Tør ikke lenger ringe politiet: – Ryktet går fort

3 hours ago 3



ALPINE, TEXAS/BERGEN (TV 2): Smuglerruten til narkokartellene går rett gjennom gården til Coy. Men etter en spesiell hendelse har han sluttet å melde fra om mistenkelige bevegelser.

 Frode Hoff / TV 2
COWBOY: Coy Wienbar er en ekte cowboy og rancheier. Ranchen hans grenser til Mexico i sør. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 27.10.2024 22:32 Sist oppdatert 11 minutter siden

Når Coy Wienbar ser noe mistenkelig hjemme på ranchen, så velger han å se vekk. Det er lenge siden han valgte å ringe for å melde fra.

Familieranchen ligger helt sør i Arizona. I enden av eiendommen er gjerdet som skiller USA fra Mexico. En av narkokartellenes smuglerruter går tvers gjennom eiendommen hans.

– Vi har grensegjerdet i enden av eiendommen, men det stopper dem ikke. De er noen oppfinnsomme røvere, sier han og ler.

Drepte naboen

Han ler, men bakteppet er alvorlig. Dette er kriminelle nettverk man ikke vil komme i konflikt med. 

 Frode Hoff / TV 2
UTFLUKT: Coy Wienbar har tatt med seg ungene på rodeo for å gi dem en fin avveksling fra hverdagen på hjemmeskole. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Problemet er at hvis man ringer grensepatruljen, så går ryktet fort til narkokartellene at folkene på denne ranchen ringer politiet, og da blir de forbanna på deg. 

Det tar han ikke sjansen på.

– Jeg holder meg bare unna alt det der, sier firebarnsfaren. 

Kartellene er ikke interessert i bråk. Så lenge de får operere uforstyrret, så truer de ikke noen. Men Wienbar er ikke i tvil om at de kunne gjort livet veldig surt for bøndene i området hvis de ville. 

– Hvis man hindrer dem i å ta med seg mennesker over grensen, kan det straffe seg. For noen år siden var det en rancheier som ble drept, sier han. 

– Etter det lar jeg migrantene bare passere. 

Overvåker politiet

Sheriff Ronny Dodson bekrefter at narkotikakartellene setter preg på hverdagen i grenseområdet. 

 Frode Hoff / TV 2
SHRIFFEN: Ronny Dodson har vært sheriff i Brewseter County i 23 år. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Narkotikakartellene setter preg på området, men de holder seg i skyggene og unngår bråk som gjør at de får uønsket oppmerksomhet, sier Dodson til TV 2. 

Han forteller at unge menn uten arbeid kjører rundt i digre biler på oppdrag for kartellene. De er såkalte speidere som varsler kartellene hvor politi eller grensevakter befinner seg. 

– Kartellene vet at politiet er på vei, før vi i det hele tatt har forlatt byen, forklarer sheriffen. 

 Frode Hoff / TV 2
RODEO: Her samles ekte cowboyer fra rancher i distriktet for sosialt samvær og konkurranser. Foto: Frode Hoff / TV 2

Sheriffen, som er våpenhandler på si, sier at de har teknologi som har gjort det vanskelig for smuglerne å få narkotika inn over grensen. 

I valgkampen lover begge presidentkandidater strengere grensekontroll, men Donald Trump går lengst i retorikken. 

Lover hevndrap på amerikanere

Det siste året har han lovet krig mot kartellene, og sier at den skal føres på meksikansk jord.

Dette er en påstand narkotikakartellene tar med knusende ro. Sjefen for det mektige Sinaloa-kartellet advarer amerikanerne med at kartellene vil inngå allianse hvis USA går til krig mot dem.

 SVT via EBU
KARTELLBOSS: Lederen for det mektige Sinaloa-kartellet i Mexico lover blodbad hvis USA går til krig mot dem. Foto: SVT via EBU

– De kan sende hvem de vil over grensen. Vi venter på dem, sa lederen for Sinaloa-kartellet i Mexico til SVT tidligere i år. 

– For hver meksikaner de dreper, vil jeg drepe hundre amerikanere, sa han. 

Kartell-lederen forteller at de er bevæpnet til tennene og at de fleste våpnene de har kommer fra USA. Han bekrefter også at de har en mengde speidere inne i USA. 

Heller mot Trump

Tilbake i Alpine har rancheier Wienbar en hyggelig dag sammen med barna. Det nærmer seg valg, og mange i miljøet er konservative republikanere. Men rancheieren er ikke så sikker. 

 Frode Hoff / TV 2
FRIDAG: Barna til Coy Wienbar går på hjemmeskole. Turen til rodeoen tok åtte timer, men er en viktig utflukt for at ungene skal få komme seg ut og møte andre barn. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Jeg gjør mange av vennene mine sinte, for jeg er ikke fan av Trump, sier han til TV 2.

– Han er ikke tidenes verste president, men han gjorde ikke så mye bra i sin presidentperiode. Han økte utgiftene og statsgjelden. Han er årsaken til inflasjonen siden han tillot å trykke opp masse ekstra penger under pandemien. 

Men noe mener han er positivt med Trump. 

– Han har nok fått folk klar over hvordan myndighetene opererer. Men jeg tror ikke han er svaret som løser alle problemene våre, sier han. 

Wienbar ser på seg selv som liberal, og han ønsker minst mulig innblanding fra myndighetene. 

Når han skal avlegge sin stemme, må han velge mellom to kandidater han ikke liker.

– Trump er kanskje det minste av to onder, sier han.  

Read Entire Article