Kvinne skutt og drept: – Vi er knust

1 month ago 17



En 26 år gammel tyrkisk-amerikansk kvinne ble skutt og drept under en demonstrasjon mot israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

 PrivatAysenur Ezgi Eygi ble skutt og drept på Vestbredden. Foto: Privat
fredag 6. september kl. 19:00

Tyrkia, som fordømmer drapet, har identifisert kvinnen som Aysenur Ezgi Eygi og sier at hun ble drept av israelske okkupasjonssoldater.

Også en demonstrant som AP har snakket med, sier han var vitne til at soldatene drepte 26-åringen.

Det palestinske nyhetsbyrået Wafa skriver at kvinnen ble skutt i hodet av israelske styrker under en demonstrasjon i Beita sør for Nablus på Vestbredden.

I tillegg til den drepte kvinnen skal en ung palestinsk mann ha blitt brakt til sykehus med lettere skader.

Den israelske hæren erkjenner å ha åpent ild under demonstrasjonen og sier skuddene var rettet mot noen som kastet stein mot soldater. Hæren sier de undersøker meldinger om at en utenlandsk statsborger ble drept som et resultat av skytingen.

USA beklager

USAs utenriksdepartement kaller Eygis dødsfall for tragisk og sier de er i ferd med å innhente mer informasjon om hendelsen. Utenriksminister Antony Blinken sier han beklager dødsfallet dypt og at USA skal «gjøre det som trengs».

– En amerikansk solidaritetsaktivist ankom sykehuset med skuddskader i hodet, og vi erklærte hennes martyrdød rundt klokken 14.30, sier sjef Fouad Nafaa for Rafidia-sykehuset i Nablus til AFP.

Eygi var medlem av den propalestinske organisasjonen International Solidarity Movement (ISM). Hun var i Beita for å delta i den ukentlige demonstrasjonen mot israelske bosetninger, opplyser ISMs medgrunnlegger Neta Golan.

– Vi er knust etter å ha hørt at hun døde av skadene. Må hun hvile i fred, og må hennes mordere bli holdt ansvarlige, skriver Husam Zomlot på X. Han er Palestinas representant i Storbritannia.

ISM-aktivister drept før

Eygi er den tredje ISM-aktivisten som har blitt drept siden 2000. Gruppens medlemmer stiller seg ofte mellom israelske soldater og palestinere for å prøve å hindre at den israelske hæren rykker inn mot demonstrantene. Amerikanske Rachel Corrie og britiske Tom Hurndall, som ble drept av israelske styrker i Gaza våren 2003, var begge ISM-aktivister.

Den aktuelle demonstrasjonen skal ha vært mot en bosetning i den palestinske landsbyen Beita, som ligger nord for Ramallah på Vestbredden. Det er jevnlige demonstrasjoner der, og disse har flere ganger tidligere blitt voldelige.

En annen amerikansk statsborger hevder at han i juli ble skutt i beinet av israelske styrker mens han forsøkte å løpe unna skudd og tåregass.

Les også

Read Entire Article