.
– Og avtale hvordan et eventuelt uberettiget tilskudd skal tilbakebetales, skriver Husum i en generell kommentar.
Hun er ikke blitt gjort kjent med hvilken kommune VG omtaler.
Skyldte på vanskelige pårørende
Først i vedtaket fra september i år skriver Herøy kommune at Ecura i november i fjor vurderte at det var behov for 2:1-bemanning fordi bistandsbehovet til Marita var høyere enn antatt.
«I tillegg var pårørendesamarbeidet krevende, og skapte usikkerhet.»
Gir slike lønnsutgifter refusjonsrett?
– En kommune kan ikke kreve refusjon fra Helsedirektoratet for lønnsutgifter knyttet til kontakt med krevende pårørende, sier avdelingsdirektør Husum i en generell uttalelse.
VG har forelagt kommunedirektøren uttalelsene fra Helsedirektoratet – uten at han har svart på dem.
– Kommunen gir innsyn i saksbehandlingen vår. Utover det har vi ikke flere kommentarer. Det er opp til tilsynsorganene å føre kontroll med arbeidet vårt, skriver han i en e-post.
Tips oss
Journalist
Journalist i VGs avdeling for undersøkende journalistikk.
Journalist
Erlend Ofte Arntsen har bidratt til avsløringer fra krim- og justisfeltet, lukkede miljøer og offentlig forvaltning – samt «Tindersvindleren». I 2016 ga han ut boken «Fremmedkrigerne», om nordmenn som ble med i IS.