Kunstverket kastet ved et uhell

2 weeks ago 14



Nederland:

Ble funnet i søppelet. Kunstverket er nå stilt ut på en hedersplass.

 LAM museum
KASTET: Det var ikke alle som hadde fått med seg at dette var kunst. Foto: LAM museum

Publisert 08.10.2024 13:38

Kunstverket «All the good times we spent together» – som kan bli oversatt til «Alle de gode stundene vi tilbrakte sammen» – ble ved et uhell fjernet fra utstillingsplassen sin og kastet i bosset. 

Det var en nyansatt mekaniker ved det nederlandske museet LAM i Lisse som kastet kunstverket signert den franske kunstneren Alexandre Lavet.

Flere medier, inkludert britiske The Guardian, har omtalt hendelsen, som museet selv gikk ut med i en pressemelding.

Kunstverket, som ved første øyekast ser ut som to tomme og bulkete ølbokser, er egentlig nøyaktig håndmalte med akrylmaling og krever ifølge museet «mye tid og innsats å lage». 

– For kunstneren symboliserer boksene kjære minner sammen med venner, skriver museet.

Mekanikeren, som så kunstverket utstilt i en heissjakt, antok at det var søppel og kastet det.

Museet plasserer ofte kunstverk på uvanlige steder for å overraske besøkende, forklarer talsperson Froukje Budding ved museet til nyhetsbyrået AFP.

Lavets kunstverk var plassert i heissjakten for å se ut som at det var etterlatt av bygningsarbeidere.

SØPPEL? Slik så kunstverket ut før det ble fjernet av mekanikeren. Museet er ikke sinte på mekanikeren som fjernet dem fra heissjakten. Foto: LAM museum / AFP
SØPPEL? Slik så kunstverket ut før det ble fjernet av mekanikeren. Museet er ikke sinte på mekanikeren som fjernet dem fra heissjakten. Foto: LAM museum / AFP

– Han gjorde bare jobben sin i god tro. Og på en måte er dette et eksempel på effektiviteten til Alexandre Lavets kunst, sier museumsdirektør Sietske van Zanten.

Det var kurator Elisah van den Bergh som oppdaget at «boksene» ikke var på utstillingsstedet. Hun fant dem så i søppelsekk, som var klar til å fjernes. Ingen av boksene hadde skader.

Museet har nå midlertidig plassert kunstverket på en mer tradisjonell sokkel.

– Vil ville gi dem deres øyeblikk i spotlighten, sier van den Bergh. 

KUNNE DU BLITT LURT? Slik ser en del av kunstverket ut på nært hold. Foto: LAM museum / AFP
KUNNE DU BLITT LURT? Slik ser en del av kunstverket ut på nært hold. Foto: LAM museum / AFP

Museet forklarer i pressemeldingen at de forsøker å oppmuntre besøkende til å se hverdagslige gjenstander i et nytt lys. 

Ved å plassere kunstverk på uventede steder, forsterker de denne opplevelsen og holder besøkende på tå hev, skriver de.

Bedding antyder at «boksene» sannsynligvis ikke vil bli værende på den tradisjonelle sokkelen lenge. 

– Vi må tenke nøye gjennom hvor vi skal plassere dem neste gang, sier hun.

Hendelsen føyer seg inn i rekken av uheldige episoder som har rammet kunstverk i gallerier og museer, skriver The Guardian.

I 2023 spiste en mann, som hevdet han var sulten, en banan som var tapet til veggen som en del av en installasjon av den italienske kunstneren Maurizio Cattelan i et galleri i Seoul. 

Og i 2011 ødela en overivrig renholder i Tyskland et moderne kunstverk verdt flere millioner kroner, fordi hun mente det trengte en grundig vask.

Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV 2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her.

Read Entire Article