Kritiserer Aps nye skatteløfte: – Vil fryse skattene på et ekstraordinært høyt nivå

1 month ago 19



STAVANGER (Aftenposten) Høyre-leder Erna Solberg er bekymret for hvordan det skal gå med næringslivet med Arbeiderpartiet nye skatteløfte.

Høyre-leder Erna Solberg turnerer denne uken på Vestlandet. Finanspolitisk talsperson Tina Bru er også med på turen. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 27.08.2024 16:22

Kortversjonen

Arbeiderpartiet vil fryse skattenivået før valget. Det kom frem i utkastet til Aps hemmelige skatteplan, som Aftenposten har fått tilgang til.

I utkastet til nytt program for de neste fire årene slås det fast at de samlede skattene og avgiftene til både privatpersoner og bedrifter skal ligge på samme nivå som i dag.

– Jeg tenker at det betyr at de skal fryse skattene på et ekstraordinært høyt nivå for norsk næringsliv. At de garanterer for et varig høyt skattenivå og mot lettelser, lyder dommen fra Høyre-leder Erna Solberg.

Solberg tyvstartet tirsdag den lange valgkampen på tur i Høyrebussen mellom Stavanger og Bergen.

Ap gikk i 2021 til valg på at det samlede nivået for skatt og avgift for folks inntekter skulle holdes uendret fra 2020. Men løftet gjaldt bare «folks inntekter» – ikke norske bedrifter.

Det sto derfor ikke i veien for at Støre-regjeringen fritt kunne øke næringsbeskatningen med titalls milliarder kroner.

I det nye utkastet Aftenposten har sett, er også næringslivet inkludert.

Usikker på hva løftet betyr

Solberg spør hva skatteløftet innebærer og hva det egentlig betyr at skattene skal ligge på samme nivå som i dag.

– De skal jo ta ned den ekstraordinære arbeidsgiveravgiftenkstraordinære arbeidsgiveravgiftenEn ekstraordinær økning av arbeidsgiveravgiften ble innført i 2023. Inntekter over 750.000 kroner ble pålagt en ekstra avgift på 5 prosent. Fra 2024 gjelder avgiften inntekter over 850.000 kroner. Avgiften skal fjernes fra 1. januar 2025. med 10 milliarder kroner nå. Skal de da ta inn 10 milliarder kroner på andre skatter? Eller vil de fryse det på nivået under, lurer Erna Solberg, og legger til:

– Det vil uansett være eksepsjonelt høyt for norske bedrifter. OECD har sagt at det er høyest i Norden, og det selv om vi har store oljeinntekter.

Solberg sier videre at om Ap ikke vil øke skattene for bedriftene mer, så vil løftet innebære at de heller ikke vil senke skattene på inntekt.

– Det vil være en utfordring for de med lave inntekter, sier Solberg.

Finanspolitisk talsperson i Høyre Tina Bru sier det viser at Arbeiderpartiet i alle fall ikke lar seg skremme.

– De er heller ikke interessert i å lytter til et samlet næringsliv som peker på at dette er en utfordring for Norge, gitt de store oppgavene som ligger foran oss. Vi trenger at det skal være letter å skape og bedrifter i Norge. Jeg synes det er synd, men det er greit med en avklaring. Det blir fortsatt et veldig høyt skattenivå.

Solberg er også usikker på om løftet vil bestå om Ap skal samarbeide med andre partier i regjering etter valget.

– Støre skal finne kompromisser med SV, kanskje MDG og Rødt. Da er det lite verdi i et slikt løfte, mener hun.

NHO: – Må gi løfter om kutt

Også NHO reagerer på lekkasjene om Aps planlagte skattefrys.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Arbeiderpartiet må lytte og at næringslivet ikke trenger frys, men løfter om kutt.

– Eierbeskatningen i Norge er for høy. Næringslivets klare forventning er at skattene skal ned, ikke fryses. Det er noe NHO etterlyser fra alle partiene. Hvis dette betyr at Arbeiderpartiets skattepolitikk fra de siste årene ligger fast, har ikke partiet tatt innover seg den klare tilbakemeldingen fra norske eiere, sier han.

Read Entire Article