Jonas sin søster om ny bok: – Flere faktafeil

3 hours ago 1



Kortversjonen

  • Familien til Jonas Aarseth Henriksen reagerer på faktafeil i en ny bok om drapssaken.
  • Forfatteren ønsker tilbakemelding på hva som bør rettes, men familien frykter innvirkning på rettssaken.
  • Forlaget og forfatteren er åpne for å rette feil og har invitert familien til møte.

– Det er flere faktafeil i boken, sier Ida Aarseth Pedersen til VG.

Hun er søsteren til lastebilsjåføren og TikTok-profilen Jonas Aarseth Henriksen (30) som ble funnet skutt og drept i et hytteområde i Nes i Ådal i august i fjor.

Totalt fem personer er siktet i saken, men ingen av dem erkjenner straffskyld.

Rettssaken er berammet i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i slutten av februar neste år – men allerede om et par uker planlegger forlaget Aschehoug å utgi boken «Drapet på Jonas – en beretning om et varslet mord».

Det har skapt reaksjoner blant aktørene i saken – men også hos familien til drapsofferet.

Les også: Nytt bokbråk: Statsadvokat vil utsette Jonas-bok

Ønsker rettferdighet for Jonas

Nylig fikk familien til Jonas Aarseth Henriksen mulighet til å lese bokmanuset før den ble publisert, etter å ha henvendt seg til forfatteren om dette, ifølge søsteren Ida Aarseth Pedersen.

Boken er skrevet av redaktør Stein Morten Lier i podkasten «Avhørt».

– Det er flere sider ved boken som gjør at vi ikke kan stille oss bak den, slik det er nå. Det går på konkrete faktum og hendelser som er beskrevet. Alt er ikke helt korrekt og informasjonen kommer fra ulike kilder, ikke nødvendigvis fra Jonas selv, sier hun.

 FRODE HANSENI SORG: VG traff Ida Aarseth Pedersen ved graven til broren Jonas Aarseth Henriksen like før jul i fjor. Der tente hun et lys for ham. Foto: Foto: FRODE HANSEN

– Hva mener dere er feil?

– Vi har gitt en generell tilbakemelding til forfatteren, men vi ønsker ikke være konkret om hva som bør endres før rettssaken, svarer søsteren.

– Hvorfor ikke?

– Det viktigste for oss – og det vi ønsker oss mest – er rettferdighet for Jonas. Vi er redd for at boken skal påvirke den kommende rettssaken og være uheldig på den måten. Vi vil at rettssaken skal være rettferdig og at i ettertid føler at han fikk rettferdighet, men før det vil vi ikke kommentere saken eller ting i boken, svarer hun.

– Veldig vanskelig

Forfatter Stein Morten Lier er forelagt kritikken fra familien til den drepte 30-åringen.

Bilde av Stein Morten LierStein Morten Lier

Forfatteren påpeker at han aldri har bedt familien om å stille seg bak boken, men at han oversendte manuset for å be dem rette eventuelle ting som var feil.

Det endte med at han fikk en sms hvor det sto at det var faktafeil og gale beskrivelser i boken, ifølge ham.

– Jeg spurte om hva som var feil, men det ønsket de ikke å si. Da blir det veldig vanskelig. For at jeg skal kunne gjøre noe med det, må jeg vite hva som er feil, sier han og fortsetter:

– Når de ikke vil svare, så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med det.

Lier understreker at boken ennå ikke har gått i trykken.

– Forlaget har invitert familien inn for å gå gjennom disse tingene. Vi er absolutt åpne for å rette feil om vi blir gjort oppmerksom på det. Familien har en stående invitasjon.

Familien til den populære lastebilsjåføren og TikTok-profilen har gitt beskjed til forfatteren om at de ikke vil konkretisere faktafeilene de mener å ha funnet i boken.

– Det er for belastende for oss nå, så vi ønsker ikke det, sier hun.

– Flere gode poenger

Søsteren understreker at det også er flere gode poenger i boken om broren og drapet som rystet lokalsamfunnet på Hønefoss for et drøyt år siden.

– Det er ikke boken i seg selv som er problemet, men utgivelsestidspunktet og at Jonas ikke er her selv til å kommentere det som blir skrevet, sier hun.

Forfatter Lier svarer:

– De må gjerne kritisere utgivelsestidspunktet, men vi er uenige i det. Vi mener at det er ting som er viktig å få frem før rettssaken starter.

– Hvilke ting?

– Dette med at politiet ikke gjorde noe med truslene mot Jonas i to år. Han var helt fortvilet, og nå er det det samme politidistriktet som skal etterforske drapet hans. Det mener jeg er spesielt. De vil selvsagt ha en interesse i at det blir tonet ned at de ikke gjorde jobben sin.

Påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, er forelagt uttalelsen til Lier.

– Vi ønsker ikke å bidra til Liers prosjekt, og ser ingen grunn til å kommentere hans påstander. Vi er opptatt av å ha tett og direkte kontakt med de pårørende, også hva gjelder håndtering forut for drapet, skriver Abrahamsen i en SMS.

– Ønsker selvsagt å få klarhet

Forlagssjef for sakprosa i Aschehoug, Live Thorsen, skriver i en SMS at de har sendt manus i god tid før publisering til en rekke personer som er omtalt i bokmanuset som Stein Morten Lier jobber med – inkludert de siktede i saken og Jonas’ familie.

– Det har vi gjort nettopp fordi vi ønsker deres synspunkter, innsigelser og for at de kan påpeke eventuelle feil og mangler som vi kan ta stilling til før vi publiserer boken.

Thorsen skriver at de ikke har fått noen tilbakemelding på feil fra familien, men at de registrerer via media at de mener det eksisterer feil.

– Vi ønsker selvsagt å få klarhet i disse og få rettet dem opp før boken kommer ut – når vi får vite hva det gjelder. Det en av grunnene til at vi har bedt dem om å lese og komme med tilbakemelding. Vi har også invitert dem til et møte med både forfatter og forlag av samme grunn.

Om kritikken av utgivelsestidspunkt, svarer Thorsen:

– Vi jobber nå med å få ferdig boken og så kan vi ta stilling til utgivelsestidspunktet. Vi har også mottatt en henvendelse fra statsadvokaten som vi skal ta stilling til og svare på.

Read Entire Article