Israel har vedtatt sanksjoner mot storavis: – Ren politisk sensur

2 hours ago 4



 Ronen Zvulun / Reuters / NTBStatsminister Benjamin Netanyahu, her under en debatt i nasjonalforsamlingen Knesset. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB

Søndag vedtok regjeringen i Israel å boikotte Israels eldste avis. Midtøsten-eksperter beskriver det som enda et steg videre i en udemokratisk retning.

Mandag 25. november kl. 13:04

– Vi ser nok et eksempel på hvordan Netanyahus regjering ødelegger det som en gang var en demokratisk stat, en velferdsstat og en stat med ytringsfrihet – vel å merke for landets jødiske innbyggere, sier historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved UiO til VG.

Hun kaller beslutningen «nok en spiker i kisten» for det israelske demokratiet.

Det er ikke første gang Israel slår ned på medier: Israel stormet Al Jazeeras kontorer på Vestbredden i september, og beordret dem om å stenge. Waage viser også til at Israel nekter journalister adgang til Gaza.

– Nå ser vi hvordan de forsøker å undergrave den mest regjeringskritiske avisen i Israel. Det er jo ren politisk sensur, på nivå med den typen politikk som føres av andre totalitære regimer.

Bilde av Hilde Henriksen Waage Hilde Henriksen Waage

Historieprofessor på Universitetet i Oslo (UiO) med Midtøsten som spesialfelt.

– Vil ikke gi seg

Søndag vedtok nemlig den israelske regjeringen å innføre sanksjoner mot storavisen Haaretz: Alle statsfinansierte aktører har nå fått beskjed av myndighetene om å kutte kontakten med avisen, og ikke reklamere der lenger.

I en uttalelse svarte avisen med å kalle det en opportunistisk beslutning som gikk igjennom regjeringen uten en juridisk vurdering.

– Som sine venner Putin, Erdogan og Orban prøver Netanyahu å fortie en kritisk, uavhengig avis. Haaretz vil ikke gi seg og vi vil ikke forvandles til en regjeringsbrosjyre som publiserer meldinger godkjent av regjeringen og dens leder, skrev de videre.

Som grunn for vedtaket oppgir regjeringen at Haaretz har publisert flere artikler som har «skadet legitimiteten til staten Israel og dens rett til selvforsvar». De viser også spesifikt til en uttalelse Haaretz-utgiver Amos Schocken kom med på en konferanse, som de kaller en støtte til terrorisme.

Der anklaget Schocken Israel for å drive apartheid overfor den palestinske befolkningen, og uttrykket støtte til «palestinske frihetsforkjempere». Han ble anklaget for å ha uttrykt støtte til Hamas, men presiserte selv at det ikke var dette han mente med «palestinske frihetsforkjempere».

– Jeg tror det er få som egentlig trodde at det var det han mente, men det var en gavepakke til de som er kritiske til Haaretz, så lenge man greide å selge det som at han forsvarte Hamas, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO).

Mange reformer

Waage viser til de mange reformene Netanyahus regjering har innført, som flere ganger har utløst store protester i Israel.

– Dette er nok et eksempel på en veldig negativ utvikling, som sikter mot et Israel med et mye mer totalitært ansikt, sier hun.

I begynnelsen av 2023 demonstrerte over 100.000 israelere flere ganger mot Netanyahus reformer av rettsvesenet, som fikk sterk kritikk. Demonstrasjonene varte i over et halvår, og er de mest intense demonstrasjonene landet har sett.

 ABIR SULTAN / EPA / NTBBildet viser en av demonstrasjonene mot lovendringene regjeringen ville innføre i mars 2023. Foto: ABIR SULTAN / EPA / NTB

Sist 7. november godkjente Israel en ny lov som gir utdanningsdepartementet myndighet til å sparke lærere som de mener «identifiserer seg med terrorhandlinger».

Også Tuastad viser til Netanyahus mange reformer og lovendringer.

– Man har hele tiden sett at noen elementer av rettsstaten i Israel har vært truet med ulike reformer, blant annet ved å endre høyesteretts rolle. Det er en del uttrykk for illiberalitet i Israel.

Bilde av Dag Henrik TuastadDag Henrik Tuastad

Førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Det er ulike stemmer

Han viser også til at det er israelske bosettere som bekler posisjonene som både finansminister og sikkerhetsminister i Netanyahus regjering.

– De har i økende grad har bevæpnet bosettere på Vestbredden og integrert dem i sikkerhetsapparatet. Dette er et ledd i å innskrenke den liberale rettsstaten, sier han.

Han mener det både er en økende polarisering og rasisme i det israelske samfunnet. Samtidig mener han man ikke bør «ta helt av» av beslutninger som å boikotte Haaretz.

– Det er noen grep den mest høyreorienterte demokratisk valgte regjeringen i Israel tar, sier han, og legger til:

– Det er mange som setter pris på Haaretz internasjonalt, og avisen er jo også et uttrykk for at det er en pluralisme i Israel: Selv om du har de illiberale ultranasjonalistene, er det også ulike stemmer der.

Read Entire Article