Løslater 17-åringen: «Eidsberg fengsel er lite egnet for et barn»

1 month ago 24



 KriminalomsorgenVOKSENFENGSEL: Eidsberg fengsel skal kun brukes til mindreårige innsatte dersom det ikke er plass i ungdomsfengslene i Bergen og Eidsvoll. Foto: Kriminalomsorgen

17 år gammel gutt fortalte om rus i voksenfengsel. Nå blir han løslatt mot meldeplikt.

fredag 6. september kl. 16:10

Det kommer frem i en fersk avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett.

VG skrev om 17-åringen torsdag.

Under et fengslingsmøte fortalte han om rusbruk i Eidsberg fengsel og at voksne innsatte tilbyr ham tunge rusmidler.

Bilde av Bjørn Aksel Henriksen Bjørn Aksel Henriksen 

Forsvarer til 17-åringen

Oslo tingrett besluttet å løslate 17-åringen, men politiet anket avgjørelse videre til lagmannsretten.

«Selv om det, som påpekt i anken, opplyses å være iverksatt tiltak som skal hindre at siktede får tilgang til rusmidler i fengslet, mener lagmannsretten at tingrettens vurdering av at rammene for et forlenget varetektsopphold ved Eidsberg fengsel er lite egnet for et barn med så store atferds- og rusproblemer», står det i kjennelsen.

Videre skriver lagmannsretten:

«Dersom det hadde vært ledig plass ved de spesialtilpassede ungdomsenhetene på Eidsvoll eller i Bergen, kunne dette hatt betydning for utfallet av forholdsmessighetsvurderingen.»

17-åringen blir løslatt mot meldeplikt og rustesting.

 Line Møller / VGREAGERER: Barneombud Mina Gerhardsen Foto: Line Møller / VG

Barneombudet reagerer på at barn fortsatt plasseres i Eidsberg fengsel.

– Da det ble etablert ungdomsplasser i Eidsberg fengsel i 2019, så advarte Barneombudet sterkt mot dette. Rapporten fra Sivilombudet og saken i VG nå viser dessverre at det vi advarte mot, skjedde.

– Det er helt uakseptabelt at barn sitter i fengsel med voksne. Erfaringene vi har viser at ordningen med Eidsberg fengsel som reserve dersom det mangler andre plasser for ungdom er uforsvarlig slik dette forvaltes. Denne må opphøre, sier barneombud Mina Gerhardsen.

Når det er fullt på ungdomsenhetene i Bergen og Eidsvoll, så må det finnes alternativer til varetekt for denne gruppen av ungdommer, mener Barneombudet.

– Det skal være en veldig høy terskel for å låse barn inne. Målet med straffegjennomføring må være å gi ungdom som begår kriminalitet en realistisk mulighet til å komme ut av det livet etter straffen. Da er fengsling med voksne og tilgang på rus i fengsel langt unna løsningen vi trenger, sier Gerhardsen

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article