Lyn og torden kan virke fascinerende – men det er faktisk livsfarlig. Eksperter advarer om vanlige feil folk gjør under uværet i sommer.

Publisert 14.07.2025 21:59
Juli er tradisjonelt den verste måneden i året for lyn og torden. Tidligere i uken slo det ned 2600 lyn på Innlandet på 24 timer.
Lynnedslagene kan koste deg dyrt i form av materielle skader.
– Det ble meldt lynskader for 151 millioner kroner i fjor sommer, sier pressesjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.
Å bli truffet av lynet kan være fatalt. Sjansen for å overleve er liten, ifølge meteorolog Siri Auganæs.
Slik unngår du å skade deg

Lyn er spektakulært, men livsfarlig. Og det er mange ting man ikke burde gjøre når uværet herjer.
Her er meteorologens beste tips til hvordan du unngår å bli skadet av lynet:
- Hold deg unna åpne områder som sletter, strender, vann og fjelltopper. Lynet slår ofte ned i det høyeste punktet.
- Søk ly innendørs – men ikke under trær. Trær tiltrekker seg lyn, og det kan være livsfarlig å stå under dem under tordenvær.
- Ikke bad eller opphold deg i båt. Vann leder strøm svært godt. Lyn som slår ned i vann kan skade eller drepe selv på lang avstand.
- Ikke lad elbilen når det lyner. Elbilladere er sårbare, og et lynnedslag kan ødelegge bilen og laderen.
- Trekk ut alt som står til lading: Mobiltelefoner, PC-er og annet elektronisk utstyr bør ikke være koblet til strømnettet under tordenvær.
- Følg med på værmeldingen og sjekk hvor lynet er på vei. YR.no har lyn- og nedbørskart som viser lynnedslag i sann tid.
- Hold deg unna vannkraner og dusj. Vannrør i huset kan lede strøm – vent med dusjen til uværet er over.
- Hvis du er ute – legg deg lavt. Er du på tur i fjellet? Kom deg ned i lavere terreng, og legg deg ned hvis du ikke finner ly.
- Hvis du kjenner at håret reiser seg, eller at det er spenning i luften, kan et lyn slå ned i nærheten – kom deg vekk umiddelbart.

– Lynet trenger ikke treffe huset ditt for å gjøre skade

– De fleste tror at lynet må treffe huset direkte for å gjøre skade, men det stemmer ikke, sier Sigmund Clementz, pressesjef i If.
Han opplyser om at lynet i praksis kan slå ned langt unna, og likevel sende en kraftig strøm gjennom strømnettet og inn i boligen din.
Slik unngår du skade av bolig og eiendeler
– Det aller viktigste du kan gjøre for å beskytte hjemmet ditt, er å sørge for at du har overspenningsvern i sikringsskapet, sier Clementz.
Denne enheten beskytter anlegget mot spenningsendringer.
01:17

Husk dette i sommervarmen
– Alle burde ha det, men det var først i 2010 det ble påbudt. Har du eldre bolig, bør du sjekke at du faktisk er beskyttet, oppfordrer Clementz.
– De små «finvernerne» du kjøper i butikken og setter i stikkontakten, har ingen effekt alene. De må brukes sammen med overspenningsvern for å fungere, forklarer han.
Brannfarlig
– Elektronikk kan bli ødelagt av lyn uten at du merker det med en gang, sier Clementz.
– I verste fall kan det føre til skjulte skader som utvikler seg til brannfare, sier han.
– Flimrer lysene, eller du ser misfarging og svidde merker rundt stikkontakter, bør du få en elektriker til å undersøke det, sier Clementz.
Videre forteller han at elektronikk som er koblet til strøm, er mest utsatt for skader. Det gjelder alt fra TV og datamaskin til ladere og robotgressklippere.
– Har du robotgressklipper, bør du huske å koble fra ladestasjonen – den er også en liten datamaskin med finelektronikk.
Forsikringsselskapet sier de fleste innboforsikringer dekker skader etter lynnedslag, inkludert ødelagt elektronikk og innhold i fryseren dersom strømmen går.
– Men husk: Du må betale egenandel, og det gis aldersfradrag på ting som ikke er nye, presiserer Clementz.
I sommer kan lyn slå ned når du minst venter det – og konsekvensene kan bli både farlige og dyre.