Politisk drama over – vil godkjenne fritakssøknad fra ordfører

2 hours ago 2



 Marie von Krogh / VG Foto: Marie von Krogh / VG

Ordfører-dramaet går mot en slutt. Nå er det flertall for å godta fritakssøknaden til Stavanger-ordfører Sissel Hegdal.

fredag 11. oktober kl. 21:28

Stavanger-ordføreren har endret fritakssøknaden sin og bekrefter at hun ikke vil fortsette som ordfører.

Gjennom fredagen har flere og flere partier bekreftet at dette gjør at de snur, og vil godkjenne søknaden om fritak fra ordførervervet i mandagens bystyremøte.

Det vil bety at de den siste månedens politiske drama i oljebyen nærmer seg slutt.

– Nå er den (søknaden, journ.anm.) i henhold til kommuneloven og kan innvilges, skriver Venstres gruppeleder Mette Vabø i en SMS.

Også Arbeiderpartiet heller mot å stemme for.

– Det er i hvert fall min anbefaling til gruppen, sier Aps gruppeleder Dag Mossige, som sier at endelig avgjørelse blir tatt på partiets formøte mandag.

 Emilie Rydning / VGHegdal og en partifelle på vei inn i et møte etter det ble kjent at hun ville trekke seg som ordfører i september. Foto: Emilie Rydning / VG

– Oppriktig ønske om at den innvilges

Fritakssøknaden Hegdal har sendt inn om å fratre vervet som ordfører blir dermed etter all sannsynlighet blir godkjent i bystyret mandag.

– Etter å ha hatt gode møter med samarbeidspartiene og SV torsdag, har jeg i dag bestemt meg for å legge til mer utfyllende tekst i min søknad om fritak fra ordførervervet. Målet mitt er at søknaden skal være så holdbar at flest mulig av bystyrets medlemmer kan godkjenne den, og at den er fullt ut i tråd med kommunelovens vilkår, skrev ordfører Sissel Hegdal i en uttalelse.

– Jeg har et oppriktig ønske om at søknaden innvilges og at jeg fritas fra vervet som ordfører i Stavanger.

Hun sier at de siste ukene har vært krevende.

– Etter torsdagens møter og mediepress har det blitt klart for meg at det vil være en for stor belastning for meg personlig å fortsette i ordførervervet.

Det har Hegdal lagt til i fritakssøknaden sin. I kommuneloven heter det at det skal være «til vesentlig ulempe» for ordfører å fortsette dersom det skal innvilges fritak. Det åpner Hegdal nå for.

Dette er ordfører-saken i Stavanger

Sissel Knutsen Hegdal innrømte misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen 2023 i et større intervju med Stavanger Aftenblad.

Det er snakk om et beløp på 51.148 totalt. Dette er tilbakebetalt, opplyste Høyres stortingsgruppe i en pressemelding.

Politiet har åpnet etterforskning mot Hegdal på fire av de ni forholdene Høyre har meldt inn.

Det har vært svært uklart hvorvidt Hegdal ønsker å ta kampen om å fortsette som ordfører. Like etter hun trakk seg, åpnet hun for å fortsette.

Kommunedirektøren i Stavanger har innstilt på å ikke innvilge søknaden om fritak.

Da Sissel Hegdal leverte søknad sin om fritak fra ordførervervet, tenkte nok mange at sagaen gikk mot en slutt. Men så meldte RA Stavanger at hun hadde endret sin fritakssøknad:

«Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet», står det nå.

Fordi det i kommuneloven står at en ordfører kun kan få fritak dersom det er en vesentlig ulempe å ha vervet, innstilte kommunedirektøren i Stavanger på å avslå søknaden hennes.

Da ble flere partier usikre på hva de skal stemme når søknaden om fritak skal behandles av bystyret.

– Vi kan jo ikke bryte loven, sa Aps Dag Mossige til VG lørdag.

Fredag formiddag har Hegdal altså igjen oppdatert søknaden sin. Kommunedirektøren har nå anbefalt at søknaden godkjennes.

Det betyr at det likevel kan blir flertall for å godkjenne søknaden.

Politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, Harald Birkevold, har kalt det politiske spillet «en slags lavbudsjetts Game of Thrones».

Tydelig på borgerlig side

Høyre og Frp har hele tiden vært tydelig på at de vil innvilge søknaden.

– Bystyregruppen til Frp står enstemmig på det vi tidligere har uttalt. Søknaden innvilges, skriver Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen i en SMS.

Det er på bystyremøtet mandag klokken 14.00 at det hele formelt skal avgjøres. Etter dette, vil Stavangers ordfører mest sannsynlig hete Tormod Losnedal (H).

– Jeg er veldig glad for at dette løste seg på beste vis i dag, og at søknaden ble oppdatert så vi kan innvilge den på mandagen, sier Høyres gruppeleder Hilde Karlsen.

– Alle i borgerlig flertall har bekreftet at flertallet består og at de kommer til å stemme for fritakssøknaden, bekrefter hun.

 Emilie Rydning / VGHøyres gruppeleder Hilde Karlsen. Foto: Emilie Rydning / VG

– Hva har endret seg?

– I utgangspunktet hadde Sissel skrevet en søknad som kommunedirektøren anbefalte at vi måtte avslå. Men medietrykket har tatt seg opp den siste uken, og hun har skrevet et nytt notat der hun sier at det er en vesentlig ulempe for henne med å fortsette med medietrykket som er nå. Da har kommunedirektøren innstilt på at søknaden kan godkjennes, svarer Karlsen.

– Du snakker om medietrykket som grunn. Har dere i Høyre påvirket henne på noen måte?

– Ikke i utgangspunktet. Vi hadde et møte med henne i går der vi snakket sammen. Det var et godt møte der vi ga henne våre perspektiver.

– Blir Stavangers neste ordfører nå Tormod Losnedal?

– Det ser sånn ut, og det er vi glade for.

– Denne saken har virket å være avgjort før. Er det muligheter for at det kommer nye vendinger inn fra sidelinje nå før mandag?

– Nei, jeg håper vi får avsluttet denne saken på mandag. Men ingenting er avgjort før vi får gjennomført møtet på mandag, avslutter Karlsen.

Tormod Losnedal har ikke besvart VGs henvendelser.

Read Entire Article