Kritiserer vedtak om alkoholnekt: – Klønete

3 weeks ago 14



– Dette har blitt en sak som plutselig handler om noe helt annet enn saken, og det er synd, forteller Torkild Strandvik, lokalpolitiker fra Venstre i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand.

TV 2 har tidligere skrevet om Prinsdal Seniorsenter i Oslo som blir nektet å selge alkohol til de eldre på hyggetreffene deres. 

Seniorsenteret har før kunnet søke om ambulerende skjenkebevilling. Det betyr at de får en skjenkebevilling for alkohol under et spesifikt arrangement. 

Dette kan de ikke lenger gjøre. 

Det er bydelsadministrasjonen- og direktøren som har fattet det nye vedtaket i bydel Søndre Nordstrand. 

 Ifølge Strandvik har dette skjedd uten at resten av bydelsutvalget visste om det. 

– I et demokrati er det ikke administrasjonen som skal ta slike avgjørelser, sier Strandvik.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
ALKOHOLNEKT: Prinsdal Seniorsenter fikk ikke servere vin på ost og vin-kveld. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Visste ikke om det

Den 5. september hadde Prinsdal Seniorsenter planlagt et hyggetreff med ost og vin. Kommunen hadde gitt senteret tillatelse til servering på arrangementet, og ost og vin hadde blitt kjøpt inn av de ansatte. 

På morgenen samme dag fikk brukerne av senteret beskjed om at hyggetreffet hadde blitt avlyst. Til stor forvirring og misnøye. 

Årsaken er at bydel Søndre Nordstrand nå nekter seniorsenteret salg av alkohol på dette arrangementet og alle fremtidige arrangementer.

Avgjørelsen om å ikke selge alkohol på seniorsenteret ble tatt i et ledermøte 3. september.

– Det jeg ikke forstår er hvorfor administrasjonen valgte å overprøve en søknad som seniorsenteret hadde sendt til næringsetaten, som ble godkjent, forteller Strandvik. 

 Ellen Johanne Jarli
POLITIKERNES OPPGAVE: Torkild Strandvik, lokalpolitiker fra Venstre i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand, sier at det ikke er administrasjonens rolle å vedta nye bestemmelser. Foto: Ellen Johanne Jarli

I Oslo er det Næringsetaten som er ansvarlig for å behandle og godkjenne søknader om ambulerende skjenkebevillinger.

Bydelsdirektøren har dermed overstyrt denne tillatelsen.

– Klønete

I tillegg har bydelsdirektøren tidligere sagt at vedtaket ble fattet på «prinsipielt grunnlag».

Ifølge Strandvik er slike prinsippvedtak ikke opp til administrasjonen, men til politikerne i bydelsutvalget. De ble ikke informert om avgjørelsen i forkant. 

– Vi fikk ikke informasjon om dette før søndag kveld (08. september). Da fikk vi en mail fra en bruker som fortalte at de ble nektet alkohol på seniorsenteret. Onsdagen etter fikk vi en redegjørelse fra direktøren. 

Strandvik forteller videre at administrasjonen til nå har gitt tre ulike forklaringer for grunnlaget av vedtaket. Blant annet mangfold, inkludering og juridiske problemstillinger.

– Det hele har vært veldig klønete formidlet, som dessverre gjør saken mye verre enn tenkt, sier Strandvik.

Nå bunner argumentasjonen i om en ost og vin-kveld er et åpent eller lukket arrangement, og hvorvidt seniorsenteret juridisk kan søke om skjenkebevilling. 

De 14 andre bydelene i Oslo tillater alkoholsalg på seniorsentre.

Les mer om hva seniorene mener her:

Blir nektet alkohol på senior­senteret: – Umyndiggjøring

Bydelsdirektør Odd Rune Andersen ønsker ikke å kommentere kritikken som kommer frem i denne artikkelen.

I en tidligere mail har Andersen uttalt dette til TV 2: 

– Vi er glad for at bydelsutvalget har vedtatt å få en helhetlig sak om alkoholpolitikk i bydelen. Nå jobber bydelsadministrasjonen med å utarbeide forslag til en slik plan. 

Vedtaket ble vedtatt av Søndre Nordstrands bydelsutvalg 12. september, og administrasjonen vil fortsette arbeidet med planen frem til neste møte, 17. oktober.

Til Nordstrands Blad har direktøren også sagt at han ønsker en rusfri møteplass.

– Tidligere søknader fra andre tjenester er avslått, da vi ønsker at våre tjenester og møteplasser skal være rusfrie. Her gjelder et likhetsprinsipp, i tillegg til folkehelseperspektivet og næringspolitiske hensyn.

– Diskriminerende 

Det er 15 bydeler i Oslo. Bydel Søndre Nordstrand er den eneste bydelen som har snevret inn alkoholpolitikken for de eldre.

Sarah Gaulin er daglig leder i LIM (Likestilling, integrering, mangfold), og tidligere folkevalgt (Ap) i bydel Søndre Nordstrand. Hun mener vedtaket diskriminerer de eldre. 

– Dette vedtaket er diskriminerende, urettferdig og inngripende for seniorer som ikke har gjort noe annet enn å skape et fellesskap.

– Det kan føre til mer ensomhet blant de eldre fordi alternativet er å ta med alkohol hjem og drikke i eget selskap, legger hun til.

 Ingar Sørensen
DISKRIMINERENDE: Sarah Gaulin, daglig leder i LIM, mener de nye bestemmelsene diskriminerer de eldre. Foto: Ingar Sørensen

Gaulin stusser også over hvordan beslutningen ble fattet. 

– Ordforklaringen i denne saken begynner å bli veldig forvirrende. Først ble det sendt ut en mail om at årsaken handlet om mangfold og inkludering, deretter trakk de det tilbake og sier det handler om regelverk og juss, forklarer Gaulin.  

Hun tror ikke bydelsdirektøren har forstått hva ost og vin-kveld faktisk er.

– Dette er et privat arrangement som seniorene må melde seg på og betale for. Det er ikke en fyllefest, sier hun. 

TV 2 har tidligere vært i kontakt med bydelsadministrasjonen som sier at vedtaket ikke handler om mangfold og at bestemmelsen i utgangspunktet gjelder salg av alkohol.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
SERVERER VANN: På Prinsdal Seniorsenter skal det fremover serveres vann, saft, brus og kaffe til maten. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Vurderer å klage 

Strandvik og Gaulin mener likevel det er uforståelig hvorfor de eldre ikke lenger kan nyte et glass vin til maten ved seniorsenteret.

– I Oslo har vi 15 bydeler, 14 av dem har klart å løse dette helt fint, det bør vi også kunne gjøre, sier Strandvik. 

– Hva mener du burde skje fremover? 

– Jeg er ganske trygg på at vi kommer til å finne en løsning som tar dette tilbake. Jeg blir sterkt overrasket hvis ikke, sier Strandvik. 

– Man må snu og gjøre om vedtaket. Hvis det ikke skjer vurderer vi å klage til statsforvalteren, men det håper vi å unngå, forteller Gaulin. 

Read Entire Article