– Må fikse svakhetene våre

1 month ago 54



EU vil på offensiven mot USA og Kina

BRUSSEL (TV 2): KI-fabrikker med superdatamaskiner skal få Europa på banen igjen i konkurransen med USA og Kina.

 Simon Wohlfahrt / AFP / NTB
KI-FABRIKKER: EU kaster seg på kunstig intelligens for å komme på offensiven konkurransemessig. Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / NTB

Publisert 02.02.2025 22:17

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, presenterte onsdag EUs plan for å kunne konkurrere med USA og Kina de neste årene.

– Kort sagt, de siste 20–25 årene har forretningsmodellen vår vært avhengig av billig arbeidskraft i Kina, billig energi fra Russland og delvis utflagging av sikkerheten. Disse dager er forbi, sa von der Leyen. 

Europa har lavere vekst i produktiviteten enn både USA og Kina.  Samtidig truer president Donald Trump med handelskrig. Og Kina sender en strøm av billige varer til Europa via netthandels-plattformer som Temu, Shein og Wish. 

– Vi må fikse svakhetene våre for å vinne tilbake konkurransekraft. 

KI-fabrikker til disposisjon 

Alt er likevel ikke helsvart i Europa, ifølge EU-kommisjonen. 

Kontinentet har en sterk industri og godt utdannet arbeidskraft. Europa har et felles indre marked.

Hun annonserte en ny og omfattende strategi for kunstig intelligens. 

– Strategien vil også inkludere at vi vil ha såkalte KI -fabrikker, som gir bedriftene våre mulighet til å trene og utvikle modellene sine med superdatamaskiner, sa von der Leyen. 

Hun varslet også nye planer for å utvikle nye bedrifter innen bioteknologi, roboter, romteknologi og flere andre sektorer. 

– Alt dette er fremtidens markeder, understreket von der Leyen. 

Budskapet var at EU må bli sterkere på innovasjon og sørge for mer oppstarts-kapital. 

I dag kommer bare fem prosent av verdens oppstartskapital fra Europa, mens 52 prosent kommer fra USA. Og 40 prosent fra Kina. 

– Vi mangler ikke kapital, sa von der Leyen, da hun presenterte EUs «Konkurransekraft-kompass». 

Europeere sparer langt mer enn amerikanere. 

Skal kutte byråkrati 

Behovet er også sterkt for billig energi for å gjenvinne konkurransekraften i EU-landene. 

 Simon Wohlfahrt / AFP / NTB
KOMPASS: EU-kommisjonens president, Ursula von der leyen og visepresident Stephane Sejourne foran konkurransekraft-kompasset til EU. Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / NTB

EU-kommisjonen varslet at 25 prosent av byråkrati, som hemmer innovasjon skal kuttes for bedrifter. For de minste og mellomstore bedriftene skal lover og regler kuttes med 35 prosent. 

Kritikere har fryktet at EU vil gå tilbake på vedtak for å gjennomføre «det grønne skiftet». For å øke konkurransekraften. 

– Klimaendringer er en realitet. Vi ser at det ødelegger verdier rundt om i verden. Vi står fast ved det grønne skiftet, men vi må være fleksible og pragmatiske, svarte von der Leyen på pressekonferansen. 

I slutten av februar kommer EUs «Clean Industrial Deal», med forslag som skal sikre avkarbonisering, grønn teknologiutvikling og sirkulære forretningsmodeller. 

Senere i år kommer en handlingsplan for å støtte husholdninger og industri gjennom endringene mot mer fornybar energi. Den kalles «Action Plan for Affordable Energy». 

Read Entire Article