Kun de norske kabinansatte i SAS streiker. Her er hvorfor.

1 month ago 38



De norske kabinansatte i SAS har stått i kø hos Riksmekleren siden mai.

Slik så infotavlene på Gardermoen ut under pilotstreiken i juli 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 23.08.2024 16:55

Kortversjonen

820 kabinansatte i SAS Norge tas ut i streik fra onsdag neste uke. Det er absolutt alle medlemmene i de to norske kabinforeningene.

Da vil nesten alle SAS-fly i Norge stå på bakken. Men både i Sverige og Danmark vil SAS fortsatt fly.

Det er foreløpig høyst usikkert hvordan flyvninger i, og til og fra, våre to naboland blir påvirket av den norske konflikten.

De to foreningene for svenske og danske kabinansatte i SAS skal først forhandle om lønn og arbeidsvilkår igjen våren 2025.

At det ble streik nå på tampen av august for de norske kabinansatte, skyldes ifølge Parats kabinforening køordningen hos Riksmekleren.

– Vår toårige avtale gikk ut 31. mars. Deretter forhandlet vi frem til det ble brudd i mai. Etter det har vi stått i meglingskø hos Riksmekleren, sier Martinius Røkkum som er leder for SAS Norge Kabinforening.

– At det ble streik akkurat nå er ikke noe vi har planlagt, men en konsekvens av at meglingen vi ble tildelt 21. og 22. august ikke lykkes.

Martinius Røkkum i SAS Norge Kabinforening Foto: Vetle Daler/Parat

Har toårige avtaler

Det er flere ulike foreninger for kabinansatte under SAS-paraplyen. To norske, én svensk og én dansk for SAS Scandinavia, samt egne fagforeninger for de kabinansatte i datterselskapene SAS Connect og SAS Link.

Da SAS kom under såkalt konkursbeskyttelse i USA tilbake i 2022, fikk flyselskapet pilotene med på en tariffavtale som varer i hele 5,5 år. Pilotene har derfor såkalt fredsplikt fredsplikt En plikt for tariffavtalens parter og deres medlemmer om å avstå fra, og aktivt motvirke, bruk av kampmidler som streik o.l. mens tariffavtalen gjelder.helt frem til 2027.

En så langvarig tariffavtale gikk ingen av foreningene til de kabinansatte med på.

De to norske foreningene inngikk isteden en toårsavtale høsten 2022. De svenske og danske kabinforeningene inngikk så begge toårige avtaler våren 2023. Deres avtaler går ut i mars 2025.

Lennart Selggren, leder for den svenske kabinforeningen i SAS. Foto: Unionen.se

– Aldri et godt tidspunkt

De norske kabinansatte streiker derfor «alene». Men samlet utgjør de to norske foreningene opp mot halvparten av alle kabinansatte i SAS (unntatt Connect og Link).

SAS er for tiden inne høysesongen for flyvninger. Flyselskapet er akkurat på vei ut av både amerikansk og svensk konkursbeskyttelse etter å ha fått inn nye eiere og ny kapital.

– SAS sier at tidspunktet er svært uheldig for en streik nå?

– Det er aldri et godt tidspunkt for en streik. Spørsmålet bør heller være: Når er det riktige tidspunktet for å gi sine ansatte anstendige arbeidsvilkår?

Det svarer Lennart Selggren, leder for SCCA (Scandinavian Cabin Crew Association).

De svenske og danske foreningene sier de støtter helhjertet opp om sine norske kolleger. I en felles uttalelse fra SCCA og deres danske kolleger i CAU (Cabin Attendants Union) heter det:

– CAU og SCCAs medlemmer opplever mange av de samme problemstillingene og støtter derfor våre norske kolleger i deres kamp for bedre vilkår. Kabinansatte i Skandinavia er i en situasjon med forverrede forhold, uforutsigbarhet og usikkerhet i forbindelse med å opprettholde våre arbeidsplasser på skandinaviske premisser i fremtiden.

Ikke SAS Connect og Link

Det er flyvninger med norske kabinansatte på SAS-fly under morselskapet SAS Scandinavia som nå rammes.

Flyvninger med SAS’ to mindre datterselskaper SAS Connect og SAS Link rammes derimot ikke. Norske kabinansatte ombord på flyvninger foretatt av Connect og Link er organiserte i egne fagforeninger.

I Norge utgjør dette imidlertid kun et lite antall flyvninger.

Hos SAS kan man ikke si noe om hvor mange flyvninger som vil rammes i helgen og utover i neste uke. De ber sine kunder følge med på SAS’ nettside som angir flystatus for SAS-flyvninger til enhver tid.

Foreløpig står det der «planlagt» også på absolutt alle flyvninger på onsdag til uken.

Read Entire Article