Makt­kampen

3 weeks ago 12



I 2018 måtte han gå av som Ap-nestleder og droppet gjenvalg til Stortinget etter varsler om seksuell trakassering.

Nå jobber Giske på høygir for å samle nok støtte. I løpet av de kommende ukene får vi svaret:

Kan Trond Giske gjenoppstå på Stortinget?

Han hylles av sine egne. Samtidig blir han anklaget for å spille skittent og presse partifeller.

Selv sier Giske at han «ikke kaster stein, bare lager politikk».

I Trøndelag foregår det et rått spill om makt.

 Giske vil tilbake til tinget - men har han støtte fra partiet og velgerne?  Foto: Helge Mikalsen / VGCOMEBACK: Giske vil tilbake til tinget - men har han støtte fra partiet og velgerne? Foto: Helge Mikalsen / VG

Det magiske tallet


Nå sitter de to fløyene, Giskes støttespillere og motstandere, på hver sin side og teller.

Målet er å komme til 67.

Klarer de å samle så mange stemmer, har de flertall på nominasjonsmøtet 30. november, der det hele skal avgjøres.

Alt tyder på at det blir nervepirrende jevnt.

Selv om nominasjonskomiteen har vraket Giske, er det Ap-medlemmene i Trøndelag som har siste ord.

Hvem er Trond Giske?

Trond Giske er en norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han kommer fra Trondheim.

Fra 1997 til 2021 satt han på Stortinget. Han har i tillegg vært statsråd flere ganger.

Giske var nestleder i Arbeiderpartiet sammen med Hadia Tajik fra 2015 til han trakk seg fra vervet 7. januar 2018, etter anklager om seksuell trakassering. Han trakk seg også som finanspolitisk talsmann i stortingsgruppen.

Sånn blir folk valgt til Stortinget:
  • Den 8. september 2025 er det stortingsvalg i Norge. Hvert parti har da laget lister med folk du kan stemme på.
  • Arbeidet med listene kalles nominasjon, og det er vanlig at de forskjellige partiene har en gruppe personer som lager et utkast med navn på kandidater. Denne gruppen kalles en nominasjonskomité.
  • Medlemmene i partiet skal til slutt stemme over komiteens forslag til liste på et møte.
  • I de fleste partier må du bli valgt av ditt lokallag for å stemme på møtet. Dette kalles å være en delegat.
  • For at politikerne på partienes lister skal komme inn på Stortinget må de få nok stemmer på valgdagen.

Kilde: SNL

Denne saken er litt komplisert. For å henge med må du vite at dette har skjedd:

  • Nominasjonskomiteen har levert to lister: En liste flertallet stiller seg bak med Per Olav Hopsø (39) på førsteplass. En liste med Trond Giske på førsteplass, som mindretallet stiller seg bak.
  • Lokallagene har deretter stemt over hvilken liste de helst vil ha.

Antallet delegater hvert lag har - altså de som får stemme på skjebnemøtet 30. november - speiler størrelsen til laget.

Det mektige Trondheim Ap, som består av flere bydels- og interesse-lag, er desidert størst med hele 57 delegater. Der har Giske-fløyen flertall.

Derfor: Per Olav Hopsø har støtte fra flest lokallag, men Giske har støtte fra lokallag med flest delegater. Dersom alle stemmer i tråd med lagets vedtak, er stillingen 62–71.

Nå tenker du kanskje: Giske har vunnet og kampen er over.

Så enkelt er det ikke.

Trondheim i trykkokeren


– Giske har ikke vært en samlende person. Det har vært konflikter, særlig i Trondheim Arbeiderparti, der det er stor splittelse nå, sier Roar Aas, som er leder i nominasjonskomiteen.

Bilde av Roar AasRoar Aas

Nå koker det i Trondheim:

På nominasjonsmøtet blir det etter alle solemerker skriftlig votering. Dermed står delegatene fritt til å stemme på listen de ønsker, anonymt.

Giske kan altså ikke stole på at de 57 Trondheim-delegatene faktisk stemmer på ham.

De skal velges 13. november. Hvem delegatene blir, kan være avgjørende for hele nominasjonskampen.

Flere VG har snakket med sier de frykter at Giske kommer til å «renske» listen. Altså at alle delegat-plassene går til hans støttespillere. Giske har ikke svart VG på dette.

Hva tenker du?Vil du ha Trond Giske på Stortinget?aJabNeicBryr meg ikke

Han skriver i en e-post at Trondheim to ganger har valgt ham som kandidat.

– Samtidig vedtok de enstemmig at «Trondheim Aps styre og utsendinger skal jobbe for å få gjennomslag for Trondheim Aps syn og inngå samarbeid med andre regioner for å få dette på plass», skriver Trond Giske i en e-post til VG.

– Medlemmene har altså gitt oss klar beskjed om at våre utsendinger til nominasjonsmøtet skal stå på det vedtaket vi har gjort, så den saken er avklart. Det er medlemmene i Trondheim som velger delegater, og jeg regner med at de vil følge opp dette på en god måte, legger han til.

– Etter din delegat-telling, får du flertall på møtet 30. november?

– Oversikten fra nominasjonskomiteen viser at det er flertall for vårt forslag til stortingsliste. Skal det andre forslaget vinne fram, må de presse noen til å skifte mening, for eksempel gjennom personangrep og anklager. Men det vil ikke lykkes, det gjør bare medlemmene mer bestemt på å vise at det er de som bestemmer, sier Giske.

Medlemsflytting


Fløyene teller ikke bare delegater i Trondheim, de teller også i de mindre Trønder-lokallagene.

Flere av dem har fått nye medlemmer rett før viktige møter – fra Giskes Nidaros.

Medlemsflyttingen beskrives som «systematisk og organisert», av fylkesleder Ingvild Kjerkol.

Stortingspolitiker Jorodd Asphjell har advart Giske mot å bruke «ufine metoder og giftig stemning» etter at lokallaget hans Orkdal fikk flere nye Nidaros-medlemmer.

Bilde av Jorodd AsphjellJorodd Asphjell

– Det å overføre medlemmer mellom lokallagene for taktisk sett å sørge for sin egen nominasjon, er ikke en god arbeidsmetode. Det bør han slutte med, har Asphjell sagt til avisen.

Magnus Aastrøm er medlemsansvarlig i Trondheim Ap, og nestleder i Nidaros sosialdemokratiske forum.

– I den grad medlemsoverføringen er organisert, så er det Nidaros-medlemmer ute i partilagene som har pratet sammen. De ønsker å ha innflytelse der medlemskapet deres teller, og jeg tror de ønsker å støtte Trond på den måte de kan, sier Aastrøm til VG.

Bilde av Magnus AastrømMagnus Aastrøm

Les også: Vil ha Giske tilbake i rikspolitikken: –⁠ Det er på tide

– Nidaros har tilbudt et skjema der medlemmer kan overføre medlemskapet til andre lag, er ikke dette å legge til rette for organisert flytting?

– Det stemmer at vi på samme måte som vi har et innmeldingsskjema, laget et skjema for overflytting til annet lag, for å administrere og organisere disse henvendelsene, og på den måten er det jo organisert, sier han.

Men – i denne nominasjonskampen skjer det mer enn bare delegat-telling.

Anklages for press


I Tydal avlyses valgkampen dersom Giske blir toppkandidat. Nestleder Gunnbjørn Berggård i Tydal Ap sier til VG at motivasjonen som trengs for å stå opp tidlig, stille seg på torget og overbevise folk om å stemme på Giske, ikke finnes der.

Mange tror kritikken mot Trond Giske først og fremst skyldes varslingssaken mot ham i 2018.

Da måtte han gå av som nestleder etter at ni kvinner varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel. I fire av varslene konkluderte Ap med brutt på partiets etiske retningslinjer.

– Det handler ikke først og fremst om metoo, men om arbeidsmetodene han bruker, mener Berggård i Tydal Ap til VG.

Han viser til at digitaliseringsminister Karianne Tung og stortingspolitiker Kirsti Leirtrø har trukket seg fra nominasjonen.

 Helge Mikalsen / VG og Terje Bendiksby / NTBTRAKK SEG: Kirsti Leirtrø og Karianne Tung er lei av uroen i partiet. Foto: Helge Mikalsen / VG og Terje Bendiksby / NTB

Til Adresseavisen beskriver Leirtrø at hun har opplevd et press fra Giske og hans folk. Hun sier at skryt og tilbud kommer på meldinger, men at kjeft og «konsekvenser» er muntlig.

– Spillet og presset arter seg forskjellig. Forventningen av å skulle være med, reaksjonene når jeg ikke er det. Jeg kunne svart at «ja da, alt jeg vil er å være på Stortinget». Men da hadde jeg mistet meg selv. Jeg kan ikke stå i en tredje periode med Giske-bråk, der halve laget forsvinner, sa Leirtrø til avisen.

VG har også snakket med Leirtrø, som sier hun har sagt sitt til Adresseavisen og at hun ikke har noe mer å tilføye.

Giske er presentert for kritikken, men ønsker ikke å svare konkret på den.

 Eirik Røsvik / VGPRESS: Fredrik Sandness kritiserer Trond Giske for skittent spill. Foto: Eirik Røsvik / VG

Lederen i Leirtrøs lokallag Ørland, Fredrik Sandness, støtter henne.

Han har sagt til TV 2 at både Trond Giske og leder i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen har ringt ham for å angivelig få en avtale. Han sier det samme til VG.

– De truet med at hvis ikke vi spilte inn Trond på topp, så kom Trondheim ikke til å støtte Kirsti. Jeg svarte at det kan ikke jeg som partileder gjøre. Det er opp til medlemmene, sier Sandness.

Bilde av Trond GiskeTrond Giske

Trond Giske mener det Sandness sier, ikke stemmer:

– Medlemmene i Ørland hadde allerede i august vedtatt en liste med Leirtrø på topp og meg på andre, det var Trondheim veldig fornøyd med. Trondheims mål var en av de to første plassene, rekkefølgen var ikke viktig. Uken før møtet i nominasjonskomiteen fikk Fredrik beskjed om at Trondheim kom til å støtte rekkefølgen medlemmene i Ørland hadde gått inn for, og det ble godt mottatt.

Skal granske prosessen


Styret i Trøndelag Ap skal nå undersøke om partiets regler har blitt fulgt i nominasjonsprosessen, etter å ha mottatt en rekke henvendelser.

Synspunkter om taktisk medlemsflytting og angivelig press og ubehagelige situasjoner og beskrivelser av Giskes oppførsel, er påstander som skal være meldt inn, ifølge Adressa.

VG har prøvd å kontakte nestleder Emil Raaen i Trøndelag Ap om dette, men han har ikke svart.

Giske ønsker heller ikke å svare konkret på granskingen, men skriver til VG:

– Nominasjonen vil bli avgjort av flertallet blant medlemmene, jeg oppfordrer alle partimedlemmer til å engasjere seg i kommunepartiet der de bor. Jeg er trygg på at alle følger vedtektene, og håper det legges godt til rette for at alle medlemmer får god mulighet til å delta. I Arbeiderpartiet er alle medlemmer like mye verdt.

Har meldt bekymring


Silje Fagerhaug, leder i Namsos Ap, har tidligere sendt inn en bekymringsmelding til fylkesstyret der hun ba dem granske om Giske har trakassert partifeller i nominasjonskampen, skrev TV 2. Dette bekrefter hun til VG.

– Jeg sier ikke at det har skjedd, men jeg mener at det er grunnlag for å undersøke om det foregår trakassering.

Hun viser til samtaler hun har hatt med partifeller og oppslag i media, blant annet med Kirsti Leirtrø.

Bilde av Silje FagerhaugSilje Fagerhaug

Leder i Namsos Arbeiderparti

Fagerhaug, som er jurist, påpeker at hun ikke mener seksuell trakassering, men trakassering etter arbeidsmiljøloven og partiets retningslinjer.

– Ledelsen har et selvstendig ansvar for å undersøke mulig trakassering, og ikke legge ansvaret for å si ifra på varslere, mener Fagerhaug.

– Taper uansett


Det handler ikke lenger om politikk i Trøndelag Arbeiderparti, mener nestleder Gunnbjørn Berggård i Tydal Ap, men om én mann – som tror han kan redde Arbeiderpartiet og få dem tilbake på gamle høyder.

– Giskes støttespillere tror han skal inn og revolusjonere det norske Arbeiderpartiet, men det er en illusjon. Det er nærmest nordkoreansk stil der én person skal utføre mirakler, sier han.

Magnus Aastrøm i Nidaros har troen på Giske.

– Trond er ikke opptatt av sine egne tanker og visjoner, men at politikk skal handle om det folk er opptatt av. Han har en visjon om å ta tydelig standpunkt. Mange synes det er liten forskjell på partiene, og kjenner ikke igjen Arbeiderpartiet, og den tydelige stemmen de var før.

– Er det ikke litt naivt å tro at én mann skal klare å redde Arbeiderpartiet?

– Jeg tror det er naivt å tro at en mann skal gjøre det alene. Det som gjør at mange tror på Nidaros og Trond sitt prosjekt er at han har klart å samle 4500 medlemmer og fått folk som normalt ikke ville gjort det, til å engasjere seg i politikk, sier han.

Berggård mener det nesten ikke spiller noen rolle om Giske kommer seg på Stortinget, eller ei.

– Giske taper uansett. Han vil ikke ha noe parti bak seg i Trøndelag, sier han.

Giske skriver i en e-post til VG at han mener «politikk skal handle om folks hverdag, ikke om politikere»:

– Flere kandidater og ulike meninger er naturlig i en nominasjon. Men vi bør snakke pent om egne kandidater, ikke negativt om andre. Personangrep og anklager bidrar til splittelse og konflikt, og tar oppmerksomheten bort fra de politiske sakene. Folk er lei av intern krangel. Vi bør bruke kreftene på å gi folk bedre råd, god skole og eldreomsorg. Jeg håper alle som driver med personangrep, tar oppfordringen, skriver han i en e-post og fortsetter:

– Som stortingsrepresentant tror jeg at jeg kan bidra til å påvirke partiet i en retning som gjør at vi gjenvinner tillit hos mange av velgerne vi har mistet. Det er ikke lenge siden vi hadde 40 prosent i Trøndelag, men de siste årene er oppslutningen halvert. Det er fullt mulig å nå gamle høyder og sørge for at Norge har en god sosialdemokratisk politikk også i fremtiden.

Bilde av Tips oss!Tips oss!

Vi jobber med politikk i VG. Har du tips til oss om denne, eller andre saker? Kontakt Eirik her, eller Anja her.

Read Entire Article