Flere ungdommer har fått innkallingen til førstegangstjenesten trukket tilbake etter forsvaret ikke har ferdigbehandlet sikkerhetsklareringen.
Mandag 25. november kl. 14:28Den siste uken har VG skrevet saker om Gunde Tumelionis (19) og Edrinn Brahimi (19) som begge har flerkulturell bakgrunn og to måneder før de skulle avtjene verneplikten har fått innkallingen trukket tilbake.
Årsak? Forsvaret har ikke ferdigbehandlet sikkerhetsklareringen.
Men nå snur Forsvaret.
– De som har fått annullert sin innkalling til førstegangstjeneste grunnet ikke avgjort sikkerhetsklarering, som skulle hatt oppstart i januar 2025, vil nå bli kalt inn og få muligheten til å gjennomføre førstegangstjeneste, opplyser Aleksander Engborg Hage i kommunikasjonsenheten i Forsvarsstaben til VG.
– Forsvaret ser at gjeldende praksis ikke har vært tilfredsstillende, legger Engborg Hage til.
I kjølvannet av artiklene har VG fått en rekke henvendelser fra unge i samme situasjon.
I annulleringsbrevene sto det følgende:
«Forsvaret har ikke kommet til en avgjørelse i din sak, og innkallingen til tjeneste annulleres derfor. Vi beklager så mye de ulemper dette medfører for deg.»
Avklaringen på om man er sikkerhetsklarert eller ikke skal gis senest to måneder før en vernepliktig starter på førstegangstjenesten.
Les også: Forsvaret nekter Gunde (19) førstegangstjeneste: – Begynte å hylgråte
Flere har også refset forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
– Forsvaret må gjøre individuelle vurderinger av hver sak, og sette av ressurser for å få unna sikkerhetsklareringen raskere. Forsvaret skal vokse mye de neste årene. Manglende klareringskapasitet vil bli et stort problem, uttalte Eriksen Søreide i et VG-intervju.
Også Nils T. Bjørke (Sp), medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget og saksordfører i EOS-utvalget, har i intervju med VG ment at det er noe som ikke fungerer:
– Dette er ikke i tråd med slik det skal være. Det skal være individuell behandling av sikkerhetsklarering.
Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo (UiO) har på sin side uttalt til VG at praksisen kan være ulovlig.
– Hvis det tar «uforholdsmessig» tid slik at de med en annen bakgrunn blir rammet på en uforholdsmessig måte, kan det være ulovlig diskriminering å annullere innkallingene, sa Graver i intervjuet.
Diskrimineringssaker er bevismessig krevende, opplyste jusprofessoren.
– Et sentralt spørsmål vil være hvor lang tid tar det å sikkerhetsklarere personer med ren norsk bakgrunn.